2012. február 24., péntek

Burgonyás kenyér + 1 jó hír!

Nem csigázom tovább a kedélyeket! A címben meghirdetett jó hír, hogy "múködik" a fényképezőgép. Igaz Aldi olcsó, kicsit zárlatos, zabálja az elemet, de sikerült életet lehelnem belé (szigetelőszalaggal), így nincs akadálya a szebbnél szebb ételfotóknak. Bár ezen a téren nagyon elgondolkodtam és úgy döntöttem, mivel úgysem tudom például noSalty vagy Tücsök Bogár fotóit "überelni", maradok az egyszerű, konyhámban megörökített képeknél. Legyen életszag a képeken, ne csak ételszag! ;-))

S ahogy írtam, a "németesített" magyar receptek tárházát fogom elétek tárni.Jöjjön hát az egyik legnagyobb tapasztalat: a fehér kenyér, azaz a búzakenyér.Mivel itt Németországban rengeteg és roppant finom pékárú van, eszembe sem jutott, hogy kenyeret süssek itthon. Míg egyszer Apukám meg nem jegyezte, hogy neki így két hét után már nagyon hiányzik a magyar kenyér. Hát nekiláttam, rengeteg kísérletezés után rátaláltam a megfelelő receptre, ami szerintem otthon is majdnem "magyaros" ízűre megsüthető.
A másik kérdés a liszt. Van, hogy hozok otthonról dunaföldvári félfogós lisztet, de az hamar fogy, ipari mennyiséget meg nem tud a Daewoo szállítani, használom az ittenit. Ha van időm elmegyek a malomba és onnan szerzem be, de ez időigényes, marad hát a Kaufland vagy a biobolt. Jöjjön akkor a recept, KÉPEKKEL!!! :)


Burgonyás fehér kenyér:

800 g kenyérliszt Typ:1050
200 g sima liszt   Typ: 405
500 ml langyos víz
  60 g élesztő
    2 db burgonya főzve, áttörve
    1 ek só
    1 kk cukor
    1 ek olaj

A liszteket beleszitáljuk a keverőtálba, hogy jó levegős legyen, szépen keljen, közepébe egy mélyedést készítünk. Az élesztőt a cukorral és 100 ml langyos vízzel elkeverjük, a mélyedésbe öntjük és villával nokedli keménységűre keverjük. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és addig kelesztjük, amíg jó hólyagos lesz. Ez 20 percig tart. Ezután hozzáadjuk az áttört burgonyát, sót, olajat és elkezdjük a robotgép dagasztóspiráljával vagy a dagasztógéppel (nekem ez utóbbi van) összeállítani a tésztát. A langyos vizet folyamatosan csorgatjuk hozzá, amíg kicsit lágy, kicsit ragadós tésztát kapunk. Lehet nem kell mind a maradék 400 ml víz! Inkább lágy legyen, mert könnyebb lisztet keverni hozzá, mint vizet. Ezután alaposan kidagasztjuk, amíg fényes (az olajtól) és már nem ragadós a tészta, valamint elválik az edény falától. Akinek kedve van, még gyötörheti a tésztát 5 percig kézzel is a konyhapulton, én szoktam, ettől egészen másként lehet a levegőt beledolgozni. Meg élvezem is.Minden dühömet kiadom ilyenkor! ;-)


Ezután vagy letakarom a pulton a konyharuhával, ha elég meleg van a konyhában vagy visszateszem a tálba meglisztezem a tetejét és mehet az ágyba párnák közé, kelni, úgy gyorsabban megy. Szóval hagyjuk 1-1,5 óra hosszat csicsikálni. Ha már a duplájára kelt, még egyszer szelíden átgyúrjuk a tésztát.


 Cipót vagy ahogy én most tettem, fonatot formázunk belőle és sütőlemezre vagy formába téve, még fél órát pihentetjük, kelesztjük.









A sütőt bemelegítjük 220 C fokra egy tálka vízzel. Ha már elérte a kellő hőfokot, betesszük a kenyeret a vizet ki is vehetjük, de szaunázhat is a kenyér tovább. 10 perc után mérsékeljük a sütőt 200 fokra és még vagy 45-50 percig szép pirosra sütjük. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. lekenjük vízzel, visszatoljuk a sütőbe, a tüzet elzárjuk és 2 percig még hagyjuk a kenyeret párolódni. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


Mivel a múlt héten volt családunk szeme fénye pékséglátogatáson a csoporttal, kedvet kapott ő is a sütögetéshez és készített magának pár zsemlét. Szóval van utánpótlás!

JÓ ÉTVÁGYAT!

2 megjegyzés: