2013. március 4., hétfő

Szalvétagombóc

Nem! Nem főztem bele semennyi szalvétát! Még csak nem is a vékonyságára utal. Csupán arra, hogy régen damaszt szalvétába csavarva főzték illetve víz fölött párolták a rudakat, a mi vízenkullógónkhoz hasonlóan, amiket utána felszeleteltek és így tálalták fel. Nálam a maradék kenyér hasznosításának remek módja, mert nincs írott szabály, hogyan kell elkészíteni. A pár alap összetevőt, amit aláhúzva láttok úgy variálja, fűszerezni az ember, ahogy kedve tartja. Remekül fagyasztható. Tálalás előtt a kiengedett rudat csak kicsit át kell melegíteni forrásban lévő vízben vagy kevés olajon megpirítani a szeleteket, ahogy most én is tettem.


Hozzávalók:

mondjuk 400- 500 g maradék kenyér felkockázva
500 ml tej
1 hagyma nagyon apróra vágva
vaj

bors
kakkukkfű
rozmaring
2 db tojás
szerecsendió
petrezselyem felaprózva

A kenyérkockákat egy nagy tálba tesszük, a tejet felforraljuk, a kenyérkockákra öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben néha megkevergetjük.
A hagymát 2 ek vajon üvegesre pirítjuk, a masszához adjuk, ráütjük a tojást, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük. Ha lágy lenne a massza, adunk hozzá 1-2 ek lisztet. Egy kb 50 cm-es folpack fóliát kiterítünk, annyi masszát teszünk rá, hogy szépen fel tudjuk tekerni. Nem árt kicsit kézzel megformázni a rudat. Majd feltekerjük a fóliát, a végét szorosan összetekerjük, mint a szaloncukornál a rúd alá hajtjuk. Ebből a mennyiségből legalább két vastag rúd lesz. Forrásban lévő vízbe tesszük, mérsékeljük a hőt és gyöngyözve fél órát főzzük a gombócot. 10 percet húzni hagyjuk és szeleteljük vagy a fóliában teljesen kihűtjük és így fagyasztjuk. 

JÓ ÉTVÁGYAT!

8 megjegyzés:

  1. Azta! Nem ismertem, de szuper! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szuper és sokoldalú. Egy kis sonkakocka bele és salátával remek ebéd vagy vacsora! :-))

      Törlés
  2. Valóban fejedelmi körete volt a sült libának a párolt káposztával egyetemben, kár, hogy nem én voltam a vendégetek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sajnálom. De megígérem, klónozom Neked is ezt a fogást, ha erre jársz! :-))

      Törlés
  3. Ezt kerestem a minap. Csak nem tudtam, hogy ez a neve. Egyszer láttam valahol, hogy húslevesben főzik ki és ez a levesbetét. Lehet annak nem pont ilyen volt az összetétele, de nagyon gusztán nézett ki, mint a Tiéd is. Finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őőőőőő! Hát mint levesbetét, nem ismerem, errefelé mindig köret vagy önálló fogás, de nálunk egyszerűen mindenki rajong érte. Ráadásul remek felhasználási formája a kissé szikkadt kenyérnek. :-))

      Törlés