2012. július 19., csütörtök

Eperbőr, barackbőr

Mondtam, hogy a hétvégén nagyon tevékenyek voltunk. Ez a másik projekt, ami készült. Mivel nem nagyon kívánt sem odafigyelést, sem tudást, csak időre volt szüksége, a szombati napot rászánva, kényelmesen megvalósult az álom.


Nem, nem viaszgyertya! Bár kinézete alapján lehetne az is, de ez nem az! Kérem szépen, ez eperbőr és sárgabarackbőr. Praliné Zsuzsinál láttam meg és rögtön beleszerettem. Tudtam, meg fogom csinálni, a kérdés csak az volt mikor. És megérte a sütőt annyit bekapcsolva tartani, igaz még jól is esett, mert itt folyamatosan esett. Az íze teljes egészében visszahozza a gyümölcsöket, a finom aromákat. Csak éppen annyira édes, hogy az ember élvezni tudja. Tulajdonképpen gumicukor helyett lehet nassolgatni.

Hozzávalók:

500 g eper/ sárgabarack
méz, amennyiben nem elég édes a gyümölcs

A gyümölcsünket megmossuk, lecsumázzuk, kisebb darabokra vágjuk és egy (ha van vastag fenekű) lábasban kis lángon 15-25 percig, ezt gyümölcse válogatja, előfőzzük. Ha kell mézzel ízesítjük, tehetünk bele fűszereket is, amennyiben édességnek szánjuk. Majd összeturmixoljuk a már pépes gyümölcsalapot. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, ha lehet szilikonossal és a masszánkat szépen kiterítjük rajta. Nem kell teljesen a peremig kihúzni, nehogy ott megüljön a pép, és nehezen száradjon.
A legjobb légkeveréssel készíteni, de ha nincs, az sem baj. 50-60C fokon kell inkább, szárítani, mint sütni. A sütőajtót támasszuk ki egy fakanállal vagy parafadugóval. Az epernek nedvességtől függően kell 5-6 óra, a baracknak viszont inkább 7-8 óra a száradási ideje.Az száradási idő leteltének közeledtével érdemes a felületüket megnézni. (nyugodtan, nem forró, éppen csak  langyos), ha már csak ragadós érzetet nyújt, mint a gumicukor, de nem ragad a kezünkhöz, akkor kikapcsolhatjuk a sütőt és hagyjuk benne kihűlni.

Eperpép sütésre várva


Barackpép tepsiben

Eperbőr készen


















Barackbőr szépre aszalva







JÓ ÉTVÁGYAT!

14 megjegyzés:

  1. Nahát! Láttam már itt ott, de eddig nem olvastam utána. Csodásan festenek így feltekercselve:) Megkóstolnám szívesen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Biztosítalak, nagggyon finom! :-))

      Törlés
    2. Kanadaban ettem sargabarackbol, finom es sütibe is jó.

      Törlés
  2. Nagyon jól néznek ki és köszönöm, mert nagyon jó ötletet adtál:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez kedves Krinsz! Végre én is tudtam ötletet adni! ;-))

      Törlés
  3. Ilyet még nem is hallottam, nagyon érdekes, finom lehet:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazi, gyümölcsös íz, talán még intenzívebb, mint az aszalmányok esetén.

      Törlés
  4. Mennyi ideig sütötted és hány fokon? Légkeverésben vagy anélkül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszti! Kiegészítettem a receptet az általad kért adatokkal:
      50-60 fokon, légkeveréssel, de ez nem lényeg, persze jobb, ha van, epret kb. 5-6 óra hosszat kell szárít, a barack inkább 7-8 óra, amikor már csak ragacsos érzetet nyújt, akkor ki lehet kapcsolni a sütőt és benne hagyni kihűlni.

      Törlés
  5. De örülök, hogy neked is bejöttek a gyümölcsbőrök! :) A múlt hétvégén nálam is készült sárgabarackos is, egy kis passiógyümölccsel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi az hogy bejött! Nagyon is! Annyira friss gyümölcsös, hogy ilyen lesz máskor is!

      Törlés
  6. Nagyon tetszik! Én birsalmából csináltam! Isteni lett tavaly! Kőszönöm szépen! Lefagyszrottam es meg mindig van egy adag! Kőszönöm szépen! Puszi 🤗😘🌷

    VálaszTörlés