2013. március 13., szerda

Kakaós- diós zabkeksz

Nagyon szeretjük a zabkekszeket. De kissé borsos az áruk. Keresni kezdtem a receptek között s találtam is egy nagyon finomat, ebből készült az aszaltszilvás zabkeksz. Viszont az alapanyagok pirítása miatt kicsit hosszadalmas az elkészítése, amikor hirtelen sütnöm kell egy adagot, mert "annnyyyyyyira jó lenne holnap a kávémhoz" - mondja Életem Párja. Véletlen akadtam rá erre a receptre Stahl Judit Büntetlen örömök című könyvében. Kicsit persze ezt is átvariáltam és azóta ezt használom alapreceptnek. Bátran lehet variálni a kiegészítőket és minden alkalommal más és más ízeket kapunk.



Hozzávalók:

75 g zabpehely
150 g teljeskiórlésű búzaliszt/ simaliszt
150 g (barna)cukor
1 tk szódabikarbóna
1 tk fűszer (fahéj/ mézeskalács/ kardamom/ gyömbér/ stb.)
1 csipet só

150g olvasztott vaj
2 ek méz
fél rúd vanília kikapart belseje

1-2 ek tej, ha szükséges

Alternatívaként:

100 g aszalt gyümölcs/ pirított magok

A száraz hozzávalókat egy tálban gyorsan összekeverjük gyorsan. Közben a vajat a mézzel, vaníliával éppen hogy folyósra melegítjük, hozzákeverjük a keverékhez, ha kell adunk hozzá 1-2 kanál tejet (bár én ki szoktam hagyni) és a többi kiegészítőt, ha gondoljuk. Vízbe mártogatott teáskanállal (így kapunk szép kis kekszeket, mert sülés közben megnőnek) csinos kis halmokat rakosgatunk a tepsire és a végén kanállal ellapogatjuk, de ne túl vékonyra. 170C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, de ne égessük meg, mert keserű lesz az íze. Ebből a mennyiségből két tepsire való, kb 40 db kekszet kapunk.




12 megjegyzés:

  1. Maradt még? Postázhatnál nekem is, nagyon fincsinek gondolom! :)

    VálaszTörlés
  2. juppi! alig várom, hogy elkészíthessem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát arra én is kíváncsi vagyok! Mármint, hogyan ízlett. :-))

      Törlés
  3. Mióta nem jártam erre teljesen megújultál, nagyon klassz, tavaszias hangulat:) A kekszed is szuper, nálunk is nyerő a zabos keksz és tényleg borsos az ára, na meg a házinak ugye nincs párja:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik. Mikor már depressziós kezdtem lenni, hogy nem süt a nap, mert egész télen csak világított. Így varázsoltam a sok szürkeségbe fényt. ;-)) A keksz meg alapkövetelmény nálunk (is) és tényleg fantasztikus az alaprecept.

      Törlés
  4. Fincsi keksz lehet. Mentem, a legközelebbi kekszsütésnél előveszem. Jó csokis! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon csokis! De ebből a teje nem lehet kispórolni, mert a kakaó miatt akkor nagyon száraz lesz. Kíváncsi vagyok, nektek hogy fog ízleni. Majd küldj róla fotót! :-))

      Törlés
  5. Oh de jó,az én receptem nagyon hasonló ehhez, csak tej nélkül, még novemberben csináltam először, én aszalt áfonyával imádom. :)nézd:
    http://recipesbyborso.blogspot.hu/2012/11/zabpelyhes-keksz-2.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csináltam már áfonyával és barackbőrrel is. Most vár elkészítésre az eperbőrös. Remélem finom lesz az is! Az alapreceptet megtartom Stahltól és utána variálom a többi hozzávalót. A tiéd is nagyon csábító! :-))

      Törlés