2012. március 28., szerda

Túrógombóc

Az egyik kedvenc ételünk volt szüleimmel. Egyszerűen elkészíthető, akár előre is bekeverhető a túró, fogyasztás előtt csak ki kell főzni. Hát ez az új otthonomban nem működött. Ki kellett kísérletezni, hogyan is lesz a gombóc az itt kapható lágy túróból, jóval kisebb szemű grízből, laza, de mégsem szétfővő massza. Mert mindig házilag túrót készíteni kicsit macerás lett volna. De sikerült! És igen, ez az étel volt az egyik mozgatórugó a blog elindításához. Köszönöm neki! ;-))


Hozzávalók:

500 g túró
100 g gríz (50 g Weichweizengriess + 50 g Hartweizengriess)
    1 ek cukor
    2 db tojás
     só

olaj
zsemlemorzsa

A túrót  elkeverjük a grízzel, cukorral, sóval, tojásokkal. Legalább 1 óra hosszat pihentetjük. Ha ezután még lágynak találnánk, tegyünk hozzá nyugodtan grízt, ezzel már nem kell pihentetni. Ezalatt a zsemlemorzsát olajon megpirítjuk. Akinek van szendvicstalpú acél edénye, csak kevergesse szorgalmasan a zsemlemorzsát olaj nélkül és klassz, kalóriaszegény borítást kapnak a gombócai.
Forró sós vízbe szaggatjuk a gombócokat két kanál segítségével. Amikor feljönnek a víz felszínére főzzük még kb. 10 percig. Ha a vízben kanállal megkopogtatva nem tűnnek keménynek, rászedjük a zsemlemorzsára és megforgatjuk benne. Porcukorral és tejföllel (Schmand-dal, Creme Fresh-sel) tálaljuk. Akinek kedve van, ajánlhatja eperlekvárral, forró meggyel.

Mennyei!
JÓ ÉTVÁGYAT!

2 megjegyzés:

  1. De jó neked, hogy nálatok legalább lágy túró van:) Itt csak a cottage cheese, de az nem olyan. A túrógombócot nagyon szeretjük amúgy:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, mert tényleg nagyon jó kis étel. Nálunk kapásból 1 kg túróval kell kezdeni. :))

      Törlés