2018. február 11., vasárnap

Hamburger zsemle

Na, ennyit a felelőtlen ígéretekről. Nem valami sok receptet tettem fel a "nagy visszatérés" óta. :-) Sőt semmit sem írtam. Magam sem gondoltam volna, hogy nem sikerül a napjaimat úgy alakítani, legyen még este időm, kedvem leülni és billentyűket nyomogatni. De mivel nekem tesz jót ez a tevékenység, találnom kell rá. Ha nem is minden nap, de gyakrabban.

A sok bizonyítvány írás (a felsősök is szóbeli értékelést kapnak), félévi szülői megbeszélések, dolgozatjavítások, értekezletek, konferenciák után most egy hetes szünet van nálunk. Gyorsan bele is vágtunk Nagyfiúval egy kiadós vasárnapi ebéd elkészítésébe. Ennek első darabját mutatom be ma nektek.


Tudtam, hogy valamikor évekkel ezelőtt láttam Anikónál egy nekem roppant tetsző hamburger zsemlét, ami nagyon illett volna a mai ebédünkhöz. Tartott egy ideig, míg megtaláltam, de megérte. Kicsit ugyan alakítottam az eredeti recepten, mert nem volt minden alapanyagon itthon. Az alapok ITT találhatók.

Hozzávalók:

60dkg liszt
1 tojássárgája
200 ml tej
200 ml tejföl
20 g élesztő
1 ek. cukor
1 tk. só
4 ek. olaj
1 ek. 5 %- os ecet 
1- 2 ek.víz
1 tojássárgája lekenni

Elkészítés:

A lisztet a dagasztógép táljába szitáltam, a közepébe mélyedést készítettem. A tejet meglangyosítottam a cukorral, belemorzsoltam az élesztőt, feloldottam és a lisztre öntöttem. Az élesztős tejet elkevertem annyi liszttel, hogy nokedli keménységű legyen. Lefedtem a tálat és 20 perc alatt megkelesztettem a kovászt. Hozzáadtam a többi hozzávalót és rugalmas tésztát dagasztottam belőle. Ha a tészta kemény lenne, adjunk hozzá 1-2 kanál vizet. Lefedve 1,5 órát kelesztettem.

A tésztát 9 db egyenként 120 grammos darabra vágtam, felkerekítettem, sütőlemezre tettem, lekentem az 1 ek. tejjel felvert tojássárgájával. Egy  mélyebb tepsivel lefedve egy órahosszát kelesztettem. Érdemes az időt rászánni, mert így nem lesz tömör a zsemle. A sütőt előmelegítettem 220 C fokra. Az idő letelte után ismét lekentem a tojássárgájával a zsemléket és megszórtam szezámmaggal. Forró sütőben szép pirosra sütöttem.


JÓ ÉTVÁGYAT!

5 megjegyzés:

  1. De örülők,hogy újra itt vagy! Ez a hamburgerzsömle nálunk is kedvenc!Nagyon guszta lett.puszillak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örölük, hogy tetszik! Puszi neked is!

      Törlés
  2. Úgy hiányoztál, gyorsan jöttem írni, és látom, hogy még azt is sütötted ami a kedvencünk. :-)Nagyon vártalak már....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hiányoztam! :-)) Ez a zsemle meg egyszerűen mennyei. Képzeld: nem régen jöttem rá, hogy a sok komment az oldaladon, amit írtam, egyáltalán nem jelent meg. Hát ezért voltam én annyira eltűnve. De most már tudom, mi volt a baj.

      Törlés