2014. október 12., vasárnap

Káposztás fazék

 Juj, de régen írtam már szeretett blogomba. De hát, ahogy az lenni szokott, nem mindig tud az ember a szíve szerint cselekedni. Elvittek a mindennapok a maguk sodrásukkal. Remélem azért hiányoztam! ;-)
Szóval a hétvégén ismét össze- vissza éltünk. Szombaton még főzni sem volt időm. De vasárnapra kigondoltam valamit. Egy igen tartalmas ételt, Életem Párjával be is vásároltattam hozzá. Igen ám, csakhogy csalt a szemem. Nem volt elég savanyú káposzta itthon. Sebaj, ahol a legnagyobb a szükség, ott van legközelebb a segítség. Nekem anyósom, akinek volt még egy kis fej káposztája a kamrában. Hát így változtattam a recepten és elmondhatom, csak a javára vált. Brutálisan jó, és rettentően kalóriadús. Viszont téli, ráérős hétvégéken remekül el lehet készíteni. És végre ismét bevetésre kerülhetett a káposztafőző fazékom. Drága Anikó barátnőm igen sokat jutott eszembe a főzés során, mivel az ő inspirálására lett nekem is ilyen edényem. :-)) De bárminemű agyagedény vagy más anyagból készült megteszi, lényeg, hogy bírja a sütő hőjét.


Hozzávalók:

500 g savanyúkáposzta
500 g édes káposzta
600 g főtt tarja
300 g húsos füstölt szalonna
fél szál póréhagyma

bors
3 babérlevél
1 ek. pirospaprika
1 bögre rizs

Az édes káposztát legyaluljuk és összekeverjük a savanyú káposztával, sózzuk, de csak mérsékelten, mert a szalonna és a tarja is sós, borsozzuk, alaposan összevegyítjük. A pórét kicsit vastagabb szeletekre vágjuk, a szalonnát 2 cm csíkokra szeljük, a tarját nagyobb szeletekre vágjuk. 

A káposzta egyharmadát a tál aljára terítjük, beborítjuk a póré felével, rárakjuk a szalonna felét.

A káposzta második harmadát és a póré másik felét a szalonnás rétegre rakjuk, majd ráhelyezzük a tarjaszeleteket. 
 Beborítjuk a maradék káposztával, rárakjuk a szalonna másik felét és három babérlevelet.

Megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi, ez kb. 1,5 l víz. 
Ezután lefedve betesszük a hideg sütőbe és 180C fokon elkezdjük sütni. Óránként megnézzük és meglocsolgatjuk a saját levével. 2,5 óra elteltével hozzáadjuk a rizst, alaposan beletumkoljuk a szaftba és kb. fél óra alatt puhára főzzük. 20 percet sütjük fedő nélkül, majd a sütőt elzárjuk, a maradék hő kihasználásával pihentetjük és puha kenyérrel vagy éppen magában fogyasztjuk. 



4 megjegyzés:

  1. Szinte érzem az illatát , nagyon finom lehetett! Jó régen főztem én is káposztát pedig nagyon szeretjük. Van egy gerslis káposztás receptem ó hogy az is milyen finom! Jönnek a hidegebb napok majd sort kerítek a megfőzésre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gersli is nagyon jó lenne benne, milyen jó ötlet! Örülök, hogy tetszik. :-))

      Törlés