2014. március 2., vasárnap

Gesztenyés kocka tükörmázzal

Amint megláttam Citromhabnál, rögtön beleszerettem ebbe a kis édességbe. Főleg, hogy a maradék gesztenyepürémet is el kellett már használnom.
Nem bonyolult az elkészítése és hihetetlenül finom. Viszont kicsit aggódtam a mennyiségek láttam, amikor elkészült. De senki ne tegye! Olyan tömény, hogy 2-3 kis kockánál nem kíván az ember egyszerre többet. Viszont elég gyakran. De még így is kitartott nálunk 4 napig. Pedig odavagyunk az édességekért.
Sajnos a tükörmáz már nem látszik olyan fényesnek, mivel nem csak a 3. napon sikerült lencsevégre kapnom ezt a finomságot. De higgyétek el, gyönyörűen csillog frissen. :-)
Mivel erre felénk nem létezik háztartási keksz, alapnak karamellásat vettem, a gesztenyéhez pedig sima vajas kekszet.


Citromhab receptjét egy az egyben idemásolom:

A kakaós réteghez
250 g darált háztartási keksz (karamellás keksz)
125 g vaj
125 g porcukor
20 g kakaópor
2 evőkanál rum
100 ml tej

A gesztenyés réteghez
600 g gesztenyepüré
100 g darált háztartási keksz (vajas keksz)
30 g porcukor
100 g vaj
2 evőkanál rum

A csokiglazúrhoz Csokipari receptje alapján
115 ml víz
145 g porcukor
48 g kakaópor
95 ml tejszín
7 g zselatin (30 ml vízben)

A glazúrt készítjük el először. A zselatint beáztatjuk 30 ml hideg vízbe. A vizet, a porcukrot, a kakaót és a tejszínt folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd 4-5 percig lassú tűzön gyöngyöztetjük. A tűzről levéve kicsit pihentetjük, hogy hűljön (kb. 10 perc). Ezután beleöntjük a zselatint, elkeverjük. Leszűrjük és félretesszük, időnként átkeverjük, hogy ne képződjön hártya a tetején.


A kakaós és a gesztenyés réteg hozzávalóit külön-külön összegyúrjuk. Sütőpapírt terítünk a tepsi aljába, és először a kakaós, majd a gesztenyés masszát nyomkodjuk bele.


Mire ezzel elkészülünk, a glazúr hőmérséklete éppen megfelelő lesz. Ráöntjük a süteményre, ha szükséges elsimítjuk és bő egy órát hűtőben tartjuk. Sőt még jobb egy egész éjszakára.




JÓ ÉTVÁGYAT!

16 megjegyzés:

  1. Micsoda finomsággal jöttél, már hiányoltalak. :) Citromhabnál én is megcsodáltam, és most nálad is nagyon guszta, visszafogottan egy kockával is beérném most! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de aranyos vagy Hankka! Ha van egy szabad félórád, feltétlen készíts el! Kis papírkapszliban tálalva, tálalás előtt egy órát hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni. Csodás! :-))

      Törlés
  2. Ú, de jó lenne egy kocka most!:-)

    A cserépedényedet meg sem dícsértem, hát még a bennelévő finomság..:-))Szuper!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyere vegyél Anikó! :-))

      Köszi! Jaj, az edény, az valami csoda! Legközelebb töltött káposzta lesz benne!

      Törlés
    2. Vettem!:-) Majd azt is lefotózod? Mármint a töltött kápsoztát?

      Törlés
  3. De szuper kis falatok, imádom a gesztenyét, de sajnos már nincs, vagy inkább szerencse, mert ennek nem tudnék ellenállni:) Egyszer próbáltam a tükörmázat, nagyon dekoratív:)

    VálaszTörlés
  4. Már én is kinéztem magamnak ezt a mázat, csak még nem volt érkezésem mire rákenni. Ez a gesztenyés kocka jó ötlet! Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. -nagy sikert aratsz majd vele Húsvétkor, ezt garantálom Neked! :-))

      Törlés
  5. De jó, hogy megint hallok rólad "receptügyileg". :D
    Nagyon finomságosat készítettél - olyannyira, hogy csak nyelek itt nagyokat a képek láttán...

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép és finom lehet ez a gesztenyés apróság! Kicsit bonyolultnak tűnik ez a máz, de szerintem sima csokival is kilehetne próbálni . Már a napokban én is hiányoltalak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sima csoki is jó, de a máz nem örödöngősség. Viszont megéri ez a kis pepecselés, mert nagyon finom. De van egy másik máz, ami szerintem még szintén nagyon jó hozzá: http://gionetta.blogspot.de/2013/06/csupacsoki-torta-paleo.html. Ezt én sokat használom csokimáznak, mert kiadós és szép, bár másnap mér nem fénylik.

      Törlés
  7. Finom süti lehet! Azért látszik valamelyik képen a máz csillogása. Hiányollak! Remélem jól vagy!

    VálaszTörlés
  8. Hiányollak! Remélem jól vagy!

    VálaszTörlés