2013. június 13., csütörtök

Lecsós húsgombóc - Fő az egészség!

Biztosan azt hiszitek, hogy nem is szoktam főzni, csak kenyeret és sütit eszünk. Pedig ez nem igaz! :-D Szoktam főzni, bár tény, hogy sokkal kevesebbet, mint régen. Mivel az életmódváltásunkkal egyetemben az étkezésünket is igyekszünk átalakítani. És van egy bizonyos kör, amit készítek. De azokat meg nem nagyon érdemes bemutatni vagy már fent vannak. EzT a lecsós húsgombócot is igyekeztem megkarcsúsítani, hogy egészséges legyen. Így beleillik abba a játékba, leginkább a krumpli, amire Gasztromanótól kaptam meghívást. A címe: Fő az egészség!

A játék lényege:

A Fő az egészség! mozgalom szabályai pedig a következők:
  1.  Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt blogodra, vagy honlapodra - a mozgalom logójával együtt - amit egészséges, vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.
  2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.
  3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.
  4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben, vagy e-mailben

    S akiknek továbbadnám:
    Anikó
    Zsanuária

Hozzávalók:

500 g darálthús (sertés- marha vegyesen) vagy 1,5 bögre köles, amit kissé előfőzünk
100- 150 g kerekszemű (rizottó/tejbe-) rizs

bors

2 ü kész lecsó

500 g burgonya

A darálthúst/ kölest összedolgozzuk a rizzsel, sóval, borssal, nedves kézzel gombócokat formálunk belőle. A burgonyát meghámozzuk negyedeljük. A lecsót egy nagy, fazékba öntjük, belehelyezzük a gombócokat. Amennyiben van Zepter párolóedényünk vagy hasonló párolónk, ebben főzzük a gombócokat, a burgonyát a párolóba tesszük és a lecsón alacsony lángon, lassan készre főzzük. 

A gombócok és a lecsó hozzáadott zsír nélkül készülnek, a burgonyán nincs só. Ez ugyan tápláló, de nem túl kalóriadús. Szerintem belefér. Azért készültem még mással is, ami tényleg kalóriaszegény és egészséges. Ez jön legközelebb!






JÓ ÉTVÁGYAT!

12 megjegyzés:

  1. Köszönöm a felkérést a játékra, csak egy a bibi, hogy én nem használok különleges alapanyagokat, én teljesen hagyományos módon főzöm az ételeket, tehát mindent úgy ahogy anno már a nagyikám meg az édesanyám is, na jó zsírt csak bizonyos ételekhez használok, amikhez azt kell, a többinél olajat, de nem olívát, hanem napraforgót, szóval nekem az az egészséges étel amit mi szeretünk és amihez a hozzávalókat olyan helyekről szerzem be, leginkább hazai termékekről van szó, amiről tudni lehet, hogy nem nagyüzemi, hanem inkább háztáji termelésből van.
    Ettől függetlenül felteszek valamit, de ezt oda is kiírom majd:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy vállalod! És pont ettől a legszebb, hogy mindenkinek más jelent egészségeset. S mivel nem mirelittel tömöd a családod, hát egészségesen főzöl. Várom a finomságod! :-))

      Törlés
  2. Nagyon finomat főztél, még a nyál is összefutott a számban! Én gyűjtöm össze a játék receptjeit egy csoportba, hozzájuk is mentettem már ezt is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Jön még egy, az még egészségesebb! :-))

      Törlés
  3. Nekem nagyon tetszik, laktató és finom:) Mert ugye az is fontos, hogy a család megegye, hiába főzök én egészségesen, ha nem kell senkinek:) Szép hétvégét, jó pihenést:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez az! Laktató! Nagyon értékelnék nálunk is mindig. Most gulyáslevest rendelt Nagyfiú lassangnával. Hát nem az diétás étel. :-)) De finom! ;-D

      Törlés
  4. Hű, de guszta! :) Azért érdekes a köleses verzió, egyszer ki kellene próbálni, kíváncsi vagyok, milyen lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, főleg, ha a kölest kicsit előfőzöd és még egy tojást is teszel hozzá! :-))

      Törlés
  5. Köszi a meghívást, nemsokára jövök vele..:-))))

    VálaszTörlés
  6. Lecsós? ...és húsos is? Jaj Istenem, ide vele! :P

    VálaszTörlés