2012. február 29., szerda

Tejespite

Azt nem mondom, hogy válogatósak vagyunk, de ha a kisfiamon múlna, tejespitét ennénk palacsintával. Jó ízlése van a kisembernek, mert nagyon finom étel és amolyan igazi "anyakímélő", már ami az elkészítését  illeti. Van belőle többféle receptem is, de a legújabb kedvencünk a hazai, a lajosmizsei Tanya csárda ipari méretű tejespitéjének háziasított változata. Van nekem innen egy Somlói galuska receptem is, de az is olyan brutális adag, hogy csak nagy ünnepekkor, sok személyre készítem. Lehet felezni kellene a mennyiségeket...? No, mindegy!

Ez a pitécske viszont gyönyörű sütés után és ha elég jól sikerül, még másnap, hidegen is isteni, már ha megéri szegényke és nem pusztul el azon melegében. Ugyanis ez nem üli meg a gyomrot, mint a meleg kelt kalács, így fogyókúrázóknak csak a szagát javaslom, mert iszonyúan eteti magát. És ennek az íze itt is olyan, mint Magyarországon!!!

 

 No, akkor lássuk a receptet!

Hozzávalók:

200 g liszt
  50 g cukor
    5 db tojás
    1 cs vaníliás cukor (nálunk 2, mert úgy szereti a gyermek)
    1 csipetsó
    1 l. tej
         vaj/ zsír a tepsi kenéséhez

A tojásokat, cukrot, vaníliát, sót, gyorsan összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet. Az egészet csomómentesre kidolgozzuk, a legjobb habverővel, lassan csorgatva hozzáöntjük a tejet. Egy nagy, magasfalú tepsit alaposan kivajazunk (Anyukám zsírozza, ő arra esküszik), beleöntjük a masszát. (nekem van egy trükköm: mivel eléggé palacsintatészta állagú lesz az egész, a tepsit betolom a forró sütőbe félig és gyorsan beleöntöm a masszát, nem kell a nehéz tepsivel egyensúlyozni a konyhában:)) A tűzhelyet légkeverés esetén 200C-ra, alsó-felső sütés esetén 220C-ra, gáz 5-6 fokozaton előmelegítjük. Itt most tényleg fontos az előmelegítés, mert ha jó meleg a sütő, a tészta belseje krémes marad és nem lesz a szokásos gumiszerű tejespite. A piténket jó 45 percig sütjük. Nem baj,ha felpúposodik, sőt az a jó. Ha szép piros, kivesszük, 5percet pihentetjük és már lehet is szeletelni. Baracklekvár illik hozzá, kicsi, valódi kecskeméti fütyülős barackpálinkával megbolondítva.



JÓ ÉTVÁGYAT!

5 megjegyzés:

  1. Szia! Kérdésem A tej az 1 liter?
    Kata Trudics

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata!
      Igen 1l tej kell bele. Nagyon folyósnak tűnik, de így a jó, meg fog sülni szépen. Írd majd meg, hogyan ízlett! :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia Szandi! Nem kell bele semmiféle állománynövelő szer. Remélem sikerült és ízleni fog!

    VálaszTörlés
  4. Szia Szandi! Nem kell bele semmiféle állománynövelő szer. Remélem sikerült és ízleni fog!

    VálaszTörlés