2013. szeptember 29., vasárnap

Süssünk kenyeret! - De miben is?


Többektől is érkezett már kérdés, miben is érdemes kenyeret sütni. Miért kell fedővel rendelkező edényben kenyeret sütni. Nem feltétlen kell, de nem teszünk rosszat vele. Ugyanis szeret a kenyér párában sülni. Ez megoldható úgy is, hogy a sütőben sülő kenyér mellé, illetve a sütő aljába teszünk egy vízzel teli tálkát, de mivel a sütő térfogata sokkal nagyobb, mint egy zárt edényé, nem tud olyan jól keringeni a levegő, mint egy kisebb zárt térben.

Ejtsünk néhány szót az edényekről:

Ezek az általam használt sütőedények, melyeket kenyér sütésére is használok.
 

Csak az agyagedényt nem, mert ebben tárolom a kenyeret és más péksüteményeket is.
Ez egy vékonyabb falú, kimondottan kenyérsütésre való alkalmatosság. Sütés előtt, mivel nem mázas, 10 percre beáztatom hideg vízbe, hagyom levegőn megszáradni. Nem kell aggódni, nem fog a magába szívott víz ilyen gyorsan elpárologni. Majd kibélelem sütőpapírral vagy kikenem vajjal és megszórom liszttel. És ebben kelesztem a megformázott kenyeret, majd hideg! sütőben kezdem a sütést, mert nem samotos az edény. Másik megoldás, hogy az edényt a sütővel együtt forrósítom fel és a sütőpapírral együtt emelem át a kenyeret a forró edénybe. 




















S jöjjön a két kedvencem, az öntöttvas lábas és az öntöttvas wok. Univerzális edények és mosogatás után másra is használhatók. Ezekre is érvényes, hogy hideg sütőben kezdjük a sütést, ha ebben kelesztjük a kenyeret. De mindenképpen megéri fedővel együtt felforrósítani és egy kevés grízzel vagy rétesliszttel megszórni az edény alját és úgy kézzel óvatosan, forró! belefordítani a kenyeret. Majd lefedve sütjük, ahogy én mondom, míg az illat be nem lengi a lakást. Akkor kell megnézni, mennyire pirult és levenni a fedőt, mérsékelni a hőt, szép pirosra, ropogósra sütni a héját. 





















Legvégül, de nem utolsó sorban jöjjön egy aduász, a jénai. Nekem nincs kacsasütőm, de ebbe az 5 literes üvegtálba is belefér egy kiló lisztből készült kenyér. Nyugodtan keleszthetjük benne a vekninket és utána mehet a forró sütőbe, akár vajjal kikenve, akár sütőpapíron. Még a tetőt sem nagyon kell levenni, hiszen remekül látni benne, hogyan is sül a művünk.



Amennyiben nem áll rendelkezésünkre semmiféle fedett sütőedény, a következőképpen tudunk tepsin kenyeret sütni, anélkül, hogy a fogunk beletörne a héjába.

A sütőt felmelegítjük 250 fokra, alsó- felső sütéssel, a kenyeret tepsire tesszük, mellé helyezünk egy kis bögre vizet és amíg a kenyér héja meg nem pirul ilyen magas hőfokon sütjük. Visszavesszük a hőt 230 fokra, letakarjuk sütőpapírral a kenyerünket és készre sütjük. Ha az alja már kongó hangot ad ki, kész a kenyér, ha még nem, levesszük a hőfokot 200 fokra és papír alatt addig sütjük, míg szépen megpirul az alja.

JÓ SÜTÖGETÉST MINDENKINEK!

11 megjegyzés:

  1. Köszi, Gionetta. Számomra nagyon hasznos a posztod, ugyanis nekem is van mázatlan cserépedényem, s jóideje izgatta a fantáziámat a benne való sütés gondolata, csak éppen a módját nem tudtam ( meddig kell áztatni, ki kell-e bélelni, stb...) A kérdésem még az lenne: nem is kell levenni az agyagedény tetejét egyáltalán? Ropogósra pirul, sül benne a kenyér lefedve? Mennyi a sütés időtartama? 45-50 perc? Persze, nyilván függ a sütőtől, a kenyér tömegétől...Köszönöm. Eria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Eria! Örülök, ha segíthettem!:)) Elméletileg nem kell levenni a tetőt, ebben is megpirul. De ahhoz, hogy szép ropogós, cserepes legyen e kenyér héja, érdemes 40-45 perc után megszabadítani az edényt a tetejétől (ennyi időnek általában elégnek kell lennie 250C fokon történő, fedett sütés esetén, ha nem lenne, nyugodtan lehet tovább sütni lefedve) és a hőmérsékletet 200C fokra mérsékelve, a kívánt szín eléréséig pirítani, majd rácsra téve alaposan megspriccelni vízzel és hagyni teljesen kihűlni, már ha kibírjuk. :-))) Ennyi

      Törlés
  2. :) én is köszönöm az írást! Hamarosan neki akarok fogni kenyeret sütögetni és jól jön az ihlet :D

    VálaszTörlés
  3. Nagy örömömre szolgál, hogy ihletet adhattam. :-)) Remélem a mű is magáért beszél! :-))

    VálaszTörlés
  4. Nagy kedvet kaptam én is a sütésre!
    Megírnád, hogy az öntöttvas lábas hány literes és hol vetted, milyen márka?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!
      Nagyon örülök, hogy kedvet tudtam csinálni a kenyérsütéshez. Igazán nem bonyolult, csak kicsit kell gyakorolni. A lábasom ovális formájú, 7 literes, a német e-bayen vettem, mint libasütő lábast. Az alábbi linken lehet megtalálni:

      http://www.ebay.de/itm/Groser-Brater-Gusseisen-7-Liter-Topf-Gusseiserner-Brater-oval-34-cm-Gansbrater-/261159250799?pt=DE_Haus_Garten_Kochen_Geniessen&hash=item3cce4deb6f

      Nem tudom, hogy elküldi e Magyarországra. Ha gondolod, kiderítem Neked.

      De van egy tippem, hogy otthon vásárokban, mindig lehet kapni. Bár azok nem zománcozottak, de a célnak megfelelőek. :-))

      Törlés
  5. Bár ritkán sütök kenyeret, de nagyon hasznos a bejegyzés! :) Azt a piros öntöttvas lábast "irigylem" ám tőled rendesen, nagyon klassz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Hankka! A lábast meg megtárgyaljuk! ;-))

      Törlés
  6. Köszi a sok hasznos infót. Remélem végre már az én kenyérkéim is fognak "beszélgetni". Mert eddig szépek voltak ugyan és finomak, de némasági fogadalmat tettek :) Köszönöm. Eria.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelezz egyet, ha beszélgetnek a kenyereid. Le is fotózhatod őket és elküldheted a képet, amint mondanak valamit! :-))

      Törlés
  7. Jaj, de jó, hogy ilyen jól összefoglaltad ezt a bejegyzést, számomra nagyon hasznos volt. Ugyan nem vagyok egy nagy kenyérsütő, de képzeld, tegnap sütöttünk a férjemmel itthon, ami annyira finom lett, csak icipicit kemény lett a héja. Hát persze, mert elfelejtettem vizet tenni a sütőbe, pedig annyiszor hallottam már... Ilyen szétszórt vagyok. :)
    Egyébként most tortaformában sütöttem, mert kerek kenyeret szerettem volna.

    VálaszTörlés