2012. április 20., péntek

Ovis szülinapi buli 1. - Halcsontváz hidegtál

Mivel gondosan elutaztunk a Nagyfiú születésnapja előtt a szüleimhez és csak vasárnap tértünk haza, nem volt még lehetőség az óvodai ünneplésre. Előre megbeszéltük az óvónénivel, hogy a mai napon tartjuk meg eme nevezetes dátumot. Mivel a gyermeknem nagyon jó szeme és ízlése van az ételeket illetően, gyorsan ki is választotta eme különlegességet egy kalózos újságjából. Nálunk ugyanis a gyerekeknek maguknak kell vinniük a tízórait, amikor viszont születésnap van, az ünnepelt látja vendégül a többieket. S mivel megígértem, hát a szót tett követte és tegnap este nekiláttam a tésztának. Igazán nem volt nehéz, ráadásul fel is turbóztam kicsit, ami csak jót tett neki. Nagyon tudom ajánlani ezt az ízhatást egy grillezéshez is. Csak akkor nagyobb kifliket illetve zsemléket érdemes készíteni.


Hozzávalók a tésztához:

 1 kg liszt
 1 ek só
 6 ek olívaolaj
1/2 l langyos víz
1 cs élesztő (2 cs szárított élesztő)
1/2 - 1/2 mk szárított bazsalikom, oregánó, rozmaring

A szárított fűszereket mozsárban alaposan összeporítjuk. Ha nincs mozsarunk tenyerünk között beledörzsöljük a tésztába.
A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, olajat, fűszereket, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a vizet és összeállítjuk a tésztát, majd alaposan kidagasztjuk. Ha a tészta felülete szép sima, nem ragad, letakarjuk ruhával az edényt és félretesszük kelni a tésztát. 
Amikor duplájára megkelt, kicsit átgyúrjuk, de már csak óvatosan. Egy-egy darabot levágva rudakat sodrunk és kialakítjuk először a gerincet, majd a bordákat. A bordáknál kicsit kihegyezzük az egyik végét. Ha tudunk ügyeljünk a szimmetriára. Ez nekem éjjel 11-kor már nem nagyon ment. :-) Alakítsuk ki a hal fejér és a farokuszonyt is. Helyezzük a tésztát tepsire, nálam 3 nagy tepsire fért rá az egész tészta , kenjük meg vízzel, hogy ne száradjon ki. Hagyjuk az elő tepsit 10 percet pihenni, a többinek lesz úgyis ideje bőven.  Előmelegített sütőben, 210-220 fokon alsó- felső sütéssel süssük meg a formáinkat szép pirosra.Ha kész
kenjük vagy spricceljük meg vízzel, hogy szép fényes legyen. Ezután hagyjuk kihűlni

A cápa csontváza:-))

Hozzávalók a tálaláshoz :

vékonyra szeletelt sonka (Schwarzwälder)
felvágott
sajtszeletek
paprika
paradicsom

Tálaláshoz egy nagyobb vágódeszkát borítsunk le sütőpapírral/ zsírpapírral, helyezzük el középen a sonkát, köré a felvágottat, szélére a sajtot. Majd a deszka egyik végére tegyük a hal fejét. Innen indulva osszuk el a csontváz elemeit arányosan. Végül a farokkal fejezzük be. Dekoráljuk zöldségekkel. A koktél vagy datolyaparadicsom élénkké teszi a halunkat színével. Lehet díszíteni még tojással, pirosarannyal, itt már a saját fantáziánk is nyugodtan szárnyalhat.

JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Igazán szuper ötlet, nagyon mutatós. A gyerekek bitos örültek neki, nagyon bírják az ilyesmit:)Szerintem gyerekzsúron is nagy sikere lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!:-)) Csak annyit mondok, hogy összesen két borda maradt, az is a kosárból, mert abba tettem bele, ami nem fért rá deszkára és két sonka. Valamint volt még süti is, abból sem sok maradt. De tipikus zsúrral való étel. Ugye ahogy a mondás tarja, a szem is velünk eszik. Ez a gyerekeknél fokozottan érvényes.

      Törlés
  2. A gyerekek érzékenyek a vizuális külcsínre!!! Nagyon ügyes voltál!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! Ezt tapasztaltam az oviban, mikor dolgoztam. Bár az én gyerekem nem válogatós, de ami ízléses, azt szívesebben megeszi ő is. Ez a gyenge kiló lisztből készült halcsontváz, a hozzátartozó 30 dkg sajttal, és ugyanennyi felvágottal, no meg a piskótacsigákkal szinte mind elfogyott és csak 20 gyerek volt rá. :-D

    VálaszTörlés