2013. december 13., péntek

Szalámis rózsa - Blogkóstoló 13.

Régebben nagy élvezettel vettem részt, szinte az összes Blogkóstoló fordulóban. Mostanság azonban nagyon lelassultam ezen a téren. Mentségemre legyen mondva, hogy más téren pedig nagyon is felgyorsultam. De gondoltam, jelentkezem gyorsan és a sors oly kegyes volt hozzám, hogy Tündérkonyhát sorsolta ki. Tündi már megnyert egyszer engem ezen a játékon, s most rajtam volt a sor, hogy valamit Tőle válasszak. Gondoltam keresgélek majd szép komótosan. De erre nem került sor, mert megláttam ezt a szalámis rózsát és tudtam, hogy ez kell nekem. Hihetetlenül mutatós és nagyon finom péksütemény.


Hozzávalók:

600 g sima liszt
200 g teljeskiőrlésű rozsliszt
20 g élesztő
1 kk cukor
300 ml + 50 ml tej
1/2 ek só
100 ml étolaj

Az kétfajta lisztet tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem. Az élesztőt a cukorral feloldottam 50 ml tejben és a liszt közepébe öntöttem összekevertem annyi liszttel, hogy nokedli sűrűségű legyen. 20 perc alatt megfuttattam. Hozzáadtam a sót és a többi tejjel kidagasztottam a tésztát. 10 percet pihentettem és 1 ek olajon ismét megdagasztottam. 20 percet pihentettem, majd ismét 1 ek olajon megdagasztottam a tésztát. Tálban letakarva duplájára kelesztettem.
Munkalapon finoman meggyúrtam a tésztát, 2-3 mm vastagra kinyújtottam. Ezek után akkora korongokat szaggattam a tésztából, mint a szalámi

váltakozva, kissé eltolva egymásra raktam 1-1 tésztakorongot és 1-1szalámit, 
 majd feltekertem az első korongtól kezdve, kissé megsodortam, 
 ketté vágtam, 
 és vágott felével lefelé tepsire állítottam a rózsákat. 

Amíg a sütőt bemelegítettem 200C fokra, kelt kissé a péksütemény, majd 25- 30 perc alatt készre sütöttem.  




JÓ ÉTVÁGYAT!

7 megjegyzés:

  1. Györgyi, hogy én ezt most hogy megkívántam! :) Nagyon jól néz ki, ezzel a formázással eddig csak édes sütiket láttam és nagyon tetszik így, kvázi szendvicsként sütve! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik! Legközelebb sajt kerül középre. Akkor aztán nem lesz megállás. De így rozsliszttel nagyon aromás volt. Nem is maradt másnapra a suliba tízórainak. :-))

    VálaszTörlés
  3. Ilyet én is csináltam már édes verzióban, és milyen jó így szalámival is...

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Sok receptet megnéztem, de ez volt az első, ami szembejött és maradt is a befutó! :-)) S micsoda befutó volt! :-)) Köszönöm a receptet!

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés