2012. október 14., vasárnap

Fruta bomba - avagy a kubaiak sertéspörköltje

Edi hirdette meg az Enni határok nélkül című játékot. Nagyon jó kezdeményezés, igazán élvezetes feladatokkal. Én sikeresen összeakadtam Linyah-val, a Konyhalál blog tulajdonosával. Nem ismertük egymást, így nekem még érdekesebb volt, hogy mit is fogok kapni, melyik ország jut osztályrészemül. Mivel Linyah nagyon szeret salsázni, én meg még életemben nem próbáltam, igen nagy kihívást jelentett, hogy salsához tartozó kubai konyhából főzzek egy tipikus ételt. Alaposan be kellett járnom a netet, mire olyan ételt találtam, amit mindenki megeszik itthon és el is készíthető, nem kell hozzá semmi extra fűszer. A gyümölcs-hús párosítás  jónak tűnt és nem is csalódtam benne. Igaz Életem Párja egy hatalmas papayát vett, amiből alig kellett valamennyi, a többi lekvárban végezte azzal az ananásszal, aminek meg csak a leve kellett a konzervből. De így legalább két legyet ütöttem egycsapásra. :-))

Fruta bomba, avagy a kubai sertéspörkölt

Hozzávalók:

   •  1,5 kg sertéshús (nálam csontos tarja)
   •  70 g  hagyma (1 kisebb fej)
   •  5 g liszt
   •  2 fokhagyma
   •  10 g petrezselyem
   •  50 ml vörösbpr
   •  115 ml ananászlé
   •  30 g barnacukory
   •  150 ml víz
   •  120 g zöld papaya
   •  100 g piros paprika
   •  120 ml olaj
   •  őröltbors

 A húst 4 centis kockákra vágjuk, sózzuk borsozzuk. A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük. Egy magasabb falú lábasban olajat forrósítunk és a legmagasabb fokozatom a húskockákat minden oldalukon megpirítjuk. Ha ezzel a művelettel megvolnánk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, megszórjuk a cukorral és folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk az egészet. Ezután felöntjük a borral és kevergetve (mert nagyon le tudna ám égni) elpárologtatjuk az alkoholt. Ezután felöntjük az ananászlével és a vízzel, s lefedve teljesen puhára pároljuk. A paprikákat nem túl vékony csíkokra szeleteljük, forró olajon kissé megsütjük. A papayát ujjnyi vastag csíkokra szeleteljük. A már puha húshoz adjuk, összeforraljuk. Rizzsel tálaljuk és petrezselyemmel díszítsük!

Tapasztalataim:

Nagyon finom, édeskés ízvilágú étel. Nem bonyolult az elkészítése, főleg, ha a burgundi marharagut vesszük alapul. Problémát okozhat a papaya beszerzése, de amennyiben az ember rászán kis összeget, lehet ünnepi étel is, megállja a helyét. Vagy konzerv papayát lehet használni. Ez esetben ennek a levét használnám és nem az ananászlevet. Ahogy írtam, ha van maradék, lehet belőle gyümölcssaláta vagy, mint nálam lekvár (nagyon finom).
 


















JÓ ÉTVÁGYAT!

7 megjegyzés:

  1. Na, ezt most rögtön, reggelire megkóstolnám! :))) Nekem is nagyon bejön a gyümölcs-hús párosítás :)

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, nagyon jól néz ki, isteni lehet!

    VálaszTörlés
  3. Hmmm... nagyon finomságosnak látszik (persze biztos, hogy az is:)). Tetszik a tálalás is. :)

    VálaszTörlés
  4. Szeretem a hús-gyümölcs párosítást, úgyhogy biztosan nagyon ízlene, guszta nagyon a tányéron! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Lányok, örülök, hogy tetszik. Nálunk is siker volt. Ismétlendő! :-))

    VálaszTörlés
  6. Itthon csak én szeretem a gyümölcs-hús párost...Sajnos. Én mindenképpen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finomat alkottál,megkóstolnám nagyon:)) Elkészült ám az én finomságom is, ami feladatot adtál,csak kicsit késve tudtam közzé tenné.Most értem haza külföldről,tovább tartott a kintlétem mint amire számitottam.

    VálaszTörlés