2013. május 4., szombat

Gyors csokis croissons

Amikor megláttam Máginál ezt a croissant, mondhatnám, hogy gyorsan tett követte, de nem lenne igaz. Szépen eltettem a receptet és vártam. A megfelelő alkalmat. Azután jött a mostani május 1. és gondoltam, készítek valami finom meglepetést. S mivel előző este elkészítve, másnap csak a hideg sütőbe kell tolni és fél óra múlva ott illatozik a finom péksütemény, nem haboztam, nekiláttam. Az eredmény pedig magáért beszél! Csak ajánlani tudom, mindenkinek!

Csodásan könnyű, levegős belül, ropogós kívül, hozzá a lágy csokitöltelék. Tökéletes! Nagyon szépen köszönöm Mági a receptet! :-))


Hozzávalók:

200 ml  csésze langyos tej
2 tk cukor
1 tk tengerisó
20 g friss élesztő
500 g finomliszt
100 ml étolaj
2 db tojás
125 g hideg vaj
1 db tojás a kenéshez


A lisztet tálba mértem, a kezemmel belekevertem a cukrot és sót. A közepébe mélyedést nyomtam és belemorzsoltam az élesztőt. Ráöntöttem a langyos tejet, összekevertem némi liszttel.Hagytam hogy az élesztő felfusson. Hozzáadtam az olajat és a 2 db tojást.Összeállítottam a tésztát, 10 percet pihentettem, majd kézzel, mint a fánkot alaposan felvertem/ megdagasztottam. Aki géppel dagaszt, annak nem kell várnia, megteheti azonnal. Lisztezett munkalapra borítottam, áthajtogattam, majd cipót formáltam, 20 percet pihentettem, kicsit kilapogattam, majd ismét hajtogattam, hagytam pihenni 20 percet. Ezután 8 részre osztottam, mindegyiket gömbölyítettem, kis cipócskákká, letakartam és újra pihentettem 20 percet. Közben 7 vékony lappá osztottam a vajat.
Az első cipót szétnyomtam a tenyerembe, pont tenyérnyi nagyságúvá és a közepére fektettem a vajszeletet. Letettem a munkalapra és következett egy újabb kilapított kis cipó, majd vajszelet, lapított cipó, vajszelet, és így tovább, egymás tetejére, végül az utolsó ellapított cipó. Két kezemmel, simogatva lenyomtam az egész halmot. Nem nyomtam szét, csak annyira hogy összetapadjon, de a torony, de is dőljön szét. Letakartam és 10 perc pihenő következett.
A tésztát 55 cm átmérőjű körré nyújtottam (csak enyhén kell lisztezni az alját), közben a vaj gyönyörűen eloszlik a rétegek között. 16 egyenlő cikkelyre szabtam.
A felébe két kocka étcsokoládét tettem, a másik felét meghagytam sima croissonnak. Feltekertem őket, tepsire raktam és lekentem a kissé felvert tojással. Éjjelre betettem a hűtőbe. Mivel két tepsi péksütemény lett, az elsőt betettem a 170C fokra beállított hideg sütőbe. A másik tepsit feltettem a sütő fölé, hogy kissé átmelegedjen mielőtt bekerül a forró sütőbe. KB. 20 perc alatt szép pirosra sütöm. Légkeveréssel a két tepsit egyszerre is süthetjük, csak félidőben cseréljük meg őket, hogy az tetejük és aljuk egyformán pirulhasson.

Roppant finom gesztenyésen és mogyorókrémmel is!




















JÓ ÉTVÁGYAT!

12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyon finom! Csak a hűtőben kell lennie elég helynek éjszakára. :)

      Törlés
  2. Hű de meggyőzőek a fotók!!! :-P Szuper! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a fotók! Pedig, ha tudnád, hogy csak telefonnal készülnek. Sajnos a gépünk felmondott. De majd lesz másik.

      Törlés
  3. Csodaszépek, nagyon tetszenek! :) Az meg külön, hogy előző nap kell előkészíteni, másnap pedig már csak frissen sütni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sőt! A két tepsit lehet egyszerre is sütni légkeveréssel. Ma kipróbáltam így is. Nagyon finom! :-)) Örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  4. Annyira szépek és tényleg meggyőzőek a fotók! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez volt a szándékom, meggyőzni és gyönyörködtetni. Ha már kóstolót nem tudok küldeni! :-))

      Törlés
  5. Nyelek nagyokat - én is szemezek már vele egy ideje... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne habozz tovább, mert nagyon finom, tényleg nem bonyolult és a hideg kelesztéssel még nem is időigényes. Nálam készült azóta gesztenyés és házi mogyorókrémes is. :-))

      Törlés
  6. Szia Konyhatündér!

    Az alábbi rendelést kérem szépen legyártani, csomagolni és kézbesíteni:
    - 15 mogyorókrémes
    - 15 csokis
    - 20 gesztenyés
    - 10 lekváros croisson.
    A címmel nem bíbelődöm, már tudod! ;) Köszönöm, Konyhatündér!!!! Kérlek a lejárati dátumra figyelj, nem akarom mindet egyszerre megenni!

    u.i.: Itt szinte csak cookie van, ami olyan mint egy pici tehénlepény, kakaós csigát, túrós batyut nem láttam...

    Robi

    VálaszTörlés