2012. április 4., szerda

Ómama ropogós pogácsája




Így Húsvét táján mindenki keresgél valami egyszerű, de nagyszerű ropogtatnivaló után. Anyósom szintén erre a gondolatra jutott egy családi ünnep előtt és kitalálta ezt a finom kis pogácsákat. Amik igazából nem is pogácsák, viszont nem lehet abbahagyni a rágcsálást, ha az ember előtt ott van egy kosárnyi belőle. Nagymama azonban eléggé intuitív háziasszony, nem nagyon méreget. Ezért az arányokat nekem kellett kikísérleteznem. Nem is sikerült rosszul. Legalább is az ötletgazda szerint sokkal finomabb így, mint amikor ő dobja össze.


Hozzávalók:

500 g liszt (Type:405)
  20 g élesztő
125 g vaj + 125 g lágy vaj a kenéshez
    1 púpozott tk.só
100-200 ml tej
    1 db tojássárga a lekenéshez

A lisztet, 125 g vajat és az élesztőt elkezdjük összedolgozni, a tejet folyamatosan, apródonként öntjük a tésztához gyúrás közben, nehogy lágy legyen a tészta. Amikor már szépen összeállt a tésztánk kicsit átgyúrjuk. Négyzetesre kinyújtjuk. Megkenjük vajjal és háromba hajtjuk. 

Jobbról balra, a kétharmad vonalig 

 a maradék 1/3-ot balról jobbra,

fentről lefelé, szintén a 2/3 vonalig, 

majd fentről lefelé. 

Ismét nyújtjuk a tésztát, lekenjük és a fent leírt módon hajtogatjuk. Ezt még a műveletet még egyszer megismételjük. Pihentetés nélkül dolgozunk. Az utolsó hajtás után, kb. 1-1,5 cm-re ismét kinyújtjuk a tésztát.



Villával felvert tojássárgával megkenjük. Egy éles késsel hosszában és keresztben  bevagdossuk a tészta tetejét, derelyevágó segítségével 1,5- 2 cm széles csíkokat vágunk le keresztben. Így megmarad a beirdalás sütés közben. Majd a csíkokból kb. 1,5- 2 cm hosszú pogácsácskákat vagdosunk. Ez egy kicsit haladatlan művelet, de a végeredmény miatt megéri a fáradozást! Tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, kb 3 tepsire való lesz belőle. 200 fokra előmelegített sütőben, feltétlenül légkeveréssel, inkább szárítjuk a pogácsákat pirulásig, ki milyen sötéten szereti a sós süteményeket.

A pogácsák 2 hétig is frissek, ropogósak maradnak, Jól  előre lehet velük dolgozni!



JÓ ÉTVÁGYAT!

2 megjegyzés:

  1. Hálás köszönet Ómamának a receptért! Nagyon aranyos pogácsák, és biztos fincsi rágcsálnivalók... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Jókat tudunk ropogtatni belőle.

      Törlés