2012. szeptember 26., szerda

Cukkinis kenyér

Árválkodott a kertben egy cukkini. De tésztát már nem akartam csinálni vele. A fagyasztóban is van belőle elég télire. Rántva kevés lett volna. Ekkor gondoltam egyet és mivel úgyis kellett kenyeret sütnöm, hát kipróbáltam. Ízlett nagyon mindenkinek.  Mivel azonban gyakorlat teszi a mestert, nem álltam meg ennyinél. A következő kenyér is cukkinis lett. De kicsit változtattam rajta, valamint teljeskiőrlésű rozsliszttel készítettem és mondhatom, kalácsként is megállja  a helyét, pedig nincs benne egy csepp cukor sem. Nagyfiú minden esetre magában eszi reggelire, kakaóval.


Hozzávalók

250 g öregtészta
200 g teljeskiőrlésű rozsliszt
800 g kenyérliszt (Type 1050)
600 g cukkini
10 g élesztő
1 ek só
víz, amennyiben szükség van rá

Az öregtésztából öregtésztakovászt készítünk. Ezt hagyjuk 2-3 órát pihenni. De lehet este is bekészíteni és reggel kezdeni frissen a dagasztást. A cukkinit lereszeljük nagyobb lyukú reszelőn, hozzáadjuk a kovászhoz, alaposan összekeverjük. A teljeskiőrlésű lisztet a cukkinis tésztához adjuk, beletesszük a sót , hozzászitáljuk a maradék kenyérlisztet, rámorzsoljuk az élesztőt (a teljeskirőlésű liszt miatt kell egy kis élesztő bele, nem biztos, hogy az öregtészta meg tudja keleszteni a kenyeret, különben túl sűrű lesz) és összekeverjük. Elkezdjük dagasztani a tésztát. ne ijedjünk meg, ha keménynek találjuk, a cukkini ad ki annyi vizet magából, hogy lehet, nem is kell vizet adnunk hozzá. De ez kiderül pár perc dagasztás után. Ha rugalmas a tészta, dagasszuk tovább, ha nem, adjunk hozzá 50-100 ml vizet. Ha kész a dagasztás, a tésztát hagyjuk a duplájára kelni. Ezután kissé átgyúrjuk a tésztát, megformázzuk. Kelesztőkosárban, vagy a formában 1 óra hosszat kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 250C fokra. A kenyér tetejét pengével vagy nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A sütőforma tetejét bespricceljük vízzel és a kenyeret betoljuk a sütőbe. Ebben a gőzben sütjük 50 percet. Ezután a tetőt levéve pirítjuk míg megfelelő lesz 230C fokon. Rácsra téve megspricceljük a tetejét vízzel és hagyjuk teljesen kihűlni. Hogy ne tudjon a belsejéből a gőz eltávozni és ne legyen a bele szivacsos, csak ezután vágjuk fel.





JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kenyérkéket sütsz, nagyon szép és biztosan nagyon finom is ez a cukkinis kenyered! Annak látszik, én is elmajszolnám egy csésze meleg kakaóval, teljesen igaza van a kisfiadnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Ez egy nagyon impozáns kenyér lett, szép nagy, szaftos, puha belű. És egészséges is a lisztek és a cukkini miatt. Hozom már is a kakaót Neked. Vagy reggelire kérnéd inkább? ;-D

      Törlés
  2. Ezt ki kell próbálnom,nagyon tetszik:))
    Ügyes vagy:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltétlen próbáld ki! Tényleg nagyon finom és sokáig szaftos, zamatos és! puha marad. Tehát lehet belőle nagyobb mennyiséget sütni. Egyébként nálunk a kenyér egy agyagtálban tárolódik és tényleg sokkal tovább friss marad. Ha meg sütni akarok valamit a tálban, az időre zacskóba teszem a kenyeret, majd a munka végeztével ismét vissza. :-))

      Törlés