2012. szeptember 8., szombat

Egyszerű kifli

Annyira egyszerű ennek a kis kiflinek a receptje, hogy fel sem írtam. Aztán meg gondolkodhattam, hogyan is csináltam, mert csak úgy egy este összedobtam, amikor másnapra már kevés kenyér maradt. Meg igazság szerint örömet is akartam szerezni Nagyfiúnak. Annyira szereti a margarinos kiflit Magyarországon! Itt meg nem lehet kapni efféle péksüteményt. De csak összegondolkodtam a receptet és megosztom Veletek.


Hozzávalók:

500 g finomliszt (vagy kenyérliszt)
1/2 csomag házi szárított élesztő (vagy 1 csomag bolti)
1 tk só
2 ek olvasztott vaj
150 ml tej
kb. 150 ml víz

Lisztet, élesztőt, sót, vajat és a tejet egy keverőtálba öntjük és annyi vízzel dagasztjuk be, hogy kicsit lágyabb tésztát kapjunk, ez lisztfüggő. Ezután éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap reggel kivesszük és 100 g-os darabokra vágjuk, ebből a mennyiségből 8 gombócot formálunk. 10 perc pihentetés után mindegyiket kinyújtjuk és kiflit formálunk belőlük. Tepsire téve, fél órát pihentetjük, de ha sietős el is hagyhatjuk. A tepsinkre illeszkedő másik tepsit bespriccelünk vízzel, ráborítjuk a kiflikre és így, gőzben sütjük 230C fokon. 20- 25 perc múlva a tepsit leemeljük a kiflikről és ha még nem elég, pirítunk rajta kissé.
Rácsra téve kissé megspricceljük és hagyjuk kihűlni a friss, finom reggelinket.  




















JÓ ÉTVÁGYAT!

49 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a kiflik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves Krinzs! :-)) Legyen szerencsétek egymáshoz!

      Törlés
  2. Még szerencse, hogy eszedbe jutott és leírtad. :) Nagyon- nagyon szépséges!! Nekem nincs olyan tepsim amivel ezt meg tudom oldani, de gondolom a gőzös sütő is elég neki, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye! Micsoda szerencse! Ott este, frissiben találtam ki és kár lett volna érte, ha elvész! ;-) Persze, hogy jó a gőzös sütő!!! Sokkal jobb, mint a tepsi. Örülök, hogy tetszik! :-))

      Törlés
    2. Hogy tetszik-e?? Most keveri a robotgép a tésztát! :P :)))

      Törlés
    3. Ennek nagyon örülök! Én is bedagasztottam egy adagot, mert Nagyfiú nem díjazza a teljeskiőrlésű rozskenyeret. Hát had reggelizzen egy finomat vasárnap. Nekem a sima liszt 150 ml vizet vett fel. És csak egy tk. sót tettem bele, kicsit édesebb lesz így. A receptet ez alapján átírtam. Kíváncsian várom az eredményt Tőled! :-))

      Törlés
    4. Én most találtam rá erre a receptre már sütöm is remélem hogy nagyon finom lesz szoktam sütni kenyeret is kiflit is zsömlét hamburger zsemlét de most ezt a fajtát kipróbálom.

      Törlés
    5. Kedves Marcsi! Remélem sikerült a kifli és ízlett is. Majd tudósítás róla, mit tapasztaltál.

      Törlés
  3. Gionetta ez mennyei! Hu most de meg ennék egyet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reggel várlak Böbém! Címet tudod, ugye? ;-D Addigra kész lesznek az újabb kiflikék!

      Törlés
  4. Kedves Gionetta, örülök, hogy rátaláltam a blogodra! :) Nagyon guszták a kiflik, és újat mondtál nekem a sütési technikával és az élesztő házi tartósításával is, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök, kedves Hankka, hogy rámtaláltál! Annak még jobban, hogy mondhattam valami újat. Nézz be hozzám máskor is! Várlak szeretettel! :-))

      Törlés
  5. Nagyon jó lett:)Gyakran megkívánom a kifit én is, mert itt nem kapható, bár múltkor láttam egy üzletben, darabja volt kb. 1 euro, nem tudtam sírjak-e vagy nevessek, az én családom étvágyával:)Persze meg sem fordult a fejemben a vásárlás, ki fogom próbálni ezt a receptet is:) Remélem már jobban vagy:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Nálunk is van ez így, hogy kiflit kívánunk. Gyorsan bedagasztottam tegnap én is egy adagot és már vár a sütőre, hogy bemelegedjen. Készítsd el Te is bátran, de ne vacakolj, rögtön dupla adaggal állj neki. Ha kiméred a kifliket (kb. 100g/ db) akkor olyan 16-17 kiflit kell kapnod. A mérésnek annyi értelme van, hogy az ember pontosan tud számolni a darabokkal és mivel egyformák, egyszerre és egységes színűre sülnek meg. :-))

      Törlés
    2. Valamit nem értek. Ha fél kg lisztből dagsztjuk a tésztát, 100 gr-os darabokra vágjuk- hogyan kaphatunk 16-17 kiflit?

      Törlés
    3. Hát nagyon egyszerű, elolvassuk, amit leírtam: "Készítsd el Te is bátran, de ne vacakolj, rögtön dupla adaggal állj neki." és kiderül, hogy ez az eredmény hogyan jön ki ;-)
      1 kg liszt+ kb 600 ml folyadék + az apróságok = kb. 1600 g kész tészta. Pontos méréssel 17 pontatlannal csak 16 db kifli. :-)

      Törlés
  6. Gyönyörű cserepes kiflik! Ha friss élesztővel csinálnám, azt is be lehetne tenni a hűtőbe? Annyira guszta, hogy csak na!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, be lehet tenni. Annak sem árt 10-12 óra állás. Most én is frissel csináltam, mert volt egy fél élesztőm, amit nem akartam megszárítani. Van elég belőle. ;-)) Gyorsan állj neki Te is! Akár megsodorva is beteheted a hűtőbe és reggel kivéve hideg sütőben kezd el a sütést. Mivel ebből az adagból egy tepsire ráférnek a kiflik, nem gond a sütés. Ha lenne második tepsire való kiflid, azt a tűzhely tetején pihentesd, míg az első sül és akkor nem repednek meg a forró sütőben.

      Törlés
  7. Húúúú, de gyönyörűségesek:-)))Éjjel fél 2-kor kaphatnék belőle?:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze Nelli! Holnapig tudsz várni? ;-)) Örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  8. De jó, hogy volt időm benézni hozzád és ráakadtam erre a kiflire. Már a neve is nagyon tetszik. :) Ráadásul annyira jól néz ki - szép cserepes, ropogós a teteje, pihe-puha a belseje... Nyam-nyam. Épp reggeli idő van, most nagyon lecsusszanna egy kis vajjal.
    Ja, az különösen tetszik benne, hogy éjszaka a hűtőben kell tárolni, így reggel már nem kell vacakolni a dagasztással, csak formázni és sütni, ezáltal kész is a finom, friss kifli. :P Tuti, hogy hamarosan elkészítem!! Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan mondom, nagyon egyszerű elkészíteni is, főleg, ha van kenyérsütőgép, mint Neked. Reggel míg a kávé lefolyik az automatából átgyúrom és a zsemléket megformázom, 5 perc (aztán itt meg is állok és zsemlét sütök, mert lusta vagyok. Letusolok, addig állnak a zsemlék, megformázom a kifliket, az megint 10 perc. Felöltözöm, haj,smink, miegymás, majdnem fél óra, közben gyorsan begyújtom a sütőt. Amikor az meleg, mehet bele a kifli. Amíg a lakást rendbeteszem, gyereket felkeltem, ágyból kikönyörgöm, megsül a kifli, picit hűl, mert ez nem kenyér gyorsan hűl, már lehet is reggelizni a fincsi friss, langyos margarinos kiflit a kakakóhoz! :-D

      Törlés
  9. Szia Gionetta!
    Megcsináltam én is a kiflicskéket. Kicsit megrepedtek, de szerintem azért, mert nem voltam alapos a második kelesztésnél.
    Arra gondoltam, hogy beállítok a sütőbe egy vizes cserepet, vagy valamit és úgy gőzölöm fel. Szerinted úgy is jó?
    Köszönöm a receptet :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Hugi!
      Nagyon szívesen, máskor is! :-))
      Mit jelent, hogy megrepedt? Tudsz róla képet küldeni? Lehet a kevés kelesztési idő a gond, de lehet, hogy túl kelt és "folyós" lett a tészta, de lehet, hogy eleve kissé lágyabb volt a tészta. Ha ízlett, az a lényeg!
      Igen, jó a tálka víz is. Ha eleve gőz van a sütőben tehát a vízzel együtt melegíted be és kissé forrni hagyod a vizet, amikor már elérte a kellő hőfokot a sütő, az is megfelelő. Persze a legjobb, ha le tudod fedni a tepsit. Úgy nem illan el a gőz, közvetlen tud keringeni a tészta körül. Erre, például kifli esetén a sütőzacskó remek alternatíva.

      Törlés
  10. Leforné Kele Anikó2012. szeptember 24. 0:37

    Szia! Rendszeresen követem a finomságaidat:)))Ezt nem állhatom meg, hogy szakítsak egy kis időt a kommentelésre...Gyönyörűségesek a kiflijeid!!! Mindenképp kipróbálom. Sajnos mostanában a sütéseim száma csökkent, elkezdtem dolgozni, de ezt feltétlenül kipróbálom...egy kérdésem van: cukrot teszel-e akár egy teáskanálnyit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszenek az ételeim. Írj, amikor időd engedi, ismerem, milyen a munka-család kettős. Nagyon nehéz összeegyeztetni, főleg, ha még ráadásul kijársz dolgozni.
      Nem teszek bele semennyi cukrot, mert akkor az élesztő lassabban dolgozik, ami a lényege a hidegen kelesztésnek. Így is meg fog kelni, ne aggódj, sőt puha lesz és könnyű. Ráadásul az élesztőt sem kovászolom, nem futtatom. A szárítottat persze csak beleszórom, de a frisset is, éppen csak elmorzsolom és már dagasztom is. De a folyadékkal vigyázz, mert ennél nagyon csalóka a tej miatt. Ha azzal összegyúrtad kicsit, lassan adagold a vizet, lehet kevesebb kell, lehet több. Ami a lényeg, csak lágyabb legyen a tészta, ne lágy! :-))

      Törlés
  11. Köszönöm a válasz! Ha kipróbáltam, jelzek:)))hamarosan, mert épp betegállományon vagyok:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem nem komoly a baj. De a sütés nekem mindig gyógyír. Hátha Neked is segít! Várom nagyon a végeredményt! :-))

      Törlés
  12. Érdeklődni szeretnék, hogy ha nem szeretném egy éjszakát pihentetni akkor csak kétszer kelesszem duplára és utána süthetem? Vagy célszerű a formázás után egy éjszakát pihentetni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell pihentetni hűtőben! Elég, ha keleszted és utána formázva hagyod duplájára kelni, majd sütöd. Ezt célszerű gőzben. De ha nincs két, egymásra passzoló tepsid, a sütőzacskó is jó megoldás. :-))

      Törlés
  13. Nagyon szép kiflik, én is meg fogom sütni. Már 3 éve én is itthon sütöm a mindennapit és péksütiket! Nagyon szeretem csinálni! Eddig még nem találkoztam a Blogoddal, de biztos többször belátogatok hozzád. Én is írok egy blogot, ha kedved van nézz be hozzám "Katica Konyhája" Szép napot Neked! Üdv Katica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katica!
      Bocsánatodat kérem, hogy csak most válaszolok de ahogy a legújabb bejegyzésemben is írtam, elkezdtem dolgozni és hát ahogy ez lenni szokott, nagyon sok új dologgal kellett szembenéznem.
      Örülök, hogy tetszik a blogom és látogass el hozzám, amikor kedved és időd engedi. Én is megnézem a Te blogodat!
      Üdvözlettel: Györgyi

      Törlés
  14. Begyúrtam, kíváncsi leszek, hogy hogyan sikerül. Sajnos már vétettem egy kis(?) hibát. Én "hideg" vajból mértem ki 2 evőkanállal, nem pedig olvasztottból. Így többet raktam bele. Remélem, hogy így is jó lesz. Ha nincs 2 egymásra rakható tepsim, akkor a sütőzacskót belül spricceljem meg vízzel?
    Üdvözlettel:
    Márti :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márti!
      A több vaj nem gond, csak foszlósabbá teszi. Persze, hogy jó megoldás a sütőzacskó bespriccelése. Kíváncsian várom a végeredményt. :)

      Törlés
  15. Mennyi gramban az eleszto ? Vagy ha szarazat hasznalok ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Elnézést a kései válaszért, de eddig nem voltam használható gép közelében. A magyarországi bolti élesztő 50g, míg Németországban ez 42 g, ahogy az otthoni multiknál is sokszor megtalálható. Tehát kb. 20g friss élesztővel nem tudsz nagyot tévedni. Sok sikert, jó sütögetést! :-)

      Törlés
    2. Kiegészítés: a száraz 1 zacskó, az 7g szokott lenni.

      Törlés
  16. Szia Gionetta!

    Nagyon megtetszett ez a kifli és tegnap gyorsan elkészítettem a tésztát. Reggelig a hűtőben pihent, majd reggel 100g-os gombócokat csináltam és pihent 15-20 percet. Ezután formáztam és ment is a sütőbe. Igyekeztem rávaló tepsit keresni, és vizezetten rátettem, de nekem sajnos egyáltalán nem lett cserepet a külseje... :( Mi lehet a baj? A kifli formázása után ennyire nagy gond hogy kimaradt az utolsó pihentetés? Vagy ennek nincs köze hozzá?
    Előre is köszönöm a válaszod és a segítséged.

    Evelin

    VálaszTörlés
  17. Aki nem rest, az ilyen finom ress kiflit ehet-

    VálaszTörlés
  18. Csodás! Milyen aa házi élesztő? Ezt még nem hallottam.

    VálaszTörlés
  19. Csorog a nyálam! Most, a karantén alatt mindenki kovászol, nekem is van és ezzel kapcsolatos a kérdésem is. Ha van kovászom, és élesztő helyett azt használnám, hogyan módosulnak a hozzávalók?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy tetszik a kifli. Egy csomag szárított élesztő 7 g. Ez megfelel 20- 21 g friss élesztőnek. Ha számolunk, egy kiló liszthez kell egy csomag friss élesztő, az 40- 42g vagy 40g kovász. Így fél kiló liszthez kell 20g kovász. Ezzel a számolással könnyen el tudsz igazodni.
      A vizet a dagasztás kezdésénél kihagynám, mivel a kovász már magában egy elég nedves hozzávaló. A dagasztás folyamán adagolnék belőle evőkanalanként, ahogy a liszt felveszi, hogy a tészta kissé lágy legyen. De a kovász miatt csak nagyon alacsony fordulaton dagasztanék, kíméletesen.
      Remélem sikerül így akifli. Értesíts majd róla!

      Törlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  21. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  22. A 230 fok az milyen programon van? Alsó-felső?

    VálaszTörlés
  23. Mitol lessz ilyen cserepes a kifli? Nagyon guszták👍

    VálaszTörlés
  24. Azt hiszem, választ már Nemkapunk. Megmondaná valaki, mitôl ilyen cserepes a teteje? Kôszônôm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit!
      Sajnálom, hogy nem tudtam eddig válaszolni, de sajnos a blogspot engem nem értesített, hogy valaki üzenetet küldött. Most is csak véletlen láttam meg, hogy beleptem a fiókomba. Szóval a teteje attól cserepes, hogy forrón, amikor a sütőből kijön a kifli, nagyon hideg vízzel permetezem le. És magas hőfokon sütöm, kb. 220 fokon.

      Törlés