2013. február 14., csütörtök

Zabpelyhes tönkölykenyér

Ha már azt írtátok, hogy kedvelitek a kenyereimet és a jótanácsaimat, ami a kenyérsütést illetően adok, íme a legújabb kedvencem. A zabpehely pillekönnyűvé teszi a kenyeret és csoda levegős az öregtésztának köszönhetően.
















Hozzávalók:

800 g kenyérliszt (Type 1050 vagy 812)
200 g zabpehely, apróbbra őrölve
kb 600 ml víz
24 g só
3 ek olaj

Az öregtésztánkat elkeverjük azonos mennyiségű vízzel. A lisztet beleszitáljuk a kelesztőtálba, hozzáadjuk a zabpelyhet, sót és alaposan összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az öregtésztát. Összekeverjük és még annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 10 percet pihentetjük. A munkalapra 1 evőkanál olajat csorgatunk és ezen lazán megdagasztjuk a tésztánkat. 10 percig ismét pihentetjük, majd 1 ek. olajon újra lazán átgyúrjuk, most 20 percet pihentetjük, a maradék olajon átgyúrjuk, s lefedve duplájára kelesztjük. 
Megformázzuk a cipónkat s egy lisztezett formában ismét kelesztjük 1 órát. A sütőt közben bemelegítjük a legmagasabb hőfokon, de min. 250C fokra a sütőedényünkkel. Óvatosan belefordítjuk a tésztát a tenyerünkbe, majd a forró sütőedénybe tesszük, éles késsel bemetsszük a tetejét kereszt alakban és 50- 55 perc alatt készre sütjük. Ha nem lenne elég sült a teteje, a fedőt levéve, 230C fokon a kellő színűre sütjük.








JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Ezt a kenyeret vinném úgy ahogy van. :) Csak egy baja van: nagyon eteti magát, mert finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nagyon eteti magát! De vigyed csak Erika, nem bánod meg!

      Törlés
  2. Annyira gyönyörűséges, főleg az első képen! :) Imádom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hajni! Mi is imádtuk! :-)) De a mai, azt fogod csak igazán imádni! :-))

      Törlés