2014. július 22., kedd

Szezámmagos formapogácsa

És elérkezett az idő, hogy bemutassam a beígért csodaszép és nagyon finom pogácsát, amit ezer éve készítettem. Van vele munka, nem mondom, de nagyon megéri. Vendégeink babgulyás után is jó étvággyal ették és még másnapra is maradt. A stuttgarti Mercedes Múzeumban fogyasztottunk el. :-)

Valamikor régen már láttam egy honlapon, de hogy hol, fogalmam sincs már. Viszont amikor videók között mazsoláztam a neten, ráakadtam erre a formázásra és eldöntöttem, hogy ezt kell elkészítenem. Még az eredeti receptet is átvettem.





Hozzávalók:

kb. 700g liszt
40 g élesztő
300 ml tej
2 db tojás
125 ml olaj
1 tk cukor
1 ek só

100 g nagyon puha vaj

1 tojássárga a kenéshez

szóráshoz magok (szezámmag, lenmag, stb.)

A tejet felmelegítettem, de nem forraltam, elkevertem benne a cukrot, hozzáadtam a tojásokat, s mivel már eléggé elhűlt, de még jó meleg volt, elkevertem benne az élesztőt.
A lisztet tálba szitáltam, elkevertem a sóval, hozzáöntöttem a tejes keveréket és elkezdtem dagasztani.
Az olajat dagasztás közben részletekben csorgatjuk a tésztához. Ha lágynak találjuk a tésztát, tehetünk még hozzá lisztet. Amikor már szép hólyagos, duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyolc részre osztjuk, mindegyik tésztadarabot kerekre formázzuk.
Az első gombócot kerek korongnak kinyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, félretesszük. A második gombócot is kinyújtjuk rátesszük az elő korongra és megkenjük vajjal. A többi gombóccal is így járunk el.
A kész tornyunkat kb. fél cm vastag hatalmas lepénnyé nyújtjuk. A szélén egy 2 cm-es csíkot levágunk és négy egyenlő részre vágjuk. Egyenként feltekerjük őket, mint a bejglit.
A maradék korongot nyolc egyenlő részre vágjuk és mindegyiket feltekerjük, akár a croissant, majd egy hirtelen mozdulattal elfelezzük.
Egy kerek tortaformát, kb. 26-28 cm-átmérővel (én 30 cm-t vettem, az kicsit sok), kikenünk vajjal, és a fél croissanjainkat vastagabb felükkel elhelyezzük szépen sorban egymás mellett a tortakarika karimája szélén, egyenletes távolságra egymástól. Középre berakjuk a 4 tekercsünket amit a szélekből készítettünk.
Megkenjük kevés tejjel lekevert tojássárgával és addig kelesztjük, amíg a tészta ki nem tölti a formát. Ezután ismét lekenjük a tojássárgával és megszórjuk a magokkal.
200C fokra előmelegített sütőben kb. 36- 40 perc alatt szép pirosra sütjük. 

Segítség a formázáshoz:

Recept is innen
 















JÓ ÉTVÁGYAT!

5 megjegyzés:

  1. Ó, milyen szépséges! :) És milyen finom lehetett! :) Szívesen pogácsáztam volna veletek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb időben szólok, mikor pogácsázunk. De tudod mit! Viszek Neked, amikor felétek járunk. ;-)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés