Tészta hozzávalói:
150 g liszt
100 g darált mandula
125 g vaj/ margarin (szoba hőmérsékletű)
30 g cukor
1 csipet só
1 db tojássárga
2 ek víz
A hozzávalókat gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk, még jobb, ha mindezt robotgéppel végezzük, mert nem lágyul meg a tészta, mint a kéz melegétől. Fóliába csomagolva 1 órára (de még jobb egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Vastagon lisztezett deszkán (konyhapulton, kinek mi van :-)) kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Nyújtófára feltekerve egy 24-26 cm-es tortaformába egyengetjük., a leeső széleket összegyúrjuk, egy hosszú kígyót formázunk belőle és a formában szépen a tészta szélére nyomkodjuk, kialakítjuk a tészta peremét, mert az a fránya citromkrém folyik ám! A tésztát lefedjük sütőpapírral és megszórjuk szárazbabbal a vaksütéshez. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 20 percig elősütjük, majd a papír/ bab nyomatékot eltávolítva még pár percig színt adunk neki. Elzárjuk a sütőt és a maradék hővel megadjuk a végső színt neki.
Közben elkezdjük a krémet is!
Krém hozzávalói:
230 g kristálycukor
5 db citrom
4 db tojás
160 ml frissen facsart citromlé - ez nálam 4 citrom leve volt
250 g szoba hőmérsékletű vaj, kockára vágva
A cukrot és a citromok reszelt héját egy fém tálban addig keverjük, míg egyneművé válik. De vigyázzunk, csak a sárga héj kerüljön bele, a fehér egyáltalán ne, különben keserű lesz a krém, tapasztalat. Hozzákeverjük a tojásokat, citromlevet és gőzfürdőn, a tál alja ne érjen a vízbe, sűrűre főzzük a krémet. Amikor már nem esik le a keverőkanálról, gyorsan rá dermed, már biztosan jó. Ezután folytonos kevergetés közben kicsit kihűtjük és robotgép segítségével a vajkockákat beledolgozzuk, alaposan felhabosítjuk és ráöntjük a langyos tésztára. Ezután mehet a hűtőbe, akár egész éjszakára. Így kiadja az igazi zamatát. Ha valaki alkalomra készíti, megspékelheti egy kis citromlében főzött zselatinnal, attól szépen csillog a teteje.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Ez nagyon guszta:)
VálaszTörlésKöszönöm! De illékony is, mint a kámfor. Pedig csak szinte citromból áll! ;-))
TörlésKöszi a linket! :) Hűhahűha, na ezt is majd úgy csinálom, hogy a családnak, mert van benne rendesen cukor. :/ És én majd ismét csak kóstolást végzek. :D Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésSajnos ez az, aminél nem lehet leállni 1 szeletnél. Irtó veszélyes süti!;-D
Törlés