2013. január 18., péntek

Lasagne bolognese

Hát a magam eszétől neki nem láttam volna, de Nagyfiú ragaszkodott hozzá, hogy lasagnét (nem lasagnát!) enne. Remek: tészta van, darált hús van, lasagne szósz alap van. STOP! Na nehogy már zacskós szószt csináljak, mikor éppen tegnap vettem zellert és minden van egy igazi jó szószhoz itthon. Hát nekiláttam és nagyon nem bántam meg. Ezentúl mindig így készítem majd a bolognai lasangét. Sőt, fogok főzni szószt és lefagyasztom, hogy csak elő kelljen kapni, amikor kedvünk támad egy jó kis olasz kajára.
 

Hozzávalók:

500 g darálthús (legjobb vegyesen marha és sertés)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
kis darab zeller
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
2 ek sűrített paradicsom
1 babérlevél

bors
húsleveslé, bár én vízzel készítettem
30 g vaj
2 ek olivaolaj

Besamel mártás:

50 g vaj
3 púpozott ek liszt
kb. 600 ml tej

bors
szerecsendió

kb. 15 db lasagne tészta

100 g reszelt sajt

A zellert és a répát lereszeljük, hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. Az olaj és vaj keverékén kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, ezzel is összepirítjuk. Felöntjük a paradicsomkonzervvel, ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a babérlevelet, paradicsompürét és kevés vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Kevés vörösborral finomíthatjuk az ízeket. 2-3 órahosszat főzzük. Higgyük el, megéri! Időnként öntsük fel vízzel, ha fogytán lenne a folyadék.

Amikor a szósz kész, elkészítjük a besamel mártást. A vajon a lisztet fehéredésig pirítjuk, felöntjük lassan fél liter tejjel, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Folyósnak kell lenni, ha kell ,még hozzáadjuk a maradék tejet. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendiót reszelünk bele.

Egy hőálló tálat kicsit kiolajozunk, az aljára kevés húsos szószt teszünk, rá tésztalapot, ismét szósz, meglocsoljuk a besamel mártással, erre tészta. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg le nem fogy a szószunk. A tetejére besamel mártás és reszelt sajt kerüljön. 190 C fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje idő előtt pirulna, borítsuk be sütőpapírral.

A tésztát, akár friss, akár száraz, nem főzöm előre sosem. Annyi folyadék van a szószokban, hogy ennyi sütési idő után megpuhul a tészta is, nem csak al dente lesz.



JÓ ÉTVÁGYAT!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos! Egy ilyen darabka elég is lenne most! Csináltam már én is házi gyúrt tésztával és nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  2. Juj, de guszta! Nálunk is nagyon szeretik. Ritkán van, pedig nem nagy macera...Hű, egy kocka most jól esne!

    VálaszTörlés
  3. Sokkal finomabb lehet ezzel a szósszal, igen jól néz ki! :) Nagylányom rágja már pár hete a fülemet a lasagne-ért, viszem is a receptedet! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuper lett:) Szeretem én is, ha konkrét kívánságokkal jönnek, legalább nem kell törni a fejem, mit is főzzek:) Csak az a gáz, mikor mindenki mást szeretne. A házi szósz viszi a pálmát, nem is kérdés:)

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Ja, és elfelejtettem leírni, mennyire csodásan néz ki!

      Törlés
  6. Köszönöm szépen a kedves szavakat! Készítsétek el és várom az ítéletet! :-))

    VálaszTörlés