2012. szeptember 29., szombat

Csülök Pékné módra - Nea játékára

Kedvenc ételeink egyike! Nem nehéz az elkészítése, csak roppant időigényes. Ami persze csak annyit feltételez, hogy otthon vagyunk, néha ránézünk, közben kifényesítjük a lakást, rendbe tesszük a kertet, kivasalunk és mire mindezzel készen vagyunk, kész is a pazar vacsora vagy ebéd.


Hozzávalók:

1 db csülök (kb1,5 kg) nálam kettő: kb 1,2 kg  / db
4-5 gerezd fokhagyma
2 db hagyma
2 db babérlevél
10- 15 db szemes bors


1,5 g burgonya
0,5 kg hagyma

A csülköket beirdaljuk, sóval bedörzsöljük. Ezúttal a kicsit másképp csináltam Alexa Christinál látott fokhagymás páccal, csak ajánlani tudom.

Egy agyagtálba tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, szemes borsot, felöntjük félig vízzel (sörrel) és hideg sütőbe tolva 140C fokon készre pároljuk.

 Óránként megforgatjuk a csülköket. Meglocsolgatjuk a levével, amikor eszünkbe jut.  

 Ha a csülök csontja már jól látszik, ez kb. 5 óra lassú sütést jelent, kivesszük a tálat a sütőből. A sütőt 200C fokra felmelegítjük.

 A helyére betoljuk a cikkekre vágott burgonyát és hagymát, amit előzőleg megforgatunk a rájuk szedett zsíros csülökszaftban. Félóránként megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon a krumpli. Amikor már minden burgonya szép piros, megsózzuk és kicsit borsozzuk.

 A csülköt kicsontozzuk, feldaraboljuk és bőrös felével felfelé a már majdnem kész burgonyaágyra helyezzük. Addig pirítjuk, amíg jó ropogós nem lesz. Ezt leginkább infrasütéssel vagy grillezéssel lehet elérni. Néha meglocsolgajtuk a csülökszafttal, de csak finoman, nehogy a krumpli elázzon.


















Tipp:

Aki nem tud vagy nem akar ennyi időt szánni erre a cseppet sem diétás, de nagyon finom ételre, annak ajánlom a kuktába való előfőzést a sütőben sütés helyett.Csak a burgonyás részt kell sütőben végezni. Így akár vendégváró étel is lehet, hiszen az előfőzést már előző nap el lehet végezni, Így csak a sütés marad aznapra, ami nem olyan nagy kosszal jár, főleg, ha a burgonyát is megtisztítva egy tál  jó sós vízben betesszük a hűtőbe, másnapig vígan eláll.

JÓ ÉTVÁGYAT!

14 megjegyzés:

  1. Két teritéket ha kérhetnék!:) Nagyon guszta lett,nálunk apa nagy kedvence.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Máris! :-))Tiétek az első két adag, ami az új sparhetemben készül, már amikor megvesszük. :-)) tipikus téli kaja. S ha jól fűtünk, remek illatokat áraszt a lakásban.

      Törlés
  2. Bevallom, nem rajongok a csülökért, de ez annyira jól néz ki - csodás tálalás!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez neked is ízlett volna Gabikám! ;-)) Legközelebb küldök kóstolót. Csak finom lehet, ami 6, 5 órán keresztül készül! :-))

      Törlés
  3. Ez merénylet!:-) Szinte érzem az ízét! Nagyon guszta.
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy egy az ízlésünk Anikó! ;-) Nagyon finom volt, csak utána a gyomrom... Nektek is szép hétvégét! :-))

      Törlés
  4. Csülköt nagyon ritkán szoktam venni, talán kétszer életemben. Nekünk túl zsíros. De így alaposan kisütve, biztos elfogyna! Jó fokhagymásan az igazi. Nagyon guszta azért! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem volt ez zsíros, még nyersen sem, ügyeltem rá. De kisütve csak annyi volt rajta, amennyit Életem Párja megeszik. De így is nehéz kaja volt. Viszont néha olyan jó elbíbelődni egy-egy ilyen étellel. :-))

      Törlés
  5. Anyukám sokszor készített csülköt, én nagyon szeretem, főleg ilyen módon elkészítve, de hát a család nincs oda érte. Látom használod a pite tálat, nagyon jó erre is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pitéstál univerzális. Roppant módon szeretem és hálám örökké üldözni fogja Zsuzsit. ;-)) Ha jössz hozzánk, ezt készítem, a többiek meg majd kapnak valami könnyűt. :-))

      Törlés
  6. Nagyon guszta! Nagyon ügyes vagy, szuper a blogod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ditti! Örülök, hogy tetszik a blog, gyere minél sűrűbben. Nálad is el lehet időzni órákat, csoda szép dolgokat készítesz. :-))

      Törlés
  7. Még egy kis párolt savanyú káposzta hozzá, és jöhet a malackodás!!

    VálaszTörlés