2012. július 4., szerda

Rakott zöldbab

Elkezdett érni a zöldbab is a kertemben. Gyönyörű az idén, talán még sohasem volt ilyen szép. Van is rajta termés rendesen, meg levéltetű. Azokat rendszeresen itatom mosogatószeres vízzel. De mindig visszatérnek. A dögök. :-))
Viszont a fagyasztóban is volt még két csomaggal, amit el kellett használnom, mielőtt érkezik az utánpótlás. Főzelékre nem volt kedvünk, maradt a rakott változat. Kedvem nem volt  a hagyományos pörkölt- rizs- bab- tejföllel leöntve változathoz. Gondoltam, lehet más ízt is kihozni belőle. Mit ne mondjak, annyira finom lett, hogy több mint a felét megettük hárman, szombati ebédnek.


Hozzávalók:

1,5 kg zöldbab
1/2 ek majoranna

500 g darált hús
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
1 ek kapor

250 ml tejföl
50 g reszelt sajt

A babot megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk. Majd sós, majorannás vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A főzőléből készíthetünk grízgombóc levest.

A hagymát kevés olajon megpipítjuk, rádobjuk a fokhagymát és a darát húst, kissé összepirítjuk. Hozzáadjuk a kaprot, sót, borsot és készre pároljuk a húst. Összekeverjük 2 ek tejföllel.

A bab felét egy kivajazott sütőtálba rendezzük, rákanalazzuk a húst, majd a bab másik felét. A maradék tejfölt eloszlatjuk a bab tetején és megszórjuk sajttal. 200C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.


















JÓ ÉTVÁGYAT!

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! Nálunk is igen kedvelt étel!Juliskából szoktam késziteni általában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Böbe! Fogalmam sincs milyen fajta bab. Sárga és bőtermő, anyukám szokta a magot nevelni nekem.

      Törlés
  2. Nagyon szeretem, kedvenceim egyike:) Jó sok tejföllel, de én mindenhez szeretem a tejfölt:) Anyukám kertjében mindig rengeteg zöldbab volt, nekem a zöld színű valahogy jobban ízlik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejföl jöhet kanálszámra nálunk is. :-)) Lesz zöld színű zöldbab is, csak a borsónak kell megérni,hogy el tudjam ültetni a helyére. Az futóbab, jó magasra megy majd, de sokat hoz.

      Törlés
  3. Karfiollal és brokkolival szoktam készíteni,mert a zöldbab valahogy nem kedvenc.Szeretjük nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha rakott, nálunk már jöhet! Tök mindegy, hogy hússal vagy anélkül. Nagyon szeretjük! :-))

      Törlés
  4. Nagyon szeretem, mondjuk én inkább húsmentesen, de jó sok tejföllel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kölessel is jó lehet. Persze, hogy sok tejföllel! Meg jócskán sajttal. Nagyon ízletes!

      Törlés