2012. szeptember 22., szombat

Tönkölykenyér teljeskiörlésű búzaliszttel

Ez most semmi különös, ha csak az nem, hogy rettentően jól sikerült kenyérke lett ez. Szeretek kísérletezgetni az ízekkel, lisztekkel, technikákkal, de vannak jól bevált receptek és azokon nem változtatok. Amióta  ezt a receptet kikísérleteztem, sokszor készül így ez a finom és a magas rosttartalom miatt egészséges kenyérke.


Hozzávalók:

300 g öregtészta
700 g tönkölyliszt  (Type 630/1050)
300 g teljeskiőrlésű búzaliszt
1 ek só
kb. 500 ml víz

Az öregtésztából öregtésztakovászt készítünk. Ezt hagyjuk 2-3 órát pihenni. De lehet este is bekészíteni és reggel kezdeni frissen a dagasztást. A teljeskiőrlésű lisztet az öregtésztakovászra öntjük, hozzászitáljuk a maradék tönkölylisztet, beletesszük a sót és összekeverjük. A vizet lassan adagolva egy kissé lágyabb tésztát dagasztunk. Vigyázzunk a vízzel, nehogy sok legyen, de a teljeskiőrlésű liszt miatt, lehet kevesebb és több is. A tésztát hagyjuk a duplájára kelni. Ez mivel nem élesztőt használunk kb. 2-3 óra hosszat tart. Ezután kissé átgyúrjuk a tésztát, megformázzuk. Kelesztőkosárban, vagy a formában 1 óra hosszat kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 250C fokra. A kenyér tetejét pengével vagy nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A sütőforma tetejét bespricceljük vízzel és a kenyeret betoljuk a sütőbe. Ebben a gőzben sütjük 50 percet. Ezután a tetőt levéve pirítjuk míg megfelelő lesz 230C fokon. Rácsra téve megspricceljük a tetejét vízzel és hagyjuk teljesen kihűlni. Hogy ne tudjon a belsejéből a gőz eltávozni és ne legyen a bele szivacsos, csak ezután vágjuk fel.





















JÓ ÉTVÁGYAT!

15 megjegyzés:

  1. Semmi különös?? Gyönyörű szép, és gyönyörű cserepes! :) Nálam az a baj az öregtésztás dolgokkal, hogy nincs időm sütni hétközben, és az öregtészta azért nem bír ki sok napot. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,hogy tetszik! Ha kovászolod az öregtésztád, akkor még az egyhetes alvó kovászt, mert hogy ez igazából az, is életre keltheted. Még egy tipp: ha este bekészíted, reggel, míg elkészülsz, bedagasztod a tésztát (ahogy olvastalak van kenyérsütőgéped) és hűtőben keleszted egész nap, este már csak formázni, ismét keleszteni és sütni kell. Az kb. 2 óra hossza, azaz a híradó és a film időtartama. Akkor nem megy tönkre az öregtésztád. Az új kenyérből a formázás előtt ismét kiveszed a kellő mennyiséget (250-300 g), ez lesz a következő kenyered öregtésztája. Nekem ez az időbeosztás vált be. Talán Nálad is megvalósítható! :-))

      Törlés
  2. Csoda szép lett,kivül- belül ! Nálam is most van kelesztés alatt egy kenyérke.:))

    VálaszTörlés
  3. Tényleg rettentő jól néz ki, remek darab lett, tökéletes:) Na meg teljeskiőrlésű, én azokat szeretem legjobban:) Csilla, az öregtészta eláll a hűtőben, legalábbis én ott szoktam tartani, azt hiszem eddig 5-6 nap volt a leghosszabb idő, de hogy meddig áll el pontosan, azt nem tudom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu! Mi is jobban szeretjük a teljeskiőrlésű termékeket, de néha azért bűnözünk is, pl. kiflivel. ;-)
      1 hétig simán eláll a hűtőben az öregtészta, s ha fel van kovászolva, ugyanúgy működik, csak időt kell neki adni. tisztelni kell a korát, elvégre öregtészta. :-))

      Törlés
  4. Méghogy semmi különös! :D Csodaszép kenyeret sütöttél, kívül-belül gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon belejöttél a kenyérsütésbe! Olyan csodákat alkotsz mostanában, hogy lehidalok a látványtól. Ez a kenyér is anyám, fantasztikus! :o)

    VálaszTörlés
  6. Impozáns lett, gratulálok hozzá :) na meg jó étvágyat

    VálaszTörlés
  7. uprecZtrinya1979 Andrea Omana Here
    terlagercha

    VálaszTörlés