2018. február 18., vasárnap

Gondolokodok - csak úgy magamban

Egyszer régen, nagyon régen, a facebook előtti időkben, amikor a magyarok még az iwiw-re (emlékszik még rá valaki?) hívták meg ismerőseiket, szorgosan keringtek a hülyébbnél, hülyébb megosztós emilek: ha nem küldöd tovább 1.000.000 ismerősnek, nem kap enni a kutyád stb. A segítségkérő levelek, a szerencsehozó lóherék, pénzt ígérő mandalák és még sorolhatnám. Rettentően dühítettek ezek az irományok, de egy laza kézmozdulattal töröltem őket és nem izgattam fel magam.

Manapság már a "fészbuk" mondja meg a tutit. És láss csodát! Ismét, vagy 10 év után ugyanazok az személyek tűnnek el, égnek meg, ugyanazok a hamis ígéretek keringenek, mint régen. És a sok ember megosztja őket. Megosztja a "cégünk sikereire való tekintettel kisorsoljuk ezt, meg azt a nagyértékű semmit". Megosztja, hogy "eltűnt a kicsi lányom". Megosztja, hogy "gyerekeket rabolnak el egy hupilila kocsiban" És senkinek, még csak eszébe sem jut a "megosztás (ész nélkül)" gomb megnyomása előtt, hogy a rendőrség hivatalos oldalán tájékozódjon. Megnézze az eltűnt emberek oldalon, hogy igaz e a hír. Vagy csak egyszerűen rákeressen mint hoax. Nagyon elkeserít ez a fajta emberi hiszékenység és butaság.
Másik nagy kedvencem, amikor hülyének néznek. Egy ránézésre is egyszerű logikai feladat (ha én meg tudom oldani, akkor az:-)) alatt álló "osszátok, ha értitek, nem számítok sok megosztásra" lebecsmérlő kijelentés. Már magában hordozza eleve, hogy: hülye vagy, nem fogod tudni megoldani, így meg sem fogod osztani. Hát nem egy pozitív megerősítés! 

Tudom, hogy meg lehet találni elveszett tárgyakat a facebook segítségével, de nem egy egy évvel ezelőtt eltűnt kerékpárt. Tudom, hogy eredményes lehet az illetékes szemétlerakó megtalálásában. Kisállat eltűnésekor. Olyankor, amikor van valóságalapja a hírnek.
DE! Gondolkozzunk már emberek mielőtt nyomogatunk, mert ez a fajta eszetlen mindent megosztós magatartás hihetetlen negatív lenyomatot tud adni egy személyről.

Ez a saját, külön bejáratú véleményem. Muszáj volt elmondanom, mert ahogy a férjem mondja, különben lehet felrobbanok. :-)

3 megjegyzés:

 1. Mind a két közösségi oldalon voltam, majd szép lassan rájöttem hogy inkább nem kérek belőlük!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van Éva. Ami miatt én maradok, hogy van pár kedvenc íróm, akiknek a legfrissebb írásait ott mindig el tudom olvasni. Különben nem nagyon jutnék mai magyar irodalomhoz egykönnyen.

   Törlés
 2. Szia, baromira tetszik a cikk :)

  VálaszTörlés