2013. május 23., csütörtök

Tönkölykenyér íróval

 Ahogy ígértem, itt a következő kenyérke, amit nem vízzel készítettem, hanem íróval. Nagyon jót tett neki, finom lett tőle és igazi könnyű bélezetet eredményezett.


 Hozzávalók:

500 g tönkölyliszt
500 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
500 ml író
1 ek só
20 g élesztő
50 ml víz
1 mk cukor

A cukrot feloldom a vízben, elkeverem benne az élesztőt és felfuttatom 10 perc alatt. A liszteket tálba öntöm, elkeverem a sóval, a közepébe mélyedést készítek. Ide öntöm a megkelt élesztőt, egy villa segítségével nokedli sűrűségű tésztát keverek a liszttel. Megszórom a tetejét liszttel és 20 perc alatt egy gyors kovászt készítek.
Ha megkelt, az íróból 400 ml-t beleöntök a tálba és elkezdem a tésztát összeállítani. Ha kell még, adok hozzá az íróból, de csak óvatosan, hogy ne legyen nagyon nedves a tészta. Ez liszt függő, lehet vizet is kell pótolni, ha a teljeskiőrlésű liszt sok nedvességet szívna magába. Amikor összeállt, 10 percet pihentetem, majd alaposan, szép simára, fényesre kidagasztom a kenyeret. 20 percet pihentetem, lágyan ismét átdagasztom és duplájára kelesztem.
Amikor megkelt a tészta, kilapogatom belőle a levegőt, megformázom és egy formában hagyom ismét kelni. A sütőedényt (ha öntöttvas vagy kerámia) lefedve felfűtöm a sütővel együtt 250C fokra, ha jénaiban sütöm, akkor csak a sütő melegszik magányosan. Ezután a kenyeret belehelyezem a sütőedénybe, tetejét bevágom és lefedve sütöm 30 percig, ekkor mérsékelem a hőt 230C fokra és további 10 percet sütöm. Megnézem, hogyan is néz ki a teteje és ha még pirítani szeretném, fedő nélkül 200C fokon megteszem. Ezután rácsra helyezem, ha az alja szép kongó hangot ad és lespriccelem vízzel, majd a rácson hagyom kihűlni.




















JÓ ÉTVÁGYAT!

2 megjegyzés:

  1. Nekem való kenyérke. Fél éve nem eszem más liszttel készült kenyeret csak tönköllyel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, Neked való! És ha tudnád, hogy legfinomabb pirítva! Mmmm :-)) Amúgy mindenféle kenyeremben a fehérlisztet/ simalisztet helyettesítheted tönköllyel. A rozsliszt mellé kimondottan ajánlom! :-))

      Törlés