2014. július 27., vasárnap

Sváb perec és zsemle


Ha az ember fia külföldre szakad, óhatatlanul is átveszi az ottani szokásokat, beszédfordulatokat és persze az ételeket is. Már jó néhány fogást bemutattam a Stuttgart környéki sváb konyhából, de a legfontosabb péksüteményt, ami minden gyerek rajongásig szeret, valahogy nem tettem ég fel. Pedig a pékségekben direkt sütnek apró pereceket, amiket a kicsi gyerekek csak úgy megkapnak (a hentesnél meg egy szelet szalámit) és ezt majszolgatják kifli helyett, mert az itt ugyebár nincs. Jó kézbevehető, remek sörkorcsolya, vajjal megkenve pedig a friss perec egyszerűen mennyei reggeli vagy tízórai, esetleg uzsonna.

Hozzávalók:

1 kg liszt
40 g élesztő
 20 g só
10 g cukor
30 g zsiradék (legjobb a zsír, minél nagyobb a zsiradéktartalom, annál morzsalékosabb a tészta)
0,5 l víz

4% - os lúg, legegyszerűbb megkérni a gyógyszerészt, hogy készítsen egy literrel, amit egy
                     befőttes üvegben remekül eltarthatunk a hűtőben akár egy évig is

Az élesztőt a vízben a cukorral feloldjuk és a többi hozzávalóval egy sima, keményebb tésztát gyúrunk. Ha bírjuk 12-15 percig is gyúrjuk.
Azonos nagyságú darabokat, kb. 100 g, szaggatunk ki és zsemléket formálunk belőle. Majd az alábbi módon elkészítjük a perecet:

Rudat sodrunk, aminek a közepét dundibbra hagyjuk,
a végeit szépen kisodorjuk,
amennyire tudjuk, elvékonyítjuk,
és perecet formázunk belőle.
Egy lisztezett tepsire tesszük a pereceket és kb. 30 percet kelesztjük. Ezután min. 15 percre hűtőbe rakjuk. Ezután gumikesztyűt húzunk, és a perceket egyenként megfürdetjük a lúgban. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, megszórhatjuk durva sóval, tetejét éles késsel bevágjuk. 200C fokon 15 percig sütjük.

A tésztából készíthetünk zsemlét is ugyanezzel az eljárással. Ezek tetejét ollóval tudjuk a legjobban bevágni. JÓ ÉTVÁGYAT!

5 megjegyzés:

 1. De csodásak! Annyira jellemző ez a péksütemény arra a tájegységre. Nagyon szépek és biztos vagyok benne, hogy nagyon finomak is!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon guszták, a zsemlék különösen helyesek! :) Érdekes ez a lúgban való fürdetés, erről még nem is hallottam! :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szép a színe, és milyen érdekes... legalábbis számomra.

  VálaszTörlés
 4. Gionetta, mintha nálad olvastam volna, hogy a zölddió likőr leszűrése után a diót ha borba tesszük, kész a házi vermut. Megkérdezhetem, hogy milyen és mennyi borba, illetve meddig kell áztatni így? Köszönöm a választ előre is! Zs.
  Amúgy istenien néznek ki a pereceid és az elnevezés is tetszik, hiszen bennem is sváb vér csörgedezik... :-)

  VálaszTörlés