2013. március 11., hétfő

Fehérkenyér ajándékba

Semmi extra, csak egy kenyér. Ajándékba magyar ismerőseinknek, akik hiányolják az otthoni ízeket. Ezért nem tudok, sajnos szeletes képet mutatni, s mivel még forrón lefotóztam, nem látszik, milyen szép cserepes lett. Reggel 6-kor bedagasztottam, 10-re ott illatozott a konyhában. Semmi bonyolult nincs benne és bárki elkészítheti otthon. Minimális befektetett munkával, teljes sikerélmény! Ezt garantálom!







Hozzávalók:

Öregtészta

200 g simaliszt (Type 405)
20 g élesztő
kb. 200 g víz

Előző este a lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt feloldjuk 50 ml vízbe, a liszthez öntjük és annyi vízzel, hogy a nokedlinél kicsit keményebb tésztát kapjunk, összekeverjük. Fakanállal kicsit verjük, de éppen csak és lefedve a konyhapulton éjjel kelni hagyjuk. Reggelre hólyagokat vet és így jó. 

Kenyértészta:

1 kg simaliszt vagy kenyérliszt
öregtészta
1 ek só
kb. 500 ml víz

3 ek olaj


A lisztet egy mély tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Az öregtésztát feloldjuk 400 ml vízben, hozzáadjuk a liszthez és fakanállal elkeverjük. Annyi vizet adunk még hozzá a maradék 100 ml vízből, hogy össze tudjuk állítani a tésztát, nem baj ha ragad, de ne legyen folyós. 10 percet pihentetjük. A munkalapra öntünk 1 ek olajat és a tésztát ezen addig dagasztjuk, amíg szépen összeáll és elkezd a munkalaphoz, valamint a kezünkhöz ragadni. 10 percet pihentetjük, ismét megdagasztjuk 1 ek. olajon, most 20 percet pihentetjük. Az utolsó dagasztást is elvégezzük 1 ek olajon és letakarva duplájára kelesztjük a tésztát. Ez kb. 1-1,5 óra hossza, a helyiség hőmérsékletétől és páratartalmától függően. Ezután a tésztát lazán kézzel kinyomkodjuk egy lappá, megformázzuk és ruhával bélelt edényben/ kelesztőkosárban 1 órát pihenni, kelni hagyjuk. Közben a tűzhelyet előmelegítjük maximális hőfokon egy fedeles sütőedénnyel, ami lehet öntöttvas, agyag, fém, üveg. Az edény alját megszórjuk grízzel/ liszttel, óvatosan belefordítjuk a tésztát, kereszt alakban megvágjuk és a fedővel letakarjuk. A hőfokot 250C fokra mérsékeljük, gáztűzhely esetén maradhat a maximális fokozat. 50-55 percig lefedve sütjük a kenyerünket. Majd a fedőt levéve 230C fokon, gáz 6-os fokozat, a kellő pirulásig sütjük. A sütőből kivéve rácsra tesszük, vízzel megspricceljük és élvezzük, ahogy pattog, cserepesedik a kenyér. 








21 megjegyzés:

  1. Csoda szép lett!! Nekem is most kell a kenyérkém,nagyon rá kattantunk a házi sütésre:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Böbe! Oh, én már nagyon régen sütök kenyeret itthon, legalább 6 éve, csak azok élesztősek voltak mindig. Csak egy év maradt ki hébe-hóba, amikor egy pékségben dolgoztam és jutott néha kenyér is, nem csak péksütemény. :-))De a kovászos és az öregtésztás kenyerek sokkal alkalmasabbak a kemencés sütésre.

      Törlés
  2. Csodálatosan szép lett a kenyered! Biztos nagy sikere volt nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Nagyon ízlett a megajándékozottaknak, rögtön fel is tálalták babgulyás mellé! :-))

      Törlés
  3. Elküldöm ezt a linket engedelmeddel egy Bécsben élő unokatesómnak, aki hasonló cipőben jár és nagyon hiányzik neki az itthon megszokott kenyér! Gyönyörű lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldjed csak Zsuzsa! Örülök, hogy tetszik. A Wikipedián megtalálja a lisztek osztrák jelölését a német mellett: http://de.wikipedia.org/wiki/Mehl#Typisierung_in_Deutschland_nach_DIN, alatta az összehasonlítás. Akkor könnyebben megy neki a megfelelő fajta kiválasztása. :-))

      Törlés
  4. Csodaszép lett!!! Csak egy kérdés - a sima liszt az a finomliszt??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Mária! :-)) Igen, a simaliszt az a finomliszt. De lehet BL80-as kenyérlisztet is használni.

      Törlés
  5. Hát ez valami csodaszép lett! Ilyen ropogós kenyérkét én is szívesen kapnék ajándékba...Hol is laksz? :o))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Kriszti, jobbra el, két sarok és utána egyenesen előre. A fehér ház az utca végén.:-D Legközelebb ha megyek Hozzátok ezt viszek, jó? ;-)) Ha már annyira tetszik! :-))

      Törlés
  6. Méghogy semmi extra! :) Gyönyörűséges! :) Ezt az ízt azért én is hiányolom! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg! Hát láttál benne adalékanyagot? ;-) Örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  7. Nagyon jól néz ki, éhes is lettem. Ahogy leiród olyan könnyűnek tűnik, eddig még soha nem mertem nekiállni kenyeret sütni, de lehet ezen majd változtattok, ha minden a helyére került nálunk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Állj neki bátran! Garantálom a sikert! És a fiúk piedesztálra fognak emelni! :-))

      Törlés
  8. Gyönyörűséges! Micsoda pazar ajándék! :) Már rég sütöttem kenyeret, viszont mikor nálad járok mindig kedvet kapok hozzá! :P :)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű ez a kenyér, szinte érzem az ízét a számban... :P

    VálaszTörlés
  10. Szia!

    Ha nincs fedeles sütőedényen, akkor is belefogjak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze! Akkor egy vízzel teli tálkával együtt 250 fokon, csak 10 percet süsd és 230 fokon süsd amíg közepesre megpirul. Utána vedd ki a vizet, takard le egy sütőpapírral és 200 fokon addig süsd, amíg az alja megpirul és kongó hangot ad ki.

      Törlés
    2. Köszönöm a választ!
      Akkor berakom egy tepsibe és így készítem el ahogy leírtad.

      Törlés
    3. Sok sikert hozzá! Kíváncsi vagyok a végeredményre! :-))

      Törlés