2012. március 2., péntek

Lecsós sertésszelet

Nagyböjt második péntekje van. Nem eszünk ebben az időszakban szerdán és pénteken húst. De mivel tegnap a maradékok ésszerű felhasználásának az ideje volt, készült egy kis lecsós szelet. Régen volt már, jól is esett, visszahozta kissé a közelgő tavasz , a nyár ízeit. Mivel a munka nagy részét már elvégeztük, amikor a lecsó belekerült az üvegekbe, amikor a malackát megsütöttük és a fagyasztóba tettük, most pillanatok alatt varázsolhattam fincsi vacsorát az asztalra. Íme az eredmény:

 
Ugye gusztusos lett!

Akkor nézzük az elkészítését!

Hozzávalók:

500 g sertéssült a fagyasztóból, de lehet friss hússzelet, sózva, borsozva
    1 üveg lecsó az üvegből, ez tényleg nem árt, ha nem friss, akkor kapjuk a jó kis szaftot
    1 fej hagyma
    2 ek étkezési keményítő 
    1 bögre rizs a köretnek

Egy tűzálló tálaljára kanalazzuk a lecsó felét, de a levét hagyjuk az üvegben, erre jönnek a hagymakarikák. A hússzeleteket ráfektetjük, majd ismét lecsót kanalazunk a tetejére. Sózni nem kell, mert a kész sertéssült már eleve sós. Ha pedig friss húsból készítjük, azt úgyis megsózzuk. A lecsó levében elkeverjük a keményítőt és ráöntjük a lecsóra, ha kevésnek találnánk, nyugodtan adjunk még hozzá vizet. A keményítő szépen besűríti a levet, igazi szaftot ad az ételnek. Akár előmelegített, akár hideg sütőben 200C fokon (alsó-felső sütés) 45-50 percig, pirulásig sütjük. Jól illik hozzá a rizs vagy krumpli. 

Aki nem akar a körettel sokat bajlódni, az teheti a krumplit az tál aljára, erre rétegezheti a lecsót, húst és kicsit több lével, egyszerre készítheti el az ételt. Ez nem is olyan rossz, ha az ember vendégeket vár. Sőt, akár előző nap össze lehet állítani, mert a krumpli, mivel folyadékban van, nem barnul meg. 

A rizst 1-2 ek. olajon fehéredésig pirítjuk és dupla mennyiségű vízzel felöntjük. Sózzuk és lefedve nagyon kis lángon (elektromos tűzhely 3-4. fokozat, gáz 1-2) főzzük. A fedőt ne emelgessük, hogy ne szökjön el a nedvesség. 20  perc után a tűzhelyet elzárjuk. A kerámia lap ad még bőven meleget sokáig, azt előbb is el lehet zárni. Lefedve (tető nem emelget) még 15 percig pihentetjük a rizst.

 

JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése