2012. május 2., szerda

Tejszínes mascarponés karamellatorta - Süss! Alkoss! Díszíts! versenymű 1.


Tücsök Bogár átvette a stafétát a *Süss! Alkoss! Díszíts!* kreatív megmérettetésben. És mivel a téma a karamella volt, ami nekem is nagy kedvencem, egyértelmű volt, hogy benevezek. Valamint az alkalmak is sorra jöttek- születésnap, több is, Húsvét- s ezek adták a lehetőséget a kísérletezésre kedvem szerint. Íme a első "versenymű". Egy igazán mutatós, nagyon különleges ízvilágú torta, aminek alapját Praliné Zsuzsi Tengeri sós muscovado karamellás bonbonja képezte, pontosabban annak a tölteléke. Olyan nagyon karamellás és különleges, hogy gyorsan tortába volt muszáj álmodnom. Ez valósult meg az álomból.


Hozzávalók:

Piskóta:

10 tojás
10 ek cukor
10 ek liszt
  1 csipet só
  1 kk sütőpor

Krém:

Karamella:

  50 ml tejszín
    2 cm vaníliarúd
  85 g kristálycukor
  20 gr glükóz szirup
  60 g mascobado/ barna cukor
100 g vaj
    1 csapott mokkáskanál tengeri só

500 g mascarpone sajt

Díszítés:

400 ml tejszín
    2 cs habfixáló
    2 ek karamellkrém 

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a tojásokat szétválasztjuk, és egy csipet sóval a fehérjéket felverjük. Majd a cukrot kanalanként adagolva kemény habbá verjük. A tojások sárgáját egyenként óvatosan belevegyítjük. A lisztet is óvatosan beleforgatjuk, kerek sütőformába öntve, 200 fokon tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

Míg a piskóta sül, elkészítjük a karamellánkat:
A tejszínt felforraljuk a vanília kikapart belsejével, lehúzzuk a tűzről. 2 ek. kristálycukrot felolvasztunk lassan a glükóz sziruppal, belekeverjük a többi kristálycukrot és világos barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a mascobado vagy barna cukrunkat. Elkeverjük és borostyánszínre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt, feloldjuk benne a karamellát, majd beledolgozzuk a kockákra vágott vajat és a végén a sót. Kihűtjük, legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben érleljük a karamellánkat.

A krémhez a hideg mascarpone sajtba kanalanként beledolgozzuk a karamellát és robotgéppel vagy mixerrel felhabosítjuk. 2 evőkanál krémet félreteszünk a díszítéshez.

A tortakarikánkat 2 vagy 3 lapra felszeleteljük, megkenjük a lapokat a krémmel, egymásra borítjuk. A torta tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel.

A bevonó masszához a hideg tejszínt felverjük félig, hozzáadjuk a habfixet és a félretett krémet, kemény habbá verjük pár pillanat alatt. Habzsákba merjük a krémet és az oldalát csillagcsőrrel díszítjük, a tetejét csokival megcsíkozzuk, majd egy fogpiszkáló segítségével keresztben a csíkokat áthúzzuk, mint az Eszterházy tortánál. Féllapos csővel a széleit kidíszítjük. Kicsi csillagcsőrrel a csoki négyzetek közepét is kipingáljuk. 




15 megjegyzés:

  1. Remekbeszabott gyönyörűség! Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  2. Csodás torta! Kíváncsian kóstolnám! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Szólok,ha legközelebb sütök. ;-)

      Törlés
  3. Csinos darab lett:) Szép a díszítése is:)Szeretjük mi is a karamellt, főleg Aranyember. A glükózszirup az cukorszirup is lehet vagy az valami spéci dolog?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Akkor küldök Aranyembernek legközelebb 1 szeletet, a többit meg Nektek! A glükózszirup meg nem más, mint olvasztott szőlőcukor. Leíráshoz mutató link a Mascobado karamellás sajtkémes tortánál látsz.

      Törlés
  4. Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban és nem is egy, hanem két recepttel!
    A tortád pazar! Feltétlenül kipróbálandó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nálunk sem most volt utoljára. Bátran próbáld ki Te is, garantáltan nem szárad meg!

      Törlés
  5. Nem is tudom, hogy kerülte el eddig a figyelmemet ez a torta itt nálad?! Annyira szép, olyan ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Próbáld csak ki, nagyon nagy sikert fogsz aratni vele! :-)

      Törlés
  6. Gyönyörűséges ez a torta, gratulálok hozzá és a blogodhoz is! Fel is iratkozom gyorsan! :-)

    VálaszTörlés
  7. Isten hozott minálunk! Örülök, hogy benéztél és még jobban, hogy jól érzed Magad! Várunk szeretettel, amikor csak időd, kedved engedi! :-) Köszönjük a tortával együtt a dicséretet. Sajnos ő ezt már nem érhette meg. Mert elárulom, a szülinapi tortám volt. Ezzel leptem meg magam. >;-D

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű ez a torta!! Bárcsak ehetnék belőle egy szeletkét! Nagy rajongója vagyok mindennemű karamellnek, de ez a mscarponés krém fantasztikus lehet!!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a gratulációt! Nagyon érdekes ízvilág volt. Főleg a karamell karakteres íze miatt. Sajtkrémmel is nagyon finom, arról is van fent recept, de ez a kicsit tejszínes-sajtos-karamellás ízvilág nagy tetszést aratott.

    VálaszTörlés