2013. március 19., kedd

Fonott kalács 6 szálból

Nagyon közeleg a Húsvét, még ha az idő nem is utal erre. Ennek eredményeképpen egyre- másra jelennek meg a blogokon a különböző fonott és formázott kalácsok. Hát én sem akartam kimaradni ebből és a hétvégén fonott kalácsot készítettem 6-os fonással. Nem a saját receptemet használtam, kipróbáltam egy ismerős néni jól bevált kalácsreceptjét. Nagyon finom, máskor is minden bizonnyal fogom használni. Érdekessége, hogy sem tej, sem vaj, sem semmilyen zsiradék nincs benne. Ezeket tejszín helyettesíti.


Hozzávalók:
500 g liszt
1 cs szárított élesztő/ 20 g friss élesztő
50 g cukor
1 cs vaníliás cukor/ fél citrom reszelt héja
2 db tojás + 1 tojásfehérje, abból a tojásból, amivel lekenjük a kalácsot
250 ml tejszín!

+ 1 tojássárgája lekenéshez

A lisztet  összekeverjük a szárított élesztővel. Amennyiben friss élesztőt használnánk, 50 ml langyos tejszínben egy kk cukorral futtassuk fel és ezután öntsük a liszthez. Adjuk a cukrot, vaníliás cukrot/ citromhéjat, a tojásokat és a fehérjét, tejszínt a liszthez. Keverjük össze és 10 percig hagyjuk pihenni. Kicsit olajozott/ lisztezett felületen dagasszuk meg alaposan a tésztát és letakarva kelesszük duplájára. Utána osszuk el hat, ha 2 kisebb kalácsot szeretnénk 12 egyenlő részre a tésztát, sodorjuk ki egyenlő hosszú szálakra és a végeiket hegyezzük ki. Majd fonjuk össze a szálakat.

Segítséget a fonáshoz itt találtok:


Kenjük le kevés tejjel hígított tojássárgával és hagyjuk duplájára kenni. Ismét kenjük le tojássárgával a megkelt kalácsot, hagyjuk megszáradni és süssük 200C fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd mérsékeljük a tüzet 180C fokra és 30- 35 perc alatt süssük szép pirosra a kalácsunkat! Rácson hagyjuk kihűlni.


 JÓ ÉTVÁGYAT!

31 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a kalácsod! Én a fonással mindíg bajban vagyok ezért csak sima kalácsot sütök! Nagyon finom lehet ezzel a recepttel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Sokáig én is csak hármas fonással próbálkoztam, de aztán vettem egy nagy levegőt és ez is megy most már. :-))

      Törlés
  2. Gyönyörű lett a kalácsod, és a fonás is tökéletes. Én még nem próbálkoztam ezzel, bár nagyon látványos eredmény lesz belőle, úgyhogy érdemes lenne neki állni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon látványos és nem is bonyolult. Végy 6 kötéldarabot vagy gyurmarudat és gyakorolj azon. De ezt a kalácsot mindenképpen készítsd el Húsvétra! Annyira finom sóssal és édessel is! :-))

      Törlés
  3. Tökéletes lett a kalácsod, a fonás is:) Sokáig nem mertem több szálas fonást készíteni, de szerencsére már megy. Húsvétra én is sütök valamilyen finom kalácsot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Tudnád hányszor szedtem szét az elő ilyen kalács fonását! ;-)) De most már megy, no jó nem álmomból felkeltve, de ha ébren vagyok, nem gond megfonni a kalácsot. Még sütök párat és mehetek péknek. :-)) Láttam egyszer, hogyan fonnak műszakban. Előre sodort rudakkal ugyan, de valami félelmetesen gyorsan és gyönyörűen! :-))

      Törlés
  4. Szép nagyon! :) Én csak négyessel fonok, hatosba belekavarodtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát tartott nálam is, míg szép lett egy kalács. De azóta megy. Örülök, hogy tetszik Borsó! :-))

      Törlés
  5. Nagyon ügyes vagy! Gyönyörű a kalácsod!
    Én is mindig tejszínt teszek a kalácstésztába, mert sokkal foszlósabb lesz a kalács tőle:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ez aztán a dicséret! Egy profitól! Én nem ismertem ezt a tejszínes verzió, de nagyon finom! Megtartom. :-))

      Törlés
  6. Azta, de gyönyörű! Ez a kalács, meseszép! :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűséges a kalácsod, szerintem nagyon finom lehet a tejszínes tésztával! :) Tetszik ez a 6-os fonás, meg kellene próbálnom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom tészta. És nagyon klassz levegős is. (csak nem nálam most, mert az élesztő sztrájkolt) A hatos fonástól meg szép magas lesz a kalács. :-)) Így hát: Hajrá Hankka! :-))

      Törlés
  8. De szép lett! Igazi fonott kalácska. Én maradok a hármasnál, de lehet kipróbálom egyszer ezt is. A videót nézve, talán összejön... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát persze, hogy összejön Kriszti! Mondom, fogj 6 madzagot és azon gyakorold a videót nézve. Hidd el, kétszer kell csak megcsinálni, míg kel a tészta. Utána mehet élesbe. És a család/ vendégek el lesznek ájulva tőle! :-))

      Törlés
  9. Nagyon szép lett a kalácsod! :) Én is ilyet tervezek Húsvétra, aztán meglátom, hogy sikerül, mert első próbálkozásom lesz a 6-os fonás.
    Tejszínes kalácsot már én is készítettem, és igen........ nagyon finom volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor hajrá Okki! Menni fog és gyönyörű lesz! :-))

      Törlés
  10. Kérhetnék egy kis vajat és lekvárt? Úgy szeretem, és kakaóval!:-))))
    Gyönyörű!!!!!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben! Vaj van, mangó- ananász lekvár jó lesz? De sajnos csak kávém van. Nem baj? ;-))
      Köszi! :-))

      Törlés
  11. Csodaszép!!! És biztos nagyon finom is volt :)!! Én is megpróbálkozom az ünnepre, hátha sikerül :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mária! Örülök, hogy tetszik! Csak bátran vesd bele magad. Én is fonok ismét húsvétra!:-))

      Törlés
  12. ...szóval nálatok is ilyen rossz időjárás van. :(

    Csodaszép a kalácsod, és a tálad is nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella! :-)) A tál egy nagyon becses ajándék kedves barátnőmtől és szuper! :-))

      Törlés
  13. Kedves Gionetta! Nagyon szép ez a kalács, gratulálok! Nekem mindig szétmászik a fonat, ha finomlisztből készítem a kalácsot. Mi a titok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Macskanyelv!
      Örülök, hogy tetszik a kalács. A titok, hogy kicsit keményebbre kell a tésztát hagyni. A fenti tészta, jó alap egy kalácsnak, mert szép fényes és sima felületű szálakat lehet sodorni belőle. Elég szorosra, de nem túl szorosra kell fonni, hogy mozoghassanak a szálak egymás alatt-felett. Valamint fontos, hogy a második kenésnél a már kissé megkelt tésztán az addigi fehér helyeket is lekend! Sok sikert a fonáshoz! :-)) Majd írd meg, hogyan sikerült!

      Törlés
  14. Szia Gionetta! Tisztára elfelejtettem megnézni, hogy válaszoltál-e már, és közben megsütöttem a gyors kalácsot, amit te is láttál azóta a Sünis kanál blogon. Na, az nem mászott szét. Igazad van, azért nem, mert ezúttal nem volt olyan lágy a tészta. Apukám, aki nagy kalácsszakértő, nem örült annyira a tészta keményebbre hagyásának, mert szerinte az igazi kalácstészta olyan lágy, hogy azt fakanállal vagy kézzel kell verni, nem dagasztani, ahogy én szoktam. Az igaz, hogy az ő módszere szerint is mindig szétnyílik a fonat, de neki nem annyira fontos a külcsín, ő inkább a hagyományos módszer szerint csinálja, ahogy korábban én is. Egyébként én azt tapasztaltam, hogy akár verjük, akár dagasztjuk, akár lágyabb, akár keményebb a tészta, mégis mindkét módszerrel nagyon finom és igazi kalácsízű lesz.
    A tanácsodat pedig köszönöm, most már legalább tudatában vagyok, hogy miért lett szép a kalácsom. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam a szép kalácsot!!! Igaza van Apukádnak, hogy a kalácstésztát verni kell. DE! A fonott kalácsét nem! Nekem is van egy húsvéti kalácsom, aminek majdnem folyik a tésztája kezdetben. Foszlós is lesz, csoda finom is, viszont nem néz ki jól fonva. Ha fonni akarjuk, csak a keményebb tészta, ami jól kidagasztva (én 3-szor szoktam megdagasztani) szintén foszlós és puha lesz, ad ki szép formát. :-))

      Törlés
  15. Nahát, ez érdekes! Apukám megfonja. :D Ha nem fonják, akkor mit csinálnak vele? Simán formába teszik, mint valami kenyeret? Nagymamám is verte a kalácsot és aztán kelesztés után megfonta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megfonva formába teszik vagy egyszerűen tepsibe nyújtják és arra tesznek tölteléket, arra pedig rácsot raknak. Mákos, diós hajtottat készítenek belőle. Rengeteg felhasználási módja van a kalácstésztának! Jó kísérletezést továbbra is! :-))

      Törlés
  16. Akkor mindketten jól tudtuk. ;-) Csak meglepődtem azon, hogy a "vert" kalácsot nem fonják. Ezek szerint mégiscsak.... :-D

    VálaszTörlés