2012. április 27., péntek

Mogyoróhabcsókos rózsakalács

"Minden asszony életében van egy pillanat", amikor két dolgot tuti ki fog próbálni, főleg, ha gasztrobologt ír:

1. Macaron  - no ez nekem kipipálva

2. Rózsakalács - ennek most jött el az ideje.

A húsvéti szabadság alatt olvastam egy nagyon aranyos női irodalmat, ráadásul sváb nyelve. Átrágtam magam, tetszett si, főleg, hogy a története egy hölgyről szól, aki nyit egy kis kávézót a saját lakásában és a teraszon, maga süti a süteményeket. A könyv végén pedig közül pár receptet is. Itt olvastam először a rózsakalácsról. Rögtön megfogta a fantáziámat és gondolatban már fel is raktam a blogra. Közben ahogy kutakodtam, láttam ám, hogy nem én fogom feltalálni a spanyolviaszt. Főleg, mikor Gabriella Csodáját megláttam. De ez arra inspirált, hogy én is megpróbálkozzak vele. Hátha több lesz a sikerélményem, mint a macaronnal.


Így is lett. No az én rózsám is kinyílt a csigák közepén, de a sütemény közepén nem nagyon akaródzott neki. Most már a tapasztalat megvan, a következőnél tudom, min is kell változtatni. Receptem a fent említett könyvből való. Kicsit csodálkoztam rajta, de nagyon szép laza kalácsot eredményezett, így ehhez megtartom ezt a receptet. Tölteléknek pedig a magam által kitaláltat.

Hozzávalók:

500 g liszt
    1 db tojássárgája
    1/2 cs élesztő vagy1 csomag szárított élesztő
100 g cukor
citromhéj, ízlés szerint
100 g vaj
1/2 tk só
1 pohár tejföl (eredetileg, Sauerrahm, nekem csak Schmand volt, de jó a Creme Fresh is)

Töltelék:

100 g mogyoró/dió/mandula
    2 ek cukor
    1 késhegynyi fahéj
    2 ek olvasztott vaj
    mazsola ízlés szerint (én kihagytam)
    2 db tojásfehérje

    1 db tojássárgája a lekenéshez

A lisztet beleszitáljuk a keverőtálba, közepébe egy mélyedést készítünk, az élesztőt feloldjuk az egészből elvett 50 ml cukros tejben. Beleöntjük a keveréket a mélyedésbe és villával nokedli keménységű tésztát készítünk a kovásznak. Tetejét meghintjük liszttel és addig kelesztjük, míg szép hólyagokat vet. A többi hozzávalóval egy eléggé lágy tésztát dagasztunk. A duplájára kelesztjük. A mogyorót elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, a tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a mogyorós keveréket. Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán lágyan ismét átgyúrjuk. 2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a vajjal és egy kenőkéssel elosztjuk rajta a krémet. Feltekerjük, mint a bejglit, 2-3 vastag szeleteket vágunk. Egy kapcsos tortaformát (nekem 26-es van) kivajazunk és a csigákat szorosan egymás mellé helyezzük.


Ismét a duplájára kelesztjük. 


Lekenjük az 1 kanál tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 180C fokon 45- 50 perc alatt készre sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral.
Ha kész, még melegen lekenhetjük lekvárral. 



JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, igazi tavaszi kalács:) Kalácsot sütni mindig jó, én is nagyon szeretem, meg sajnos enni is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép is, finom is, gyorsan el is hervadt :-)) Örülök, hogy Neked is tetszett!

      Törlés
    2. Nagyon szép lett! Én is kinéztem már magamnak ezt a kalácsot több helyről is, lassan muszáj lesz elkészítenem.:)

      Törlés
    3. Nagyon mutatós süti, ráadásul a recept is különleges. Köszönöm a dicséretet! Fogj neki Te is gyorsan!

      Törlés