2012. április 25., szerda

Párolt vöröskáposzta leves



Már szerepel egy lilakáposzta leves a repertoáromban. Illéskrisz Lilaléjén felbuzdulva készítettem el. De már akkor mocorgott a fejemben egy másik változat. Csak az időnek kellett megérnie hozzá, ami most következett el. Volt vöröskáposzta otthon, nem volt leves és volt idő kreatívkodni. Belevágtam és akkora sikert értem el, hogy álmomban sem jutott volna eszembe. Életem Párja két hatalmas tányérral evett és én sem maradtam el mögötte. Nagyfiú nem kóstolt bele, mert nem volt éhes, de majd holnap.


Hozzávalók:

1 kisebb fej vöröskáposzta
2 db savanykás alma
3 ek olaj
1 ek cukor
1 késhegy fahéj
1 késhegy őrölt gyömbér
1 ek citromlé
50 g mazsola (elhagyható)

200 ml tejszín

A káposztát legyaluljuk, megsózzuk. Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk, hámozni nem szükséges. Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk, rádobjuk az almát és félig megpároljuk, ekkor rászórjuk a cukrot, meghintjük a fahéjjal és tovább pároljuk az almát. A cukor szépen rákaramellizálódik az almára és különlegesen finom ízt ad a levesnek. ezután rádobjuk a káposztát is és együtt kicsit tovább pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózni egyenlőre nem kell, mert a káposzta maga sós. Hozzáadjuk a megmosott mazsolát és puhára főzzük a káposztával együtt.
Egy tálba kimerünk a puha káposztából, ez lesz a levesbetétünk. A többi káposztát merülőmixerrel simára turmixoljuk, beleöntünk ízlés szerint tejszínt, ezzel is összevegyítjük, hozzáadjuk a gyömbért és forráspontig melegítjük.Visszatesszük a káposztát a levesbe, tálalásig melegen tartjuk.


JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Ámulok-bámulok, ilyet kitalálni!!! Szeretem a vörös káposztát, nyersen és dinsztelve, utóbbit különösen, vevő vagyok a receptedre, bizisten megkóstolnám most rögtön! Szerintem be fogom vállalni elkészíteni, csak el ne felejtkezzek róla :)

    VálaszTörlés
  2. Megcsörgesselek, amikor készíteni akarod? Örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Izgalmas lehet az almás variáció is...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De még milyen! Édeskés, fűszeres, inkább téli ízek, de most nem fűszereztem annyira és langyosan ettük. Mondom, két tányérral!

      Törlés