2013. október 17., csütörtök

Mági vajaskiflije kemencében

Meglátni és megszeretni egy pillant műve volt, amikor Máginál ráakadtam A VAJASKIFLIRE! Eszembe juttatott sok kedves emléket. Hogy reggel a tejboltba bemegyek és veszek egy medvesajtot, amikor Anyukám visz az iskolába. Sajnos a tejboltot és a mellette lévő zöldségest, valamint a régi vendéglőt lebontották. Már csak az emlékekben él. Helyette az akkori tanácselnök eszement terveit valósították meg. De már ezek az épületek is átalakultak az idők során, Érdekes, hogy ebből a szempontból keleten és nyugaton is sok értékes épület esett az eszeveszett modernizáció áldozatául a 70-es években.

De visszatérve a kiflihez. Mági receptjeiben még sohasem csalódtam, így ezt is játszi könnyedséggel el tudtam készíteni és mivel amúgy is következett a csütörtök, a kemencés sütés napja, hát remek kísérletnek ígérkezett a vajaskifli. Az elkészítés módján változtattam csak, mivel nincs dagasztógépem, ezt írom le, Mági leírása alapján.

Nagyon szépre sikerült a kifliket megsodorni, még a tepsin is elfértek, roppant elégedett voltam magammal. Sajnos a sütés közben el kellett mennem és így nem tudtam figyelni, mennyire is süljenek meg a kiflik és hát ebből adódott, hogy a kísérlet csak 90 %-osra sikeredett. Sajnos nem sültek át tökéletesen a kiflik, de az ízük nagyon pazar lett és mindenki csak dicsérni tudta. Legközelebb ismét elkészítem és figyelni fogok rá, hogy alaposan át is süljön.:-))

Hozzávalók:
Gyors kovász:
250 g tej
200 g finomliszt
15 g friss élesztő
1 tk cukor (vagy méz)
5 g friss élesztő
150 g langyos víz
1 púpos tk só
450 g liszt +/- 10 g
70 g olvasztott vaj

Első lépésként az élesztőt a cukros tejben elkevertem, hozzákevertem a lisztet és hagytam 3 órát felhabosodni. Majd e a picike élesztőt, a langyos vízzel elkeverem, hozzáadom a gyors kovászhoz, beleszitáltam a lisztet és a sót. Összekevertem a tésztát, hozzáadtam az olvasztott vajat, azzal is elkevertem. Hagytam 10 percet pihenni és megdagasztottam a tésztát. Újabb 10 perc után ismét megdagasztottam. Szép fényes, rugalmas, puha, de nem lágy tésztából cipót formáltam és letakartam.
A duplájára kelt tésztát kinyújtottam kb. 55 cm átmérőjű koronggá, és 12 egyenlő háromszögre osztottam.
Elkészítettem kettő tepsit, tettem rá sütőpapírt, a kinyújtott tészta közben pihent -ez pár perc, de sokat jelent. A háromszögeket egyenként feltekertem, kifliket formáztam belőlük és a tepsikre raktam 6-ot, 6-ot. A kifliket bespricceltem kevés vízzel  -az erre használatos virágpermetezővel- és a konyhapulton hagytam 30 percet. Ennyi idő alatt a 22 fokban nem egészen duplájára kelt.
Beraktam a nem előmelegített sütőbe egyszerre a két tepsit. A sütő aljába fémedénybe vizet tettem, bekapcsoltam 200 fokra légkeverésre, az órát pedig beállítottam 25 percre. 20 perc elteltével megcseréltem a két tepsit, az alsó került felülre, a felső alulra. A készre sült kifliket újra lefújtam vízzel (egészen közelről) és a tepsin hagytam kihűlni.


















JÓ ÉTVÁGYAT!

20 megjegyzés:

  1. Ez az adag elég is lenne nekem :) Nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  2. Isteni! Máris elvennék belőle a Kaukázusi joghurtomhoz... De jó volna... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cseréljünk! Nekem meg jöhet hozzá a joghurt. ;-)

      Törlés
  3. Hű , de guszta! Szinte érzem az ízét! Megcsinálom valamikor...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ajánlani tudom! Sütőből is nagyon finom lehet! A héten én is elkészítem újra, mert kaptam egy szenzációs lisztet, ráadásul ipari mennyiségben. :-))

      Törlés
  4. Nagyon szépek lettek! Erről jutott eszembe hogy már én is régen sütöttem kiflit! Lehet hogy a jövő héten sort is kerítek rá és kipróbálom mert nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt készíts el feltétlen Éva! Nem bánod meg!

      Törlés
  5. Gyönyörűek:) Fantasztikus finom lehet kemencében sütve, most nagyon irígykedem:)

    VálaszTörlés
  6. Jaj, annyira szép és olyan finomnak látszik... Nem tudom, hogy én miért félek annyira a kovászos receptektől?? Valószínű amiatt, mert picit időigényesek...

    Végre tudok üzenetet hagyni nálad. Nézelődtem én itt mostanában, csak a másik gépem mindig névtelenül akart üzenetet hagyni, egyszerűen nem lehetett átállítani, úgy meg nem akartam írni és magyarázkodni a levél végén, hogy én vagyok ám. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lényeg, hogy végre itt vagy. Nekem sem volt időm mostanában, még csak benézni sem, senkihez.

      A kovászos receptek kissé tényleg időigényesek. Mivel azonban nem kell ott állni a kovász mellett, csak bekeverni, relatív ez az időigény. Inkább türelem kell hozzá, mert nem lehet azonnal enni, ha az ember megkívánta. :-))

      Törlés
  7. Gyönyörűek, a kemencében sütésért továbbra is "irigykedem", nagyon finomak lehetnek a kiflik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hannka! Nem lehetne, hogy a Skanzenban süssetek kemencében. Biztosan van valaki, aki tud fűteni. Valakinél olvastam, hogy ők a tájház kemencéjében sütnek rendszeresen. Biztosan tudnál magad köré szervezni pár lelkes hölgyet és akkor egy jó kis sütőcsapat alakulhatna ki, mint nálunk. S hogy ott dagasztotok, vagy a kész kenyeret, péksüteményt viszitek lemezen és kosárban. A lényeg, hogy együtt legyetek, jó hangulatban. :-))

      Törlés
  8. Annyi szép szót írsz rólam, egészen zavarba jöttem :) köszönöm.
    És köszönöm a Te csodás gyermekkori történeted :) A kifli meg csodás!!! <3
    Lehet valamit félreolvastam, de tudod nekem sincs dagasztógépem, csak egy egyszerű spirállal keverem össze a tésztát (tudod aminek habverő a másik tartozéka).
    Baráti ölelés Neked! Mági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy örömet okozhattam! :-)) Nekem még spirálom sincs, de tudtam, hogy erre gondolsz a dagasztógép kapcsán. Mivel elromlott és nem lehetett megjavítani, hát marad a kezem és nem bánom, nagyon szeretem. S majd, ha elromlik a konyhai keverőm, meglepem magam egy szuper hiper konyhai robottal. :-)) Addig meg dagasszunk kézzel Mági! Hétvégén sajtos kifli lesz nálunk is! :-)

      Törlés