2012. február 26., vasárnap

Tarte au citron - azaz a franciák citromtortája

Jelentem: kiszorultam a konyhából! A férjem nem tudom, újévi fogadalmat tett e, vagy megcsípte egy konyhai svábbogár. Minden esetre nekilátott a konyhába kuktáskodni. Sőt, van amit sokkal jobban csinál, mint én, Ami nem olyan nehéz, mert csak ő csinálja én nem. Ezek után elérkezettnek láttam az időt, hogy beavassam Julie és Julia titkaiba is. S mondhatom érdemes volt. Azóta hétvégenként együtt ostromoljuk a gasztronómia csúcsait. Ennek egyik kiemelkedő jelentőségű alkotása volt a Burgundi marharagu. De erről majd később. Ugyanis Starfinál megláttam a Tarte au citron receptjét, és azóta álmatlanok voltak az éjszakáim. S mivel a Netto-ban gyönyörű akciós biocitrom volt, vettem is gyorsan két csomaggal. Máris adva volt a hétvégi süti. Mennyei lett. Igaz a tészta receptje nem az ami az eredetiben le vagyon írva, mert volt a fagyasztóban szerencsére maradék mandulás tészta. De így teljes a siker. S mivel nekünk nagyon ízlett, leírom ezt az egyveleg, valóságos ízorgiát. Tészta receptje tőlem, a krém Starfi érdeme.


Tészta hozzávalói:

150 g liszt
100 g darált mandula
125 g vaj/ margarin (szoba hőmérsékletű)
  30 g cukor
    1 csipet só
    1 db tojássárga
    2 ek víz

A hozzávalókat gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk, még jobb, ha mindezt robotgéppel végezzük, mert nem lágyul meg a tészta, mint a kéz melegétől. Fóliába csomagolva 1 órára (de még jobb egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Vastagon lisztezett deszkán (konyhapulton, kinek mi van :-)) kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Nyújtófára feltekerve egy 24-26 cm-es tortaformába egyengetjük., a leeső széleket összegyúrjuk, egy hosszú kígyót formázunk belőle és a formában szépen a tészta szélére nyomkodjuk, kialakítjuk a tészta peremét, mert az a fránya citromkrém folyik ám! A tésztát lefedjük sütőpapírral és megszórjuk szárazbabbal a vaksütéshez. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 20 percig elősütjük, majd a papír/ bab nyomatékot eltávolítva még pár percig színt adunk neki. Elzárjuk a sütőt és a maradék hővel megadjuk a végső színt neki.

Közben elkezdjük a krémet is!

Krém hozzávalói:

230 g kristálycukor
    5 db citrom
    4 db tojás
160 ml frissen facsart citromlé - ez nálam 4 citrom leve volt
250 g szoba hőmérsékletű vaj, kockára vágva

A cukrot és a citromok reszelt héját egy fém tálban addig keverjük, míg egyneművé válik. De vigyázzunk, csak a sárga héj kerüljön bele, a fehér egyáltalán ne, különben keserű lesz a krém, tapasztalat. Hozzákeverjük a tojásokat, citromlevet és gőzfürdőn, a tál alja ne érjen a vízbe, sűrűre főzzük a krémet. Amikor már nem esik le a keverőkanálról, gyorsan rá dermed, már biztosan jó. Ezután folytonos kevergetés közben kicsit kihűtjük és robotgép segítségével a vajkockákat beledolgozzuk, alaposan felhabosítjuk és ráöntjük a langyos tésztára. Ezután mehet a hűtőbe, akár egész éjszakára. Így kiadja az igazi zamatát. Ha valaki alkalomra készíti, megspékelheti egy kis citromlében főzött zselatinnal, attól szépen csillog a teteje.



JÓ ÉTVÁGYAT!


4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm! De illékony is, mint a kámfor. Pedig csak szinte citromból áll! ;-))

      Törlés
  2. Köszi a linket! :) Hűhahűha, na ezt is majd úgy csinálom, hogy a családnak, mert van benne rendesen cukor. :/ És én majd ismét csak kóstolást végzek. :D Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ez az, aminél nem lehet leállni 1 szeletnél. Irtó veszélyes süti!;-D

      Törlés