2012. szeptember 29., szombat

Szilvás kiflifelfújt

A remek egyszerű kiflikből valami csoda folytán megmaradt pár darab. S mivel nem akarta Nagyfiú reggelire kakaóba mártogatósnak megenni. Emlékeimben felrémlett, hogy valahol már láttam valamit, valamiféle péksütemény alappal és habtetővel. Elgondolkodtam, nekiláttam és valami hihetetlen finomság kerekedett ki belőle. Aztután, mikor már nem kerestem, megleltem, egy Nők Lapjában a receptet. S mivel Vrábel Kriszta készítette, a Dolce Vita blogon is fellelhető, csak ott nektarinnal és kaláccsal.


Hozzávalók:

3-4 szikkadt kifli vagy éppen amennyi otthon van
3 dl tej
50 g olvasztott vaj
3 db tojás
6 ek kristálycukor
100- 150 g szilva kimagozva

 A kiflit felkarikázzuk és egy szép tűzálló tálra rendezzük. A tejet, olvasztott vajat, a tojások sárgáját és 2 ek. cukrot összekeverünk, a kiflikarikák tetejére öntjük. 
 
 A kimagozott szilvákat nyolc részre szeljük, szépen elrendezzük a kifli tetején. Megszórhatjuk fahéjjal elkevert porcukorral, én most kihagytam. Friss ízekre vágytunk. 
A sütőt begyújtjuk légkeveréssel 180C fokra, alsó- felső sütéssel 200C fokra, gázsütő 3-as fokozat. Kissé elősütjük a szilvás alapot, kb 15 percig, amíg a szilvák elkezdenek megereszkedni

 A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a maradék 4 ek cukorral kanalanként tovább verjük, minden kanál után selymesre. Kivesszük a tálat a sütőből. Elrendezzük a habot a szilva tetején. Addig sütjük, amíg a hab a tetején színt kap. Hagyjuk kihűlni, legalább is langyossá válni (bár nagyon nehéz kivárni), mert a szilva roppant forró.


JÓ ÉTVÁGYAT!

8 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta! Én is fogok csinálni, míg van friss szilva. Látom használod a piteformát!;-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, csak javasolni fogom, annyira finom! A pitéstál meg állandó forgalomban van, annyira szuper a forma, a mélység, a nagyság! Imádom! :-))

      Törlés
  2. Igen, nekem is feltűnt a piteforma újra, tényleg szuper darab:) Hasonlókat én is szoktam készíteni, maradék kalácsból, meg mindenféléből, szilvával pedig isteni lehet, még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsi tudta, mi kell nekem. :-)) Nagyon szeretem ezt a formát és ezt a receptet is. El lehet tüntetni mindenféle maradékot, már ha van, de még fehérkenyér újrafeldolgozására is remek! :-)) Jah, meg ha van maradék tojásfehérje, azzal is lehet dúsítani a végeredményt! :-))

      Törlés
  3. Azt hiszem ezt mindenképp ki kell próbálnom! írtó guszta!!! :) Csak az a baj, nálunk már nincs friss szilva,csak fagyasztott meg befőtt, és nem tudom, vajon ezekkel is működik-e. Szerinted?
    Olyan sok klassz receptet osztottál meg a blogodon, hogy nem győzöm kapkodni a fejem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedvedre valóak a receptjeim!!! :-)) Szerintem fagyasztottal is működik. Kicsit hagyod csak kiengedni. Éppen csak annyira, hogy szét tudd szedni, rápakolod a tésztára és elkezded sütni. nem baj, ha levet enged, mert a kifli vagy a kalács szépen felissza. Fagyasztott gyümölcs esetén azonban belekalkulálnám ennek a levét és 50 ml-rel kevesebb tejet tennék az öntethez. Majd írd meg hogyan sikerült! Nekem nagyon ízlett. Csemegézz nyugodtan, van még a tarsolyomban elég recept! ;-D

      Törlés
  4. Eddig még csak bogyós gyümivel csináltam, de a szilvás is nagyon jónak tűnik.Még van szilva el kellene készíteni.Annyi mindent van az elkészítendő mappámban, hogy csak győzzem megfőzni, megsütni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt ne hagyd ki! Van maradék tojásfehérjém, elküldjem hozzá? ;-D

      Törlés