2013. szeptember 22., vasárnap

Pofonegyszerű fehérkenyér

Említettem, hogy van munkám. De azt még nem, hogy egy indiai férfi a tanítványom a Mercedesnél, akinek az étkezési szokásai, a kultúrája nagyon eltérő a miénktől. Így a mi kenyerünket sem nagyon ismerte. Mivel azonban említettem, hogy megyek kenyeret sütni, ráadásul kemencében, gyorsan felvetette, hogy tanítsam meg kenyeret sütni. Ő meg majd otthon meglepi a feleségét egy kenyérrel. Mivel a témánk amúgy is az étkezés, ételek voltak, csináltunk egy abszolút gyakorlati órát. Elmentünk bevásárolni a kenyér hozzávalóit, sok mást is megbeszéltünk a bevásárló központban, majd az irodában nekiláttunk a kenyérsütésnek. A kollégák pedig csodálkoztak, hogy mi a fenét is csinálunk mi. A tanítványnak nagyon tetszett ez az óra és sokat is tanult belőle. Nekem pedig sikerült egy garantáltan sikerülő kenyérreceptet kidolgozni, amit még irodai körülmények között is meg lehet sütni. Feltéve, ha van sütő. :-)) Egyébként pedig haza vihetjük a tésztát és otthon már mehet is a sütőbe, nem baj, ha nincs előfűtve.


Hozzávalók:

1 kg fehérliszt
2 cs. szárított élesztő
1 ek só
kb. 500 ml víz

A lisztet tálba szitáljuk/ öntjük, hozzákeverjük a sót, szárított élesztőt és hozzáadunk kb. 400 ml vizet elkezdjük összekeverni a tésztát. A maradék vizet lassan, igény szerint adagoljuk. Lehet nem kell az összes víz, ez lisztfüggő. Ha összeállt a tésztánk, 10 percig pihenni hagyjuk. Ezután alaposan összedagasztjuk, míg fényes nem lesz. 10 percet pihentetjük, duplájára kelesztjük. S mivel van időnk az irodában, míg haza nem megyünk, szépen megkel a tésztánk. :-)) Ismét megdagasztjuk a tésztát, megformázzuk, 30 percig hagyjuk kelni. A sütőt előmelegítjük 250C fokra, a kenyeret tetővel ellátott sütőedénybe tesszük, tetejét megvágjuk. 45 percig zárt edényben sütjük, majd a tetőt levéve, a tüzet 200C fokra mérsékelve szép pirosra pirítjuk a tetejét. A kenyér tetejét megspricceljük vízzel és hagyjuk kihűlni, már ha van elég időnk és erőnk. :-))

Ha kicsit lassabban akarjuk keleszteni a kenyeret 1 cs szárított élesztőt használjunk és keleszthetjük hűtőben, akár éjjel is. Vagy reggel begyúrva.




JÓ ÉTVÁGYAT!

16 megjegyzés:

  1. Ez valóban egyszerű és nagyon szép kenyér! Akkor ezután süthetnek a férfiak is a munkahelyükön!:-)) Azért azt megnézném.:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha pékek, semmi akadálya, süthetnek. A többi meg találékonyság kérdése. Mondhatják azt, hogy angolul tanulnak és ahhoz kell! ;-D

      Törlés
  2. Szuper lett!! A fehér liszt az a finom liszt??
    Kíváncsi vagyok, hogy az indiai kolléga családja mit szólt a kenyérhez??
    Szerintem az irodában azért nem néznék jó szemmel, ha állandóan ott dagasztanátok és sütögetnétek :).

    VálaszTörlés
  3. Igen, egyszerű, fehér, sima liszt, mind ugyanaz. És mind jó is bele. Ennek az interaktív tanításnak pont az a lényege, hogy lehet ilyeneket is csinálni. Belefér, mivel az adott nyelven megy a tevékenység központú nyelvoktatás. Lehet legközelebb kivasaltatom vele a nagymosást. Az is belefér! ;-D

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű a kenyered és tényleg nem bonyolult recept:) Jó ez a munka, szinte szórakozás, közben lehet sütni-főzni, irígyellek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik! A munka nagyon jó, bár kicsit (még egy tanítvánnyal) többet el tudnék képzelni magamnak. Akkor anyagilag sem fájna a fejünk egy cseppet sem. :-))

      Törlés
  5. Tetszik, nagyon szép lett kívül-belül! :) Így, a gyakorlatba ültetve talán még jobb is tanulni, nagyon érdekes lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Hankka! Még meg is köszönte a jóember az órát. Nagyon élvezte és sokat tanult a gyakorlatban! :-))

      Törlés
  6. Megigéztél vele... Most kel az enyém is. Csodaszép vekni!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te pedig a tiéddel adtál nekem jó ötletet a holnapi kemencés sütéshez! :-))

      Törlés
  7. Szia! :)

    A munkaidő mely része fordítható kenyérsütésre? Összeszámoltam az időszeleteket, egy ebédszünetbe nem fér bele. :D

    Van arra statisztika, hogy az irodában sülő kenyér illata milyen szinten "zavarja" meg az esetlegesen korgó gyomrú dolgozók összpontosítási képességét?
    Belegondoltál abba, hogy akár teljes átstrukturálódást is előidézhet?
    A dolgozók belső migrációval az asztalaiktól a konyhába vándorolnak és nem akarnak visszatérni. Ijesztő folyamat!!!!! :D

    Amúgy nyam-nyam, jól néz ki!! Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagy zavarok elkerülése érdekében, azt javaslom, hogy ebéd után, pihenés gyanánt tessék dagasztani, hazaszállítani és otthon sütni. Mi így csináltuk. És az eredmény magáért beszél. :-))

      Törlés
  8. Engem is taníthatnának így idegen nyelvekre, biztos jobban élvezném :) Nagyon szép lett a kenyér :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam nem unatkoznál. Sok ilyesmit beveszek az oktatásba. :-)) Örülök, hogy tetszik a kenyér! :-))

      Törlés