2014. július 27., vasárnap

Sváb perec és zsemle


Ha az ember fia külföldre szakad, óhatatlanul is átveszi az ottani szokásokat, beszédfordulatokat és persze az ételeket is. Már jó néhány fogást bemutattam a Stuttgart környéki sváb konyhából, de a legfontosabb péksüteményt, ami minden gyerek rajongásig szeret, valahogy nem tettem ég fel. Pedig a pékségekben direkt sütnek apró pereceket, amiket a kicsi gyerekek csak úgy megkapnak (a hentesnél meg egy szelet szalámit) és ezt majszolgatják kifli helyett, mert az itt ugyebár nincs. Jó kézbevehető, remek sörkorcsolya, vajjal megkenve pedig a friss perec egyszerűen mennyei reggeli vagy tízórai, esetleg uzsonna.

Hozzávalók:

1 kg liszt
40 g élesztő
 20 g só
10 g cukor
30 g zsiradék (legjobb a zsír, minél nagyobb a zsiradéktartalom, annál morzsalékosabb a tészta)
0,5 l víz

4% - os lúg, legegyszerűbb megkérni a gyógyszerészt, hogy készítsen egy literrel, amit egy
                     befőttes üvegben remekül eltarthatunk a hűtőben akár egy évig is

Az élesztőt a vízben a cukorral feloldjuk és a többi hozzávalóval egy sima, keményebb tésztát gyúrunk. Ha bírjuk 12-15 percig is gyúrjuk.
Azonos nagyságú darabokat, kb. 100 g, szaggatunk ki és zsemléket formálunk belőle. Majd az alábbi módon elkészítjük a perecet:

Rudat sodrunk, aminek a közepét dundibbra hagyjuk,
a végeit szépen kisodorjuk,
amennyire tudjuk, elvékonyítjuk,
és perecet formázunk belőle.
Egy lisztezett tepsire tesszük a pereceket és kb. 30 percet kelesztjük. Ezután min. 15 percre hűtőbe rakjuk. Ezután gumikesztyűt húzunk, és a perceket egyenként megfürdetjük a lúgban. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, megszórhatjuk durva sóval, tetejét éles késsel bevágjuk. 200C fokon 15 percig sütjük.

A tésztából készíthetünk zsemlét is ugyanezzel az eljárással. Ezek tetejét ollóval tudjuk a legjobban bevágni. 



JÓ ÉTVÁGYAT!

6 megjegyzés:

  1. De csodásak! Annyira jellemző ez a péksütemény arra a tájegységre. Nagyon szépek és biztos vagyok benne, hogy nagyon finomak is!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták, a zsemlék különösen helyesek! :) Érdekes ez a lúgban való fürdetés, erről még nem is hallottam! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a színe, és milyen érdekes... legalábbis számomra.

    VálaszTörlés
  4. Gionetta, mintha nálad olvastam volna, hogy a zölddió likőr leszűrése után a diót ha borba tesszük, kész a házi vermut. Megkérdezhetem, hogy milyen és mennyi borba, illetve meddig kell áztatni így? Köszönöm a választ előre is! Zs.
    Amúgy istenien néznek ki a pereceid és az elnevezés is tetszik, hiszen bennem is sváb vér csörgedezik... :-)

    VálaszTörlés
  5. Szeretném megköszönni Dr. Duma nagy segítségét. A lányom mélyen a kábítószer-függőségbe került, kipróbáltam a rehabilitációt és mindent, hogy abbahagyja, de semmi sem működött, sokat sírtam az egész helyzet miatt, mert anyaként kudarcnak éreztem magam. De mindez megváltozott, miután találtam egy megjegyzést az interneten arról, hogy Dr. Duma segít az embereken. Örülök, hogy a lányom Dr. Duma segítségével megszabadult a drogfüggőségtől, köszönöm Dr. Duma az erős varázslatokat. A nézők számára nem ismerem a helyzeteteket, de biztosíthatom Önöket, hogy segítséget kaphat a függőség megszüntetéséhez. , állítsa le a megszállottságot, állítsa le a depressziót, hagyja abba a visszaélést. Lépjen kapcsolatba Dr Dumával:
    1) Szerelmi varázslatok
    2) Elveszett szerelmi varázslatok
    3) Válási varázslatok
    4) Házassági varázslatok
    5) Szerelmi varázslatok.
    6) Elválasztó varázslatok
    7) Száműzd el a volt szeretőt
    8.) Szeretnél előléptetni.
    9) lottó nyerő varázslatok
    10) Ha meg akarja elégíteni szeretőjét
    11) Varázsmunka a bírósági per megnyerésére
    12) varázslat a megszállottság megtörésére
    Forduljon ehhez a nagyszerű emberhez, ha bármilyen problémája van a végleges megoldás érdekében. E-mail: whitemagictemple@gmail.com
    WhatsApp: +2348155926512

    VálaszTörlés