2013. február 16., szombat

Semla - a tökéletes vasárnap reggeli édes zsemle

Roppant módon felkeltette az érdeklődésemet a Gasztromanónál látott semla, azaz svéd húsvéti sütemény. Pontosabban a zsemléje. Gondoltam, ez lenne a tökéletes vasárnap reggeli édes zsemle, amit nem utasítana vissza Nagyfiú sem. Eme gondolatmenetet tett követte és ma el is készítettem ezt a finomságot. Igen nagy örömére a családnak. Mire felébredtek, már ott illatozott az asztalon. Gyorsan elkészíthető, a többi kelttésztához képest. Az íze pedig valami mennyei!


Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 75 g vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál kardamom
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 35 dkg liszt
Átgyúráshoz:

  • 5 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor


A langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, kardamomot, a megolvasztott vajat, tojást, sót és az élesztőt. Összekeverjük fakanállal. Mivel egy lágy, fánkszerű tésztát kapunk, a fakanállal addig verjük, míg egynemű nem lesz a tésztánk. Ha van a kezünkben elég erő, szép fényesre verjük a tésztát. Fél óráig állni hagyjuk. (Pontosan a reggeli tornánk belefét ebbe az időbe) Ezután hozzágyúrjuk a sütőporral elkevert lisztet és 12 darabot formálunk belőle. Kb.60-65 g legyen egy zsemle. Hagyjuk még fél óráig kelni. (Ez idő alatt széppé varázsolhatjuk magunkat a fürdőben)  Tojással megkenjük és 225C fokos sütőben 5 percig sütjük. A hőt 200C fokra mérsékeljük és a zsemléket 10- 15 perc alatt szép pirosra sütjük. (Megterítjük az asztalt és gőzölgő kávéval felkeltjük párunkat;)

Rácson hagyjuk kihűlni. Vajjal, narancslekvárral a legfinomabb, de sonkával is nagyon ízlett nekünk.

JÓ ÉTVÁGYAT!



14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Elteszem magamnak a receptet mert szeretném a kardamom fűszert már végre kipróbálni !

    VálaszTörlés
  2. Vidd kedves Éva! A kardamomot alig érezni benne, de megadja neki a kellő pikantériát. Itt is találsz egy kardamomos receptet: http://gionetta.blogspot.de/2012/10/kardamomos-cupcake-parizsi-kremmel.html. Csokikrém nélkül is működik és finom. :-))

    VálaszTörlés
  3. Ezek valami csodaszépek!! Tetszik az elkészítési mód, a tornával és a szépítkezéssel. :D Receptet mentettem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg így készült, tornával, szépítkezéssel, csak a kávét nem volt már időm bevinni Életem Párjának, mert megelőzött és velem készítette a többi sütit a konyhában , amíg Nagyfiú húzta a lóbőrt! :-)) Ajánlom, minél előbb készítsd el!

      Törlés
    2. Mit gondolsz, mit reggeliztünk ma?? :) Igen, ezt! Nagyon finom. :) Vajjal, és baracklekvárral ettük.

      Törlés
    3. Nem szokta én füllenteni! ;-) Tényleg egy mesebeli finomság! :-)) Tedd majd fel Te is a blogra!

      Törlés
  4. Nagyon szepek lettek Es orulok, hogy izlett.:)
    Viszont nem Smela, hanem Semla, :)
    Tovabbi jo sutest, fozest! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kiigazítást, már javítottám de így jár, aki 10 ujjal gépel. Pedig a semla és a Semmel egy tőről származik. Tudhattam volna. Neked is jó sütögetést! :)

      Törlés
  5. Hogy ezek milyen szépek lettek!!!
    Soha nem készítettem sütőporral zsemléket, tetszik a recept viszem is:))
    Majd beszámolok mit készítettem belőle:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vidd csak Móni! Nekem is fura volt, hogy élesztő mellett még sütőpor is van benne, de nagyon jót tett a zsemlének. A kardamomtól meg igazi pikáns ízvilága van! :-))

      Törlés
  6. Tea vajjal és házi baracklekvárral, de finom lenne! Szépek, mosolygósak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony Kriszti! Hogy milyen finomak voltak! :-))

      Törlés
  7. Felfigyeltem rá GasztroManónál én is, nálad is csoda guszták lettek! :) Ahogy Kriszti írja, vajjal, házi baracklekvárral... nyammm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Hankka, kardamom nélkül egy tökéletes hamburgerzsemle. S mindegy, hogy milyen lekvárral vagy sonkával, de vajjal, feltétlen. :-))

      Törlés