2012. július 14., szombat

Cukkinis, csirkemájas palacsintabatyu

Egy könnyű kis ebéd- vacsora vagy előétel egy kiadós lakoma előtt. Ki- ki döntse él maga. Nálunk jöhet minden mennyiségben.
A recept a sógornőmtől származik és valamikor nagyon régen készítettük Andris szülinapi bulijára az egyik Lajos Mari féle 99 recepterskönyvből. Azóta meg családi kinccsé változott.


Hozzávalók:

12 db palacsinta - ennek készítését nem írnám le

500 g csirkemáj
500 g bébicukkini
4-5 levél zsálya
1 csokor petrezselyem, én most kihagytam

bors
olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás


12 hosszabb szál hagymaszár

A hagymát felkockázzuk, a májat apróbb darabokra vágjuk, a cukkinit felkockázzuk, a petrezselymet összedaraboljuk, a tojást felverjük. 2 ek olajon a hagyma felét megpirítjuk, rádobjuk a kipréselt fokhagymákat, és rádobjuk a cukkinit, sózzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és fedő nélkül, hogy a levét kissé elfője, addig pároljuk, amíg még roppanós lesz. Közben elkészítjük a májat is. Egy másik serpenyőben 2 ek olajon megfonnyasztjuk a maradék hagymát és rádobjuk a májat, a zsályát, kicsit borsozzuk és folytonos kevergetés mellett csak addig pirítjuk, amíg elveszti a színét. Így marad belülről puha, krémes. Hozzáötjük a cukkininkhez, ráöntjük a felvert tojás, rezgősre sütjük.

A hagymaszárakat forró vízben kicsit megpuhítjuk, hogy pántlikát tudjuk belőlük kötni.


Egy palacsintát belehelyezünk egy csészébe, ebbe merünk a raguból, szépen összefogjuk a száját

és egy hagymaszárral, csinos kis batyut formálva megkötjük. 
Így lesz igazi, formás vendégváró étek.

Aki csak egy egyszerű ebédre- vacsorára készíti vagy nincs hagymaszár, esetleg nem akar sokat bajlódni, becsomagolhatja a ragut palacsintába. Mint a hortobágyi palacsintánál, ráhajtogatjuk  széleit. Nem lesz száraz, mert a ragu eléggé szaftos. 

Tipp: palacsinta hiányában rizskörettel is remek könnyű étel.




















JÓ ÉTVÁGYAT!

9 megjegyzés:

  1. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés
  2. De aranyos, így az egyben minden!! :o) No és persze finom is lehet... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! És tényleg nagyon finom és gyorsan elkészíthető.

      Törlés
  3. Milyen jól néz ki így a hagymával bekötött batyu:) A csirkemájat nagyon kedvelem, meg a cukkinit is. Csak palacsintát nem szeretek sütni,de azért néha rászánom magam. Meglepően finomak ám a sós papacsintavariációk,ezerféleképpen lehet variálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát gyakran van nálunk rizzsel, ahogy írtam, úgy is nagyon finom. lényeg, hogy a máj gyenge legyen, a cukkini meg roppanós.

      Törlés
  4. Köszönöm a receptet, nagyon szép emlékeket juttat eszembe. Az említett fiatalembernek jövőhéten, 26-án lesz a 21. születésnapja. Legyen ez az egyik finom étel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor legyen ez az egyik fogás!
      Már a recept is megvan, nem lehet kifogás.
      Hogy 21 éves, az hihetetlen,
      még csak tegnap született,
      az is csak ma reggel volt,
      hogy a kosárból kihemperedett. ;-D

      Törlés