2013. január 29., kedd

Francia célkasaláta

Soha nem tudhatja az ember, mikor játszik kezére a sors egy remek receptet. Nekem konkrétan a túróval töltött cékla készítése és a Monte Cristo grófja című film nézése közben pottyant az ölembe. A kivájt cékladarabokra kerestem alternatívát, hogyan is lehetne őket a legízletesebben elkészíteni. Belenéztem a magyar Julia Childe-ba, azaz Horváth Ilona szakácskönyvébe, találtam is benne egy jónak ígérkező receptet, francia céklasaláta címmel, 217. oldal. Ez lett a kiindulópontom. Azután alakítottam kicsit rajta és csodás saláta lett a végeredmény.

 


 Hozzávalók:

2-3 közepes cékla (600 g)
1 nagy fej hagyma, nálam lilahagyma

2 ek.balzsamecet
2-3 ek olívaolaj

A céklát sütőben megsütjük. Amikor már érezzük az illatot, rászámolunk még egy negyedórát és késznek nyilvánítjuk a  répáinkat. Pár percre beburkoljuk egy konyharuhába, mint a sütőben sült krumplit, hogy a héját könnyebben le tudjuk húzni. A céklát felkockázzuk a hagymával egyetemben összekeverjük, sózzuk, hozzáadjuk az ecetet és az olajat. Alaposan összekeverjük és legalább 2 órát, de még jobb, ha egész éjszakát érni hagyjuk.

A szétválasztó étkezés szellemében egy szelet pirítóssal vagy zsemlével kiadós ebéd lehet, de magában, mint saláta is megállja a helyét egy remek sült hús mellett.


















JÓ ÉTVÁGYAT!

15 megjegyzés:

  1. Nálunk nagy kedvenc a cékla de mi főzzük és reszelt tormával készítjük. Ezt a változatot nem ismerem, de finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki sütni a céklát, egész más az íze,mint főzve. Ez a tormás verzió érdekelne! :-))

      Törlés
    2. Megfőzöd vízben, héjastól a céklát, amikor kihűlt, lehéjazod, lereszeled, reszelt tormát adsz hozzá és készítesz hozzá egy cukros, ecetes, sós levet, mint a salátákhoz. Ráöntöd és hagyod állni 1 napot, hogy az ízek összeérjenek. A tormát viszont frissen kell reszelni, vagy vékony darabokra vágni, nem jó hozzá az üveges, már előre elkészített, amit az üzletben lehet kapni. Vagyis az már előre ízesített és inkább a friss lenne jó.

      Törlés
    3. Nagyon szépen köszönöm Erika! Szerencsére van reszelt torma a fagyasztóban, mert anyósom kiszedetett Életem Párjával egy tormabokrot az ősszel, most már csak 5 maradt. :-)) Hétvégén megcsinálom a sült csülökhöz. :-))

      Törlés
    4. Nagyon szívesen! Akkor szerencséd van a tormával! Kíváncsi vagyok hogyan ízlik majd az én receptem szerinti cékla. Felteszed a blogra?

      Törlés
    5. Természetesen felteszem. Ha kapok céklát, még ma elkészítem, ha nem, holnap kell vennem a piacon. És még egyszer köszi a receptet! :-))

      Törlés
    6. Igazán nincs mit! Örülök, hogy segíthettem. :)

      Törlés
  2. Imádom a sült céklát, fűszeresen szoktam megsütni sültek mellé köretnek. Nagyon fincsi ez a francia saláta is, magában kimondottan diétás, de akár sovány párolt hússal is, nagyon éhes lettem most:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én magában ettem és annyira finom volt, hogy igaz tízórainak felelt meg, de nem reggeliztem és befaltam majdnem az összeset. :-)) Jó a párol husi ötlete. Már régen volt nálunk hús, jövő héten beiktatok egy kis vasalt csirkemellet. Köszi a tippet! :-))

      Törlés
  3. Én is szoktam hasonlót csinálni, csak én előbb meghámozom és felkockázom a céklát, borsikafűvel ízesítem picit és a lilahagymával együtt sütőbe teszem, meglocsolom kevés olajjal, alufóliával lefedem és úgy szoktam sütni. :) Pont hétfőn raktam fel a blogra egy céklás-lilakáposztás salátát joghurttal, mondjuk az nyersen készül, de másnapra szépen megpuhul és összeáll. Holnap kipróbálom a töltött céklát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a receptet mentem, a blogodon lévőt szintén. Ugyan én nem vagyok vegatáriánus, de nagyon kevés húst eszem. Felvágottat szinte soha, és főzni is csak jobbára hétvégén. Most pedig próbálok a szétválasztásos étrendre áttérni. Ebből jobbára a saláták találtak még csak rám, meg a reggeli torna. De bízom benne, hogy teljesen meg tudom szervezni így az életem. :-)) Várom a cékla posztját. Nálunk nagyon kapós volt. :-))

      Törlés
  4. Szeretem az ízét a színét, szóval jöhetne! Finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak javasolni tudom, nekünk roppant jól esett. :-))

      Törlés
  5. Legjobb vitaminforrás télen!:-)
    Nálunk korlátozva van, mert Zsolti ezt az egy ételt nem csípi.:-)))
    De szoktam sütni, vagy salátának is.
    A magyar Julia naaaaaaaagyon jóóóó!:-D

    És az oroszlánkád, olyan édes!!:-))) Szép estét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi drága Anikó! Életem Párja nem válogatós, csak a hús ne legyen citromos (nagyon), inkább az Oroszlán a problémás nálunk. :-))

      Törlés