2012. december 27., csütörtök

Rántott hal - más köntösben

Szerencsésen megérkeztünk, hogy folytassuk az ünneplést. Kicsit lecsendesedve, de egészen az új évig. Nálunk ez így szokás a kétlaki életmód, a két család miatt. Megosztanám Veletek a karácsony történéseit és egy remek vacsora receptjét.

Sok családban, 25-én reggel van egy szép közös reggeli, nálunk ez 24-én. Karácsony első napján úgyis nagy családi ebéd van, nincs kedvünk enni, és nyugalom sincs. Ezért évekkel ezelőtt az egészet áttettük szenteste reggelére. Szépen megterített asztal mellett kezdjük a napot, ráhangolódunk a napi tevékenységekre, az  estére, Jézus-várásra. Bearanyozza a napot ez a szép élmény.

A "menü":
 - lágytojás
 - áfonyás házi májpástétom
 - fekete erdei sonka
 - sajtok
 - felvágottak
 - kovászos tönköly kenyér

 - kávé
 - tea




Az ebéd mákos guba volt, házi gubarúddal. Sajnos kép nem készülhetett róla, oly gyorsan elfogyott.

Estére tengeri halat "rántottam" kukoricapelyhes-mandulás panírral.

Hozzávalók:

4 szelet ponty vagy más hal
2 tojás

bors
liszt
2 marék kukoricapehely
100 g hámozott madula

A halat sózzuk, borsozzuk, picit állni hagyjuk. A tojást kis sóval felverjük. A kukoricapelyhet zacskóba tesszük egy sodrófával  kicsit összetörjük, a mandulát éles késsel felaprítjuk, a kukoricapehelyhez adjuk, alaposan összevegyítjük. A halszeleteket megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban, végezetül a mandulás keverékbe. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Kis darab vajat teszünk minden szeletre és 200C fokos sütőben, alsó-felső sütéssel (a légkeverés kiszárítja!) 20- 25 perc alatt szép pirosra sütjük.  


Karácsonyfánk:



És egy csodaszép Betlehem, a kisfiam ajándéka:

12 megjegyzés:

  1. Örültem ennek a bejegyzésnek, olyan jó belesni mások karácsonyi szokásaiba! :) A képeidből a szeretet és a nyugalom árad, nagyon helyesek a reggeliző asztalon a mikulássapik! :)Ttovábbi jó pihenést kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ditti! A sapikat a szomszédasszonytól kaptuk mikulás ajándéknak. Nagyon jó hasznát vesszük a tojásoknál. :-))Jó pihenést Nektek is!

      Törlés
  2. Nagyon hangulatos képek:) Mi idén minden szokást felrúgtunk, vagyis kicsit most a britt szokások szerint karácsonyoztunk. Egyedül a mákosguba maradt nekem meg a gyerekeknek:) Reggelire is azt ettem és szilveszterre is készítek, holnapra pedig mákos nudlit kértek a gyerekek:) További szép napokat és jó készülődést a szilveszterre:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszünk! Nálunk a német szokások nagyjából egybeesnek a magyarokkal, így nem kell sok mindenen változtatnunk. Csak becsempésszük a nekünk tetszőeket! Pl. nem csinálok karácsonyi rohangálást, óriási kajafőzést, mi helyette bőröndöt csomagolunk, kocsit pakolunk. :-)) Jó bulizást Nektek is!

      Törlés
  3. Csodaszép a megterített asztalotok, és igazán jó, hogy ti már 24-én reggeltől kezdődően egész nap hangolódtok a szentestére! :) A rántott hal recepted is nagyon tetszik, nálunk nagylányom a halat szinte csak rántott formában eszi meg, legközelebb újítok kicsit ezen a fogáson! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a hal tényleg nagyon finom, mindenféle halból, ajánlom szeretettel a lányodnak! Klassz, hogy tetszik az asztal, szeretjük megadni a módját az alkalmaknak! Már Életem Párja is rájött, hogy ez mennyire jó! :-))

      Törlés
  4. Hangulatos fotók, kellemesen telt a karácsonyotok.

    Boldog új évet kívánok Neked és családodnak kedves Gionetta! :))

    VálaszTörlés
  5. Olyan jó volt látni a képeket!:-) Köszönöm, hogy ott lehettem egy kicsit.:-)
    Jó pihenést! Családozást! És a szilveszteri élményeket is szívesen nézem és olvasom majd!:-)Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett!!! Ma aktívan pihenünk és ha sikerül, fotózok is majd! Csak annyi ember között...:-))

      Törlés
  6. Nagyon Boldog Új Esztendőt Kívánok Neked! BUÉK!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. BUÉK Nektek is Kriszti! Teljesüljön minden vágyad! :-))

      Törlés