2012. szeptember 12., szerda

Dagasztás nélküli tönkölykenyér

Úgy látszik, a pékáruk vannak nálam soron. Ez az aktuális kedvenc elkészítési technikám. Tücsök Bogártól kölcsönöztem.
Igen, ez egy dagasztás nélküli kenyér. Nem csalás, nem ámítás. Teljesen úgy néz ki, mint dagasztott társai, csak mégsem az. Próbálkoztam már többféle liszttel is, és erre a sütési módra a tönkölyt találtam a legalkalmasabbnak.  


Hozzávalók:

1 kg tönkölyliszt (vagy simaliszt, vagy kenyérliszt)
1/2 cs házi szárított élesztő
1 púpozott ek só
1 tk cukor nem árt
6-800 ml víz

A lisztet, sót, élesztőt, esetleg a cukrot elkeverjük. A vizet folyamatosan adagolva kb. nokedli szilárdságú tésztát kutyulunk. Ezzel el is végeztük a dolgunkat. Letakarjuk és 10- 12 óra hosszat a konyhapulton állni hagyjuk.
Másnap alaposan belisztezett munkafelületen áthajtogatjuk mint a pogácsát. Lisztezett konyharuhára tesszük a tésztát és betakargatjuk vele, nehogy megszáradjon a felülete. Amíg a sütőt a fedeles sütőedényünkkel  előmelegítjük 240-250C fokra, pihentetjük a kenyerünket. Az előmelegített edénybe emeljük a tésztát, rátesszük a tetőt és 30 percig lefedve sütjük. Ezután fedő nélkül 230C fokon szép pirosra pirítjuk a kenyeret. rácson hagyjuk kihűlni és csak 1 óra elteltével szeleteljük, már ha kibírjuk.

















JÓ ÉTVÁGYAT!

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges, kívül-belül! :)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat, jól esik, hogy tetszik!

      Törlés
  3. Válaszok
    1. :-)) És milyen finom volt! Jön belőle repeta nemsokára. :-))

      Törlés
  4. A képen látható kenyér milyen lisztből készült?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sima tönköly liszt. De sima búza liszt is remek hozzá.

      Törlés
    2. Ok, köszi, remek! Én is ebből szeretnék sütni

      Törlés