2013. február 14., csütörtök

Teljeskiőrlésű búzacipó kemencében

Régen tettem már fel képet kemencében sütött kenyerekről, de most ismét eljött az idő, mert egy remek kis kenyérke kerekedett. Nem sokat volt időm foglalkozni vele, ráadásul magammal kellett vinnem, hogy egyáltalán el tudjon készülni. Szóval a kenyértészta csak úgy durván összekeverve, törölközőbe burkolva utazott velem a barátnőmhöz, ahol megdagasztottam párszor, megformáztam. Közben jót beszélgettünk, kávéztunk, a fiúk pedig remekül eljátszottak egymással. Ezek után, visszautaztattam és bekerült a kemencébe, s mire hazasétáltam vele, ki is hűlt, így remek vacsora volt sült libazsírral. Az alábbi recept szerint sütőben is elkészíthető ez a finomság!


Hozzávalók:

500 g teljeskiőrlésű búzaliszt
500 g fehérliszt vagy kenyérliszt ( Type 405)
400 g öregtészta
24 g só
kb. 600 ml víz
3 ek olaj

Az öregtésztát elkeverjük 400 ml vízzel. A fehérlisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a teljeskiőrlésű lisztet, sót, összekeverjük. A közepébe egy mélyedést készítünk, beleöntjük az öregtésztát, elkezdjük összekeverni, közben folyamatosan adagolunk hozzá annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. 10 percet pihentetjük, majd 1 ek. olajon megdagasztjuk, amíg az összes olajat fel nem veszi. Ismét 10 percet pihentetjük, majd dagasztás következik olajon, amíg az el nem fogy. Most 20 percig pihentetjük, majd a 3. evőkanál olajon megdagasztjuk az előzőek szerint. Ezután a tésztát egy kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Majd megformázzuk és 1 órát pihentetjük. Közben a sütőt felfűtjük 250C fokra a sütőedénnyel és belefordítjuk a kenyeret. Most nem vágtam meg, hagytam had repedjen kedvére. 50-55 perc alatt készre sütjük. Ha nem lenne eléggé sült a teteje, fedő nélkül sütjük 230C fokon, amíg el nem éri a kellő színt. Amikor kivesszük, megspricceljük vízzel, had cserepesedjen!

A dagasztások közötti intervallumok csak irányadóak, mert én is érzésre kezdtem az újabb dagasztásba.  Nem fog megsértődni +/- 5 perc miatt. :-))





8 megjegyzés:

  1. Igazad van, ez talán még jobban tetszik, mint a zabpelyhes! :) Nagyon szép lett, ilyen jót tett neki a séta?! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Úgy látszik, szeretnek sétálni a kenyereim. :-))

      Törlés
  2. Ó-óóó!!! Micsoda kenyerek ismét!! Képzeld! Gyúrtam be öregtésztát nagy lelkesen, szerdán!, hogy csütörtökön kenyeret készítek, persze olyan fáradtan és későn értem haza, hogy nem lett belőle semmi... Na, majd ma! :) Szép hétvégét Nektek!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok, milyen kenyeret alkottál! Az öregtészának csak jót tesz, ha áll egy pár napot. Kipróbáltam valamit, egy hetes öregtésztát a tészta mennyiségével megegyező vízzel és liszttel újra megkelesztettem, mint a kovásznál és abból vettem el a 400 grammot a kenyérhez, maradt egy újabb adag kenyérnek és egy adag az újabb kovászkészítéshez.Most tovább kísérletezem. :-)) Nektek is szép hétvégét! :-))

      Törlés
  3. Biztos az utazástól és a jó társaságtól lett ilyen jó! ;-) Nem semmi a készítésének sztorija... Szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés