2012. december 13., csütörtök

Mézeskalácsoztunk

Elkészültek a mézeskalácsok. Bár ahogy Nagyfiú nyilatkozott, ez még nem a vége, mert komoly terveket fontolgat magában még e téren. No, majd meglátjuk!Ajándékba készültek a mécsestartók, remélem örömet szerzünk velük a megajándékozottaknak! Mivel 3 éve nem készítettem mézest, kicsit kijöttem a gyakorlatból, de azért nem lettek rosszak. Évekig kerestem a számomra ideális receptet, mígnem egy alkalommal a szokásos évi IKEA látogatás alkalmával meg nem találtam. Azóta ez készül nálunk. Nagyon kiadós a tészta, hamar megpuhul és sokáig eláll. Néha márciusban akadunk rá, de teljesen élvezhető állapotban.

Hozzávalók:

3 dl méz
4 dl! cukor
1 cs mézeskalácsfűszer
35 dkg margarin
3 dl tejszín
1,5 kg liszt
1 ek sütőpor

1 db tojásfehérje
kb. 20 dkg porcukor
ételfesték

A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet és a fűszert. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a krémbe forgatjuk. A sütőport lekeverjük a liszt felével és a masszába keverjük. Letakarva egy éjjelt állni hagyjuk.
Másnap a liszt maradékát a tésztába gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk és 180C fokon szép pirosra sütjük.

A tojásfehérjét nagyon lassan, apránként csorgatjuk a cukorba és csak annyit, amennyitől éppen csak folyós lesz a massza, a fakanáltól szalagosan esik le. Ha gondoljuk, tehetünk bele ételfestéket is. Zacskóba töltjük, az alján egy nagyon pici lyukat vágunk és ezzel írókázzuk meg a mézeskalácsokat. 
A terülőmázhoz egy tálban némi tojásfehérjét kevés vízzel elkeverünk és a mézeskalácsokra ecsettel vagy kiskanállal visszük fel. Egyszerűbb, ha előtte kikontúrozzuk a formát. Pssssszt, a mester alkot! :-))

És a művei

13 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek lettek a mézeseitek, méghogy kijöttél a gyakorlatból! :) Biztos, hogy a megajándékozottnak is nagyon fognak tetszeni! :) És a kisfiad is nagyon szép mézeseket alkotott, ügyes! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Hankka! Ha láttad volna, hogyan alkotott, milyen elmélyülten és komolyan. Közben nagyot beszélgettünk, csodás zenét hallgattunk. Olyan meghitt volt! Jó csapat vagyunk. Aztán odaült Életem Párja is hozzánk, mikor megérkezett. Ez tényleg advent! :-)) Kívánok Nektek is hasonlót!

   Törlés
  2. Igen, nagyon meghitt és szép így az adventi időszak! :) Látszik is a képeken, hogy milyen elmélyülten dolgozik, nagyon aranyos! :)

   Törlés
 2. Na igen a csapatmunka, így sokkal könnyebb:) Szuperek lettek nagyon, mindketten profik vagytok, és a kis mester milyen átszellemülten alkot:) Ma fejeztem be én is a gyertyatartóimat, amit ajándékba szánok, most egy ideig nem szeretnék írókázni:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Trollanyu! Ugye megmutatod Te is a műveidet! Mert ahogy a mézeskalács házat elnéztem, a gyertyatartók is csodásak lehetnek! :-)) Amúgy Nagyfiú terve is a mézeskalácsház. Majd meglátjuk! :-))

   Törlés
 3. Ezek csodálatosak lettek! És olyan édes a fiad ahogy tevékenykedik! További Boldog Adventet Nektek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Anikó! Tegnap tényleg egy angyal volt a gyermek! ;-)

   Törlés
 4. Nagyon szépek! Szerntem, ha belejövök se lesznek az enyémek ilyen szépek:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Krinsz! Csak gyakorlás kérdése. Egyre jobban ment nekem is, ahogy kanyarítottam a vonalakat. Persze sok függ a máz minőségétől is. :-))

   Törlés
 5. Gyönyörűek a mécsestartók nagyon tetszik! Ötletes ajándék! A Nagyfiú nagyon édes, ahogy komoly arccal díszíti Tündéri! Nagyon ügyesek vagytok! :-)))
  További boldog adventet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm drága Erika! Már csak csomagolni kell őket. Ez is meg lesz ma este, mert ide-oda rakosgattam a nappaliban, nagyon útban vannak. :-)) Viszont megelégedéssel tölt el mindkettőnket, hogy szépek lettek a munkáink. :-))

   Törlés
 6. De szépek készültek! Nagyon ügyesek vagytok!! :o)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszenek Gabriella! Nemsokára már Ti is díszíthettek Milánnal! :-))

   Törlés