2012. április 18., szerda

Teljes kirőlésű tönkölykenyér

Sikeresen visszatértünk kiindulópontunkhoz, a Bázisra. Megjártuk az 1000 km-es utat, majd leautóztam két nap alatt még 500 km-t. De a családnak enni kell, hát nosza, süssünk kenyeret. A megszokott feles kenyér került most is terítékre, csak ezúttal teljes kiőrlésű változatban. És mivel az állagát sikerült nagyon jól eltalálni, alkalmas volt a kosaras kelesztésre, ergo a forma nélküli sütésre. Csak azt sajnálom, hogy nem tettem bele mogyorót, de az kell a Kisfiam muffinjaiba. Ő legalább is ezt mondta. ;-)


Hozzávalók:

500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
500 g tönkölyliszt (Type: 630)
500 ml víz
  60 g élesztő
    1 ek só
    1 ek olaj
    1 kk cukor

A tönköly lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk. Így biztosítjuk, hogy jó levegős legyen. Hozzákeverjük a teljeskiörlésű lisztet. A lisztek közepébe egy mélyedést készítünk, a kovász számára.Az élesztőt feloldjuk az egészből elvett, 1 dl vízben a cukorral. A mélyedésbe ötjük, villa segítségével lisztet keverünk hozzá, míg nokedli keménységű lesz. A tetejét liszttel meghintjük.Kb. 20 perc alatt szép hólyagosra kelesztjük. A folyamat képei  ITT.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és alaposan kidagasztjuk. Inkább lágy legyen a tészta, mert lisztet könnyebb adagolni, mint vizet. A kész tésztát még kézzel is kidagasztjuk úgy 3 percig. Így még több levegőt tudunk beledolgozni. Jól formázhatónak kell lennie a tésztának, mintha gyurmával dolgoznánk. 30 percig előkelesztjük a kenyerünket, majd  lágyan átgyúrjuk.


Kosárba vagy valamilyen ovális formába (pl. cserépedény) tesszük a tésztát. Liszttel meghintjük és letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Meleg, egyenletes levegőjű helyen, kb. 1,5-2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Tepsire tesszük és pengével  2-3 helyen bevágjuk (így kapunk tiszta vágást), hogy ne repedjen kelés közben, hanem szépen dagadjon. Most nem vágtam, sajnáltam a szép kosármintát. :-) Fél órát kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220C fokra, egy bögre vízzel, hogy jó kis gőzben süljön a kenyérkénk és szép, piros, netán még ropogós héjat is kapjunk. Betoljuk a tepsit a sütőbe, 10 perc után kivesszük a vizet és a tüzet 200C fokra mérsékeljük. Amikor szép piros a kenyér teteje, megkopogtatjuk az alját, hogy kongó hangot ad e, ha igen, kész a művünk. Lekenjük a tetejét vízzel és még visszatoljuk 2-3 percre a sütőbe. Rácson hagyjuk kihűlni.

4-5 napig friss marad a kenyerünk, főleg, ha cserépedényben tároljuk.


JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! Ha látok tönköly lisztet veszek. De úgy tudom elég drága lisztféle...Nagyon szép lett a belseje is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-)) Nem tudom otthon mennyibe kerül, de itt, Németországban, alig pár cent a különbség a sima, de teljes kiőrlésű búzaliszthez képest.

      Törlés
  2. Csodás lett a kenyered, egészséges is:) Rátok is fért a hosszú utazás után:) Jó nektek, hogy ilyen olcsó a tönkölyliszt. Itt a sima teljeskiőrlésű liszt mondjuk 15 korona, a tönkölyliszt 40, nagy különbség. Írországban is 4 euro körül van kilója. Szóval jó nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekünk jó, ez igaz. Ami a kajaárakat illeti, különösen igaz. Van ami itt is irtó drága, de a németek szeretnek enni, hát tehetik kedvükre. Bár ha az ember okosan vásárol, sokat spórolhat. Holnap utanna nézek az áraknak és tudósítok.

      Törlés