2012. szeptember 1., szombat

Töklasangne

Trollanyunál megláttam a Szegényember lasangéját, gondoltam, pénteki ebédnek pontosan megteszi. Előző estére úgyis vendégeket vártam, akiknek tésztát gondoltam főzni, tökraguval. Mivel azonban nem kértek a főztömből, ott maradt egy finom ragu. Erre ugrott be az ötlet, hogy lehetne tészta helyett lasagne. Nagyfiú is pártolta a dolgot és nem nyafogott, hogy miért tök, meg nem szereti. A tanulság: mindegy milyen zöldséget akar az ember megetetni a gyerekkel, ha lasagnénak van álcázva, gond nélkül eltűnik. Csak annyi volt a kérdés evés közben, hogy ebben hol a hús? Mondtam, nincs, ez tökös lasagne. És ettük tovább, jóízűen. :-)


Hozzávalók:

1 db kisebb főzőtök
1 db paprika
1 db paradicsom
1 fej hagyma
100 ml tejföl

bors
pirospaprika
1 tk kapor
1 mk korinader

lasagne tászta
200 ml tejfül
150 g sajt

A tököt meghámozzuk, magját eltávolítjuk és kisebb kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A paprikát és a paradicsomot felkarikázzuk. A hagymát 2 ek olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a tököt, kicsit pirítjuk. A paradicsomot, paprikát beletesszük, sóval, borssal, pirospaprikával, kaporral, korianderrel fűszerezzük. Puhára főzzük a zöldséget. Az sem baj, ha kissé szétfő. A végén tejföllel besűrítjük a szaftját. Víz nem kell hozzá, mert a tök maga elég levet enged.

A lasagnetésztát, ha kell sós vízben előfőzzük. Bár manapság már lehet kapni többféle tésztát, ami nem igényel semmi előzetes beavatkozást(pl. Barilla). Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, Egy sor tökragut rakunk bele, erre jön egy sor tészta, majd ismét ragu. Így rétegezzük, amíg minden hozzávaló el nem fogy. Utolsó sornak tészta kerüljön. Erre tesszük a tejfölt, majd megszórjuk sajttal. Forró sütőbe toljuk és 200C fokon 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. 
















JÓ ÉTVÁGYAT!

6 megjegyzés:

  1. Gionetta nagyon ötletes,szuper ügyes vagy!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy Böbe! :-)) Tulajdonképpen rájöttem, hogy a lasagne olyan, mint a pizza, bármit le lehet dugni a sajt alá. ;-D És ez valóban roppant módon finom ízű!

      Törlés
  2. Nagyon szuper lett, én a tököt is imádom, meg mindenféle zöldséget. S való igaz ebbe is lehet mindent pakolni, ha sok a sajt benne, akkor biztos el fog fogyni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek! Örülök, hogy Neked, mint ötletgazdának is tetszik az étel! :-))

      Törlés