2014. január 25., szombat

Bountys kuglóf - avagy a maradék szaloncukor gazdaságos felhasználása

Kukuccs! Hát ismét itt vagyok. :-)) 

Kicsit nagyon eltűntem. Sajnos nem ok nélkül. Szerettem volna megosztani sok- sok élményt a karácsonyi időszakból, a finom sütiket, ételeket, de sajnos a természet közbeszólt. A fotók még csak csak elkészültek, de megírni a bejegyzéseket már nem volt lehetőségem, ugyanis újév napján éreztem, valami nincs rendben a fülemmel. Másnapra már tudtam, baj van. Azt hittem középfülgyulladás, de nem. Hallójárat gyulladást kaptam. Ha volt már valakinek, az tudja micsoda fájdalommal jár. Inkább megszülök még két gyereket, de ezt soha többet! Fájdalomcsillapító nélkül létezni sem tudtam. Szerencsére a véletlen a segítségemre sietett. Amikor Bogi barátnőmet meglátogattuk, felajánlotta, hogy felhívja az unokatestvérét, aki fül- orr- gégész szakorvos. No, a jó dokibácsi alaposan lekezelt, majd napi szinten látogattuk a kórházat. Cserélték a fülemben a gyógyszeres csíkot és a fülem körül a párakötést. Csodálatosan néztem ki a fejemen egy homlokpántnak látszó hálós kötözőanyaggal. Közben haza kellett jönnünk és azon izgultam, hogy rendbe jöjjön a hallásom, mire utaznom kell Drezdába egy nagyon fontos munkára. Itthon is jártam szorgalmasan a doktornénihez és így két hét alatt elmúlt a fájdalom. A hallásom is visszatért. 

Ezek után a drezdai munkám csak jól sikerülhetett! Remekül ment a tolmácsolás, a kollégám pedig rengeteg tapasztalattal lett gazdagabb. Ráadásul olyan gyorsasággal indultak be az események már a helyszínen egy másik projekt kapcsán, hogy azóta is csak kapkodjuk a fejünket. Éjjelente e-maileket fordítok és a leglehetetlenebb időpontokban és helyszíneken érnek utol a telefonhívások. De nagyon élvezem ezt a munkát. Persze a tanítás is megy tovább a Mercedesnél. A kettő remekül kiegészíti egymást. Igazán nem lehet okom panaszra, hiszen a "karrierem" végre beindult. Megérte a sok tanulás, de ennek az az ára, hogy a hittantanári szakot abba kellett hagynom az egyetemen, de nem fáj a szívem, hogy életemben először nem fejeztem be, amit elkezdtem. 

A akkor jöjjön egy nagyon finom és egyszerű recycling recept. Mivel minden évben kapunk Magyarországról szaloncukrot és még mindig nem szeretjük. Pontosabban amit kapunk azt nem. Mert valami extra fonom ízesítéssel biztosan elfogyna, de nem a kókuszos és a zselés. S mivel Bibimóni projektjéből ezt a Vaníliás kuglófot már régen kinéztem, gondoltam kicsit alakítok rajta és elrejtem benne a fölösleges kókuszos szaloncukrokat. Amiket a későbbiekben szaloncukor hiányában felszeletelt Bounty csokival is lehet helyettesíteni. Tökéletes lett a párosítás, mondhatom! :-))

Móni receptje kicsit átalakítva:

10 deka vajat ( zsírt ) 2-3 egész tojással , 12 deka cukorral , 30 deka liszttel fokozatosan jól kikeverünk azután 2 1/2 deci tejet adunk hozzá , majd kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport , 5 deka mazsolát , 1/2 csomag Váncza-vanillincukrot. Még egyszer rövid ideig jól megkeverjük és vajjal kikent , zsemlyemorzsával kiszórt formába öntjük a felét. Belesorakoztatjuk a szaloncukrokat (én kettévágtam őket, de jobb, ha egészben maradnak) s azonnal a meleg sütőbe helyezzük. Rendes tűznél sütjük. 
Tálaláskor Váncza-vanillincukorral beszórjuk.14 megjegyzés:

 1. Már hiányoltalak is, jó, hogy újra itt vagy és meggyógyultál! :) A szaloncukor felhasználás nagyon jó ötlet, csoda finom lehet így a kuglóf! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj, de aranyos vagy, hogy aggódtál! A fülem ok. Örülök, hogy tetszik az ötletem. :-))

   Törlés
 2. Jó, hogy újra itt vagy, és micsoda klassz recepttel:) Gratulálok a sikerekhez, és remélem már teljesen rendbejött a füled:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igyekszem gyakrabban jönni most, hogy már kicsit belerázódtam a munkába. Köszönöm a gratulációt! A fülem már jó, még hallok is vele. :-))

   Törlés
 3. én is örülök, hogy megint vagy. A fülfájás rémes egy dolog. Nekem gyerekkoromban volt és emlékszem nagyon szenvedtem. Meleg sósapkában nyomtan... A kuglófod csodás!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én meg meleg sóval egy párnahuzatban. Mikróban melegítve. :-)) Örülök, hogy tetszik a kuglóf!

   Törlés
 4. Nagyon ügyes vagy!
  Kérlek nézz be hozzám :)
  http://legyunkeszsegesek.blogspot.ro/2014/01/ismerjuk-meg-egymast-ujra.html#.UuZwmfuxViw

  VálaszTörlés
 5. Hoppá, most látom, hogy mástól is kaptál meghívást, de sebaj. Kérlek nézz be hozzám is egy kis játékra. :)

  VálaszTörlés
 6. De jó, hogy hallok rólad végre! Éreztem én, hogy valami nincs rendben... de örülök, hogy már jól vagy.
  Gratulálok a munkádhoz!
  ...a kuglófod pedig isteni finom lehet.
  Most már ám tessék vigyázni magadra!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát Gabriella, most meg a torkom van begyulladva, de úgy, mint eddig még soha. És a szokásos arcüreggyulladás, mert már azt hittem az idén elkerüljük egymást. De nem! Ha ezeket kiheverem már igérem, nem leszek beteg. A kuglóf meg nagyon finom, csak ajánlani tudom! :-))

   Törlés
 7. Ez nagyon finom lehet! Gyönyörű kuglóf. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Iszonyú finom volt. Hamarosan hozok egy izgalmas kuglófot is! :-))

   Törlés