2013. november 1., péntek

Kemencés kenyér utánzat

Köztudott, hogy kéthetente kemencében van szerencsém kenyeret sütni. De van az úgy, hogy nem jutok oda vagy elfogy a kenyerünk és kis nosztalgia támad bennünk ez után a hagyományos ízvilág után. Ekkor fogok neki ennek a kenyérnek. 

Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a többi kenyér, csak a sütési módon variáltam, tepsin sütöttem meg, vízzel a kenyér mellett, persze lehet a sütő aljába is vizet löttyinteni.  

Ezért ezt teszem először közkinccsé:

a sütőt felmelegítjük 250 fokra, alsó- felső sütéssel, a kenyeret tepsire tesszük, mellé helyezünk egy kis bögre vizet és amíg a kenyér héja meg nem pirul ilyen magas hőfokon sütjük. Visszavesszük a hőt 230 fokra, letakarjuk sütőpapírral a kenyerünket és készre sütjük. Ha az alja már kongó hangot ad ki, kész a kenyér, ha még nem, levesszük a hőfokot 200 fokra és papír alatt addig sütjük, míg szépen megpirul az alja.


 Ez most egy nagyon finom, igencsak jól sikerült burgonyás kenyér.

Hozzávalók:

400 g öregtészta

1 kg kenyérliszt
2 ek burgonyapehely vagy 3 ek tört burgonya
10 g élesztő
1 ek só
kb. 500 ml víz

Előző este, de még jobb, ha 24 órával korábban elkészítjük az öregtésztát. Ezt elkeverjük 200 ml vízzel és hozzáadjuk az élesztőt. Ehhez az elegyhez adjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük, de még nem dagasztjuk, csak 10 perc pihentetés után dolgozzuk ki alaposan. Ismét pihentetjük 10 percet, majd megint megdagasztjuk. Duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk és megformázzuk, most hosszúkásra, de lehet cipóformára is. Tepsire tesszük duplájára kelesztjük és a fent leírt módon sütjük. A sütőből kivéve alaposan megspricceljük vízzel, rácson hagyjuk kihűlni. 





Egy igazán kívánatos szelet

 JÓ ÉTVÁGYAT!


10 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép lett, krumplis kenyér az egyik nagy kedvencünk:) Én minden kenyerett hasonlóan sütök, víz a sütőbe, spriccelem is, nagyon bevált nekem is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Trollanyu! Örülök, hogy ez a módszer Nálad is használatos. Nekem nagyon bevált. Tényleg vastag, de nem száraz héjat kap így az ember.

      Törlés
  2. Nem ér, a burgonyás a kedvencem! :) Mindig minden kenyered annyira gyönyörű, köszönjük, hogy megosztottad a sütési technikát is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon bejön. Örülök, hogy ha segíthetek, átadhatom a tapasztalataimat. Képzeld, még képzett pékek is megdicsérték a fehér kenyeremet. Hát az az egekbe repített! :-))

      Törlés
    2. Ezt nem is csodálom, tényleg gyönyörű kenyereket sütsz és egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon finomak is! :) A süti-kenyér cserébe pedig simán benne vagyok! :)

      Törlés
    3. Akkor ezt megbeszéltük! ;-))

      Törlés
  3. Húh, de jól néz ki! A kemencében sütött kenyér az igazi! :)

    VálaszTörlés
  4. Megint egy csodálatos kenyérke. Most már kéne gyártanom öregtésztát. Mindig ez miatt marad el a kenyérsütésem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldök Kriszti! Amúgy csak a liszt kiméréséig nehéz, onnan már megy magától a dolog. :-))

      Törlés